Четвъртък, 24 Януари 2019
01
ноем
3
 

Няма да има нова наредба, която да урежда охраната в лечебните заведения, реши НС

Сряда, 01 Ноември 2017 | 13:49:39 Ирина Пекарева
3

„Лечебните заведения осигуряват охрана на пациентите и персонала при условия и по ред, определени с наредба, издадена от министъра на здравеопазването, съвместно с министъра на вътрешните работи.“ Този текст, предложен от депутати от БСП с

„Лечебните заведения осигуряват охрана на пациентите и персонала при условия и по ред, определени с наредба, издадена от министъра на здравеопазването, съвместно с министъра на вътрешните работи.“ Този текст, предложен от депутати от БСП с промени в Закона за лечебните заведения, бе отхвърлен днес на първо четене в парламента.

Промяната няма да се извърши, реши вотът на 72-ма „за“, 44-ма „против“ и 56-има въздържали се.

„Напрежението в обществото във връзка с нападенията и издевателствата над медицински специалисти – лекари, сестри, лаборанти и др., ескалира. Явно е, че трябва радикално да се пресекат всякакви опити за малтретиране над медиците при изпълнение на техните служебни задължения, определени с правилници, наредби и закони. Посегателството срещу лекарите е посегателство срещу основните ценности на обществото. Не на последно място трябва да се държи сметка и за сериозните психологични проблеми, които имат малтретираните медици.

Предложението, направено със законопроекта, е отговорът, който законодателят дължи на лекарите, а и на обществото като цяло. Непредприемането на законодателни действия в тази насока ще засили и без това негативната тенденция българските медицински специалисти да напускат страна или да се отказват от упражняването на професията си“, гласят мотивите на вносителите.

Вотът на практика бе предрешен, въпреки продължилата повече от 40 минути дискусия, по време на която депутатите от БСП се опитваха да убедят колегите си да подкрепят текста, тъй като както здравната, така и комисията по сигурността в докладите си по законопроекта препоръчваха отхвърлянето му.

Становището на вътрешното министерство по текста посочва, че МВР не разполага нито с финансов, нито с човешки ресурс да осигури охрана на всяко лечебно заведение в страната, а самите лечебни заведения и сега ползват по свое усмотрение непрофесионална такава.

В опит да убедят народните представители, че текстът трябва да влезе в ЗЛЗ, депутатите от БСП се позоваха на последните случаи на агресия и напрежение в лечебни заведения – тези в „Пирогов“ и в Пазарджик, които според тях биха били предотвратени, ако на ръководителите на лечебни заведения се вмени с наредба осигуряването на охраната им.

Доц. Георги Йорданов от БСП отбеляза, че охрана и в момента има, но това трябва да става по правила. „В болниците няма необходимите познания, по които ние да изготвим нашия план за защита на нашите пациенти и медицински специалисти. И ние се нуждаем от правила“, каза той.

Подкрепи го колежката му д-р Валентина Найденова, като посочи, досегашните мерки са недостатъчни, тъй като те се случват постфактум. „А нашият законопроект решава нещата преди това да се случи. Мисля, че всеки един ръководител на лечебно заведение трябва да знае, че трябва да осигури защитата на работещите медицински служители“, заяви тя.

„Ние искаме да има институции, които да се грижат за безопасността на българските граждани, което трябва да бъде роля на държавата, не на частни охранителни фирми“, заяви и Драгомир Стойнев, от чиито думи стана ясно, че той иска МВР да охранява лечебните заведения.

От своя страна депутатите Красимир Янков и Таско Ерменков обвиниха управляващите, че с отказа си да подкрепят промяната в ЗЛЗ бягат от отговорност за решаването на проблема с агресията срещу медици. Ерменков дори отиде по-далеч и заяви, че оттук нататък при всеки случай на агресия срещу лекар отговорност ще се търси не само от нападателя, но и от отхвърлилите текста народни представители.

Срещу законопроекта категорично се изказа председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. „Адмирирам добрите ви намерения, но този законопроект няма да може да реши проблемите в нашето общество, защото те са комплексни и ако си мислите, че предложеното от вас изречение ще решите проблемите на взаимоотношенията в здравната система, не мисля, че достатъчно добре разбирате тежестта на ситуацията“, обърна се тя към вносителите на промяната.

„Смятам, че предложеното от вас е лош признак на нормотворчество“, заяви д-р Дариткова, като припомни думите на съпартиеца на вносителите Михаил Миков, според когото законът трябва да урежда обществени отношения, а не да се прави законодателство по казуси.

Д-р Дариткова отбеляза още, че нормативната промяна засяга всички лечебни заведения, а такива са и всяка джипи практика, всяко ДКЦ, всяка лаборатория и т.н. „Представяте ли си във всеки кабинет съгласно вашето предложение да бъде осигурена охрана?“, попита тя депутатите.

Председателят на здравната комисия посочи още, че няма еднакъв процент на опасност във всяка структура, а най-голяма е опасността в Спешната помощ, която въобще не е засегната в законопроекта. „Смятам, че подобен подход е по-скоро популистки, отколкото да предлага решение на проблемите. Този законопроект представлява едно добро намерение, облечено в изключително лоша правна норма“, заключи тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nT3a

закона 01.11.2017 14:57:45

Няма нужда от охрана а от истинска полиция и съд-тогава ще се върне респекта който всеки имаше към лекар,учите и милиционер!!!

Пациент 01.11.2017 14:53:14

Дариткова какво я интересува? Да пребиват лекарите, нали тя си е на топло и сигурно в Парламента?

препоръка 01.11.2017 14:28:18

Хващайте гаубиците. Всеки доктор и всяка сестра с огнестрелно оръжие за самозищита. В добвака и хладно оръжие в джоба, за всеки случай.


Още новини
Думите на д-р Дечев за частните болници са обида за две трети от медиците в страната
24.01.2019 12:58:33

Думите на д-р Дечев за частните болници са обида за две трети от медиците в страната

„В изявление пред Българската национална телевизия, управителят на НЗОК, д-р Дечо Дечев наб ...

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения
24.01.2019 12:25:31

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения

„Има открити нарушения при издаването на решения за трайно намалена работоспособност по ред ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...