Петък, 18 Септември 2020
31
юли
3
 

Д-р Неделчо Тотев:

Нужно е цялостно прекрояване на системата

Понеделник, 31 Юли 2017 | 16:20:17
3

„Нашата визия е, че е нужно цялостно прекрояване на системата. Това, че дадена клинична пътека ще бъде изменена в определена посока, не мисля, че ще промени косвено нещата“. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Националното

„Нашата визия е, че е нужно цялостно прекрояване на системата. Това, че дадена клинична пътека ще бъде изменена в определена посока, не мисля, че ще промени косвено нещата“. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев, потърсен за коментар относно набелязаните от новия управител на НЗОК проф. Камен Плочев насоки в програмата за ръководене на фонда. Припомняме, че сред основните приоритети, които той набеляза по време на представянето си пред депутатите от парламентарната здравна комисия, бе преразглеждане на клиничните пътеки, за които проф. Плочев посочи, че има „безумия“.  

„Пътеките, по които работи общинското здравеопазване, са крайно неостойностени и недооценени. Цените им не са мърдали от 2006 г., дори напротив – през 2010 г. на някои бяха свалени цените“, отбеляза д-р Тотев. „Това, което се говори непрекъснато – за увеличаване на минималната работна заплата, на осигурителните прагове, за нас е просто убийство. Всяко увеличаване на праговете намалява реалните приходи на хората, а от друга страна изправя лечебното заведение във финансова несъстоятелност“, категоричен бе д-р Тотев, припомняйки ръста на МРЗ на 460 лв. от началото на тази година и планираното й увеличение на 510 лв. от началото на 2018 г.

Във финансова несъстоятелност по думите му вече се намират немалко от общинските болници. „Ако някой от общинските болници оцелее сега, догодина това ще го „обърне“ – в случай, че няма промяна в цените на клиничните пътеки“, предупреди той.

Според д-р Тотев би било добре клиничните пътеки да се изчистят от всички, по думите му, безсмислено завишени изисквания, които ги оскъпяват ненужно и са свързани с кадрово обезпечение, изследвания и други параметри. „По-добре обаче би било да се преосмисли цялата система, защото години наред тя се затлачва с все повече проблеми и оттук нататък ще се разпада с по-големи темпове“, изтъкна още той.  

На фона на недофинансираните клинични пътеки в общинското здравеопазване, д-р Тотев посочи, че има такива, които са свръхостойностени. По думите му те генерират много добри приходи на тези, които работят по тях. Той обаче отбеляза, че те се работят на определени места и не засягат масовата патология.

Що се касае до идеята за увеличаване на правомощията на управителя на НЗОК, повдигната от ДПС при гласуването на кандидатурата на проф. Плочев, д-р Тотев отбеляза, че на практика в момента водещата роля е на Надзорния съвет. Управителят на НЗОК е шеф на една институция, която до миналото правителство беше филиал на министерство, коментира той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BJkx

Гост 01.08.2017 23:04:19

Неделчооо, те политиците точно това правят -прекрояват системата вместо семашковото комунистическо здравеопазване да бъде закрито и заровено. Не ни устройва повече кроене ,съшиване и сглобяване в търсене как медицинският персона л да бачка безплатно за келавия пролетариат. ЗАКРИВАНЕ НА КОМУНИЗМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО или ватниците остават само с портрета на Баце и 0(НУЛА) доктори на 100 кв километра.

Гост 31.07.2017 23:22:01

От половин година не са споменавали ДСГупи - време е да ги да кажат две хубави думи и за тях .

Гост 31.07.2017 23:03:52

Персонални здравноосигурителни сметки. Държавата да заплаща реално, а не виртуално, вноските на държавни служители, деца, пенсионери и безработни. Поне няколко Каси. Месечна вноска, колкото е в Германия - щом се изисква немско качество на услугата.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
 Предизвикателствата пред здравната система - финансирането и липсата на кадри
18.09.2020 17:10:12 Надежда Ненова

Предизвикателствата пред здравната система - финансирането и липсата на кадри

Финансирането на лечебните заведения и недостигът на кадри бяха посочени като главите проблеми на ...

ЕК подписа втори договор за потенциална ваксина срещу COVID-19
18.09.2020 16:06:40

ЕК подписа втори договор за потенциална ваксина срещу COVID-19

Днес, след официалното му подписване между Sanofi-GSK и Комисията, влезе в сила вторият договор с ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...