!
Неделя, 08 Септември 2024
11
ян
3
 

Ново сдружение ще работи за развитието на специализираната извънболнична помощ

Необходимо е осъвременяване на нормативната уредба и мерки за стимулиране на работата в този сектор на здравеопазването, смятат учредителите на новата формация

Четвъртък, 11 Януари 2024 | 17:43:47 Невена Попова
3

Да бъде разпространена в публичното пространство точна информация за същността на специализираната извънболнична помощ, да бъдат защитени на правата на лекарите и на професионалистите по здравни грижи, които работят в този сектор на здравеопазването, д

Да бъде разпространена в публичното пространство точна информация за същността на специализираната извънболнична помощ, да бъдат защитени на правата на лекарите и на професионалистите по здравни грижи, които работят в този сектор на здравеопазването, да бъде осъществена връзка с изпълнителната власт – това са главните цели на новосформираното Национално сдружение на лечебните заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ (НСЛЗСИМП). Те бяха обявени днес на пресконференция в централата на БЛС. На нея присъстваха и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, и членовете на УС на съсловната организация д-р Катя Захариева и д-р Валери Веселинов. 

Сдружението вече е регистрирано като доброволна, неправителствена организация на лекарите специалисти, работещи в извънболничната помощ, информира председателката д-р Катя Ганова, специалист по образна диагностика и управител на МЦ „Тервел“ ЕООД.

Тя бе категорична, че лекарите, които работят в извънболничната специализирана помощ, трябва да бъдат обединени, защото проблемите, пред които са изправени, са едни и същи, независимо дали практикуват в големи градове и общини или в отдалечени региони и селища.

Важна подробност по думите й е и че сдружението ще отстоява правата и на професионалистите по здравни грижи от тези лечебни заведения, защото техния труд е не по-малко важен и екипното начало трябва да бъде водещ принцип.

Девизът, под който ще работи сдружението е „С мисия за по-добро здраве“, подчерта д-р Ганова.

На пресконференцията стана ясно, че има сериозно разминаване между бързото навлизане на нови технологии, методи и апаратура и остарялата нормативна уредба, която не е актуализирана с години.

Много сериозен е проблемът със сградния фонд на лечебните заведения – повечето тях се помещават в сгради, строени за болници през 70-те години на миналия век, което прави ремонтните дейности особено трудни скъпи, каза тя.

По думите й, това създава определени затруднения и по отношение на трансформирането на този сграден фонд и подготвянето му да поеме нови функции с прехвърлянето на медицински дейности от болничната в извънболничната помощ.

Медицинските центрове трябва да работят със съвременна апаратура, за да осигуряват точна и навременна диагностика, а държавата трябва да създаде ефективни и добре финансирани национални програми за скрининг, които да се изпълняват именно в специализираната извънболнична помощ, подчерта д-р Ясен Янев, управител на ДКЦ в Хасково. Според него е важно и да се облекчи редът, по който се назначават специалисти в СИМП на трети договор, защото при сега действащата нормативна уредба забавянето е твърде голямо.     

Необходима е сериозна преоценка и промени в нормативната уредба, защото в нея могат да се намерят изисквания, които не са променяни от години, изживели са времето си и трябва да бъдат адекватно променени, каза д-р Атанас Грунов, секретар на сдружението, управител на ДКЦ Сливен. 

Има кадрови проблем, каза доц. Галинка Павлова, заместник-председател на сдружението, и посочи, че трябва да се даде възможност на новозавършилите лекари да работят и да специализират в специализираната извънболнична помощ.

По думите ѝ всички европейски проекти, по които Министерството на здравеопазването работи, са насочени към болниците и към лечебни заведения, които се намират в отдалечени райони, а за специализираната извънболнична помощ никой в момента не мисли и не обръща внимание.

Д-р Красимир Пейчев, заместник-председател на Сдружението и управител на ДКЦ в Казанлък, описа ролята на новосформираната организация така: „Ние попълнихме последната брънка по веригата, която някак беше скъсана. Сега вече лекарското съсловие е обхванато от всички видове организации – лични лекари, СИМП, болници. Колкото повече пари се влагат в специализираната извънболнична помощ, толкова повече тя ще става привлекателна за младите лекари, които ще се реализират пълноценно у нас и ще се чувстват защитени и възнаградени за труда си“, каза той.

Диагностично-консултативните центрове в страната са 111, като освен тях функционират и медицински центрове за специализираната извънболнична помощ, стана ясно още на пресконференцията.

В момента в сдружението членуват 53 лечебни заведения.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wJWL

СИМП. 11.01.2024 22:16:06

Който СИМП работи по трети договор е пълен глупак. Кеш,кеш и пак кеш това е третият договор

действителност 11.01.2024 21:13:10

В съвремието българинът е информиран и ориентиран, така че ОПЛ са архаизъм. Трябва да се работи в направление специализирана извънболнична помощ.

Илья 11.01.2024 19:35:45

Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...