!
Петък, 20 Септември 2024
30
ноем
6
 

Обсъждат стимули за редовна профилактика (Допълнена)

Д-р Йорданка Пенкова обяви, че напуска системата на здравеопазването

Четвъртък, 30 Ноември 2023 | 18:04:33 Надежда Ненова
6

Целта ни е да наситим съществуващия календар от здравни събития, ако са необходими допълнителни такива и също така да намерим вариант за положителна или отрицателна мотивация по отношение на профилактичните изследвания. Това каза председателят на парла

Целта ни е да наситим съществуващия календар от здравни събития, ако са необходими допълнителни такива и също така да намерим вариант за положителна или отрицателна мотивация по отношение на профилактичните изследвания. Това каза председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов по време на днешната дискусия в парламента „Превенция и профилактика - приоритет на българската здравна политика. Състояние, тенденции за развитие и необходимост от нормативни промени“, в която се включиха и водещи експерти по специалности.

По думите на проф. Ангелов положителната мотивация е някакъв вид бонус – повече дни отпуска, намаляване на данъците или отпадане на една здравна вноски. Отрицателната мотивация е санкция, свързана с повишаване на данъците, тъй като за хората, които не се профилактират се разходва по-голям финансов ресурс. „Трябва да се намери начин как пациентите да започнат да се възползват от профилактичния пакет“, добави той.

„По отношение на превенцията и профилактиката трябва да възприемем холистичния подход. Да мислим за цялото и как да го съчетаем“, каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров.

Той беше категоричен, че скрининг у нас се прави с най-евтиния и информативен метод, но проблем е какво се прави след това. „Трябва да е ясно разписан пътя на пациента след профилактичните изследвания. Нека да видим от това, с което разполагаме като профилактика и проследяване каква част се използва от хората и какъв е резултата. Една част от изследванията не се правят по желание на пациента, а други – по различни обективни причини. НЗИС не е медицина, а инструмент, който може да е полезен в провеждането на правилните здравни политики“, каза още доц. Киров.

Съветникът на здравния министър доц. Антон Тонев каза, че най-важното е да се намери ход към здравите хора да започнат да ползват профилактичните прегледи. „Започнали сме разработване на програмата „Профилактичен календар“, чрез който информацията да бъде предоставена на максимално много граждани. Крайната ни цел е да стимулираме хората, които смятат себе си за здрави да се изследват, защото често те не са, но просто не го знаят. Аз съм привърженик повече на стимулите, отколкото на санкциите и един от тези стимули е изпълнителите всички изисквания да получават финансов бонус като например 11, а не 12 здравни вноски на година“, каза той.  

От следващата година ще се провежа неонатален скрининг за всички новородени, който ще покрива тежки имунни дефицити, СМА и муковисцидоза. Това каза зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски. МЗ въвежда и скрининг за рак на шийката на матката за жените между 20 - 29 и 40 - 49 години, които към момента не са обхванати от действащите програми.

Сред присъстващите на заседанието беше и вече бившият подуправител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, на която проф. Ангелов изказа благодарност от свое име и от името на комисията за всичко, което е направила в НЗОК. „Много дълго време Вие изпълнявахте функциите на управител в едни трудни политически времена. Ще се радвам да останете в системата на здравеопазването и ще направя всичко необходимо, за да Ви помогнем да намерите реализация в нашата система, тъй като тя има нужда от Вас“, обърна се към д-р Пенкова проф. Ангелов.

Бившият подуправител на НЗОК обаче заяви, че за нея това е добър повод на напусне системата с достойнство, с добре свършена работа, но и с резултати. „Искам да благодаря на съсловните организации, на депутатите, на всички, които са тук и на тези, които ги няма. Най-вече искам да благодаря на колегите от Националната каса, както и на тези в районните здравни каси“, каза много развълнувана д-р Пенкова.

Благодарност към д-р Пенкова изказа и управителят на НЗОК Станимир Михайлов и изрази надежда, че ще продължат да работят заедно. По темата на дискусията той заяви, че в бюджета на НЗОК за 2024 г. са предвидени средства за политики, свързани с повече профилактика и скрининг.  



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
w8DC

Един 01.12.2023 11:53:05

Всички лекари с мозък не са в БГ. Освен това икономистите и юристите, които работят в сферата на здравеопазването са изключително неподготвени и не образовани.

Гост 01.12.2023 09:27:46

Какви здравни вноски ще опрощавате бе тъпанари. При най-ниската степен на осигуряване в цяла Европа ?!?!. Децата реално не са осигурявани ,правителствените чиновници също. Да и аз плащам здравни вноски ,обаче докога с популизма в най-зле финансираната здравна система в ЕС?!?!? И въобще какви бонуси?!?!. Ако не си закараш тенекията на Годишен Технически Преглед получаващ глоба. Никакъв картраджия няма да ти порави бонус за да си закаращ колата на преглед .Защо не се изпълнява Закона за Здравеот и изискванията там за глоби при неявяване на имунизации и профилактични прегледи. Скапани популисти. Целта е скапаната НЗОК да прави икономии от прегледи и изследвания за да има по голяма софра за скапната политическа класа ЗД.РАВЕТО НА НАЦИЯТА РЕАЛНО НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ,А СПЕСТЯВАНИЯТА НА нзок ЗА ПОВЕЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИ КЬОРСОФРИ. ВЪВЕЖДАЙТЕ НЕЗАБАВНО РЕГИСТРАЦИЯТА НА ПОВЕЧЕ ЗДРАВНИ КАСИ. Защото НЗОК е фалшив здравен фонд контролиран от политическата мафия. Той не служи на гражданите, а е средство за популизъм, ,лицемерие и псевдоздравеопазване.

Гост 01.12.2023 08:45:07

Никой не е на ясно как е нормално да се развива българското здравеопазване, особено тези от здравната комисия.

Гост 30.11.2023 22:34:42

Околийски, Ангелов и Тонев правят ли разлика между профилактика и скрининг?

Гост 30.11.2023 19:45:08

МЗ няма концепция как се прави мениджмънт на скринингова програма. А думата мониторинг е табу в МЗ и НЦОЗА. Кунчев и Пламен Димитров обиколи ха света, без реален принос за страната. Приносът е само за тях.

Гост 30.11.2023 19:40:48

Преливане от пустото в празното. Кипи безсмислен труд. Поредната порция изхвърляне на Околийски, без оценка на реално кой са най-рисковите за нацията заболявания, за които са необходими скрининговите програми.


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравната комисия в НС при на второ четене общия законопроект за изменение на ЗЗ
19.09.2024 17:59:33 Надежда Ненова

Здравната комисия в НС при на второ четене общия законопроект за изменение на ЗЗ

Здравната комисия в НС при на второ четене общия законопроект за изменение на Закона за здравето ...

Още месец без износ на инсулини и някои антибиотици
19.09.2024 17:22:20

Още месец без износ на инсулини и някои антибиотици

Забраната за износ на инсулини, техни аналози и антиинфекциозни лекарствени продукти за системна ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...