Сряда, 23 Януари 2019
13
ноем
8
 

Военно-апелативната прокуратура:

Няма престъпление от проф. Петров, но наблюдаващият прокурор е допуснал редица нарушения

Понеделник, 13 Ноември 2017 | 16:28:58 Полина Тодорова
8

Няма закононарушение при сключване на договора за обществената поръчка от страна на вече бившия здравен министър проф. Николай Петров, заради която той в крайна сметка се раздели с поста си. Наблюдаващият делото прокурор Адалберт Кръстев обаче е допусн

Няма закононарушение при сключване на договора за обществената поръчка от страна на вече бившия здравен министър проф. Николай Петров, заради която той в крайна сметка се раздели с поста си. Наблюдаващият делото прокурор Адалберт Кръстев обаче е допуснал редица нарушения, не е обосновал достатъчно становището си и на практика буквално не си е свършил работата. Това е основният извод на Военно-апелативна прокуратура (ВоАП) по повод разследването срещу бившия здравен министър проф. Николай Петров, откъдето дадоха подробен брифинг за казуса. Ръководителите на ВоАП заедно с говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова разясниха пред медиите основните констатации в разпространеното по-рано днес тяхно становище. Припомняме, от него стана ясно, че по-горната инстанция е потвърдила постановлението на прокурор от Военно-окръжна прокуратура, с което бе отказано да се образува досъдебно производство по повод одитния доклад на Министерство на отбраната във връзка с дейността на ВМА под ръководството на проф. Николай Петров.

Цялата процедура е минала съгласно действащия тогава закон за обществените поръчки, разясни заместник-ръководителят на Военно-апелативната прокуратура полковник Данчо Данов. Той поясни, че в процедурата са участвали 17 търговски дружества, като участниците са били наясно за каква позиция могат да участват. „Неправилно в одитния доклад е посочено, че дружество „Ортопедие-Инвекс“ е участвало в различни позиции от тези, за които е класирано“, отбеляза полковник Данов, като допълни, че няма никакви данни за „нагласяване“ на документи.

Единственото нарушение в случая е липсата на данъчна регистрация и БУЛСТАТ от страна на дружество, стана още ясно от брифинга. Наказанието за това нарушение е глоба в размер между 100 и 2000 лв.

Що се касае до взаимоотношенията между проф. Петров, дъщеря му Руслана Петрова и Явор Цонев, представляващ дружеството, с което ВМА е сключила договора, от прокуратурата обясниха, че към момента на сключване на договора Петрова и Цонев не са били в състояние на фактическо съжителство и съответно не е налице конфликт на интереси. Двамата се намират във фактическо съжителство от 26.07.2016 г.,  тоест близо две години след сключването на договора. На практика, за да е налице конфликт на интереси, би следвало проф. Петров да съжителства с лицето, на което е възложил обществена поръчка – в случая Цонев, обясниха от прокуратурата. „Руслана Петрова не е участвала в тази поръчка, за да се каже, че по отношение на нея е налице хипотезата, че тя е в родствени връзки по права линия с възложителя на поръчката. На следващо място към онзи момент не е имало никакви данни за фактическо съжителство между нея и Цонев, който е представлявал дружеството“, разясни Данов.

Иначе, апелативните военни магистрати излязоха със силни критики спрямо работата на окръжния прокурор Адалберт Кръстев. Според тях в становището си по одита на ВМА той е допуснал нарушения, работата му е непълна и на практика е преписал доклада на проф. Николай Петров по казуса. Ето защо от апелативната прокуратура настояват за цялостна проверка на дейността на Кръстев, още повече с оглед на предишни установени нарушения в дейността му. Стана ясно и че ще се провери дали съпругата му е работила в Министерство на здравеопазването му към момента на изготвяне на становището му, касаещо проф. Петров.

От ВоАП допълниха още, че тяхната проверка е била осем пъти по-голяма от тази на по-долната инстанция и в момента е 18 тома от първоначалните два.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WGvM

" Пепи, я отиди за бира, че падаме" 13.11.2017 20:20:33

Борисов към шефа на " Александровска болница " : Ти ли подхвърли на медиите одита на ВМА за зетя на Петров? Заглавие на статия в сайта www.mignews.info в категория скандал

Гост 13.11.2017 20:10:05

18 томна проверка за нищо ненамерено ?!?! Е какво тогава са писали ? Или са положили илюстрации на цветенца, херувимчета с пагончета и розови еднорози символи на девствеността и непорочността

Гогол 13.11.2017 20:07:31

Парица царица! Преди година имаше и друг генерал и той бе в Партията на....... Много се краде бре и се невинни и невидими! Останаха ли непипливи? Комунист, артист-хуманист, капиталист! Кой им верва?!!!...... Дебилите, неверваме!

Страх 13.11.2017 19:56:26

Не случайно този на снимката е облечен в офицерска униформа - за да се види от всички, че е по-нисш чин от докторския генерал. И никой да не си прави илюзията, че ще го съди.

Гост 13.11.2017 18:26:21

'Петрова и Цонев не са били в състояние на фактическо съжителство' Сега за това абсурдно недоказуемо твърдение да извадят и справка от районното ,че към дата на сделката не са правили секс и не са се познавали. Може и от Светия Синод ,че са в целебат и са непорочни. За всеки случай прегледайте и камерите по кръстовищата и ресторантите, меже пък там да ги има двамцата. А иначе ако искат може лесно да се докаже съжителството по данните от мобилните оператори ако GSM-ите им са били в една клетка и от колко месеца и години. Ама това би направила британската полиция , не тази на милиционерите сързани със старшинката разследващи

Гост 13.11.2017 18:19:11

Страх ги е да съдят генерал, личен лекар на фуражките и семеен приятел Петров. -----> ЗАКОН ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 97 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 10.12.2010 Г.) Допълнителни разпоредби § 1. По смисъла на този закон: "Свързани лица" са съпрузите ИЛИ ЛИЦАТА, КОИТО СЕ НАМИРАТ ВЪВ ФАКТИЧЕСКО СЪЖИТЕЛСТВО, роднините по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до втора степен включително, както и физически и юридически лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност.

Гост 13.11.2017 17:06:47

Да, вЕрваме ви! Много ви вЕрваме!

Гост 13.11.2017 16:36:16

Vervame .......


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...