Неделя, 20 Януари 2019
24
окт
2
 

Нова система ни пази от фалшифицираните лекарства

Вторник, 24 Октомври 2017 | 16:39:46
2

Фалшифицираните лекарства представляват сериозен риск в световен мащаб. За да предотврати навлизането и разпространението на фалшифицирани лекарства в законната дистрибуторска верига, Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) работи

Фалшифицираните лекарства представляват сериозен риск в световен мащаб. За да предотврати навлизането и разпространението на фалшифицирани лекарства в законната дистрибуторска верига, Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) работи усилено за внедряване на система, чрез която ще може да се проверява дали лекарствените продукти са автентични.

Системата идва в отговор на изискванията на Директивата на ЕС за предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарства и се очаква да заработи през февруари 2019 г. „По този европейски проект работят всички участници в производството и разпространението на лекарствата, като главната цел на системата е да гарантира безопасността на пациентите.“, коментира Илиана Паунова, изпълнителен директор на БОВЛ.

Как ще работи новата система?

„Всеки производител ще поставя уникален код върху всяка опаковка от произведеното лекарство. Тези кодове се въвеждат в единна европейска информационна система

Кодът на всяка опаковка ще се верифицира от фармацевта в аптеката преди да отпусне лекарството на пациента. По този начин ще се гарантира, че медикаментът, който стига до пациента, е автентичен.

Новата система ще предотврати разпространението на фалшифицирани лекарства в аптечната мрежа. В България  тестовете на системата ще започнат в началото на 2018 г.”, обяснява Паунова.

Какво е фалшиво лекарство?

Счита се, че в Европейския съюз между 1% и 4% от лекарствата са фалшиви. Фалшивите медикаменти могат да бъдат различни видове: при някои има проблем в състава на лекарството (подменена активна съставка, неправилно количество или липса на активно вещество). В други случаи се касае за нередности в опаковката (като нарушена цялост) или нередности в информацията за пациента (листовка, която не е на български език, например).

Как да се предпазят пациентите от фалшифицирани лекарства?

Най-важното, което трябва да знаят пациентите е, че лекарствените продукти, които се отпускат по лекарско предписание, могат да се продават само в аптека и от магистър-фармацевт. Продаването на медикаменти по лекарско предписание в интернет е незаконно и такива препарати не бива да се купуват онлайн.

За да е сигурен в автентичността на закупения лекарствен продукт, пациентът може да следва няколко препоръки.

Повечето лекарства може да се продават в различни форми и дозировка. Пациентът трябва да се увери се, че лекарството, което взима, е наистина това, което му е било предписано.

При купуване на лекарство, още в аптеката е добре да се разгледат външната опаковка, блистерът и листовката за пациента. Информацията трябва да е на български език. Ако вместо това стои подробна информация на чужд език, трябва да бъде сигнализиран фармацевтът, или пък да се подаде сигнал до ИАЛ. Може също така да се направи сравнение между описаното в листовката съдържание и реално наличното в опаковката на закупения медикамент. При несъответствие отново трябва да подадем сигнал до ИАЛ, на e-mail bda@bda.bg или на адрес: БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8.

Всяко лекарство е маркирано с партиден номер и срок на годност. Те са изписани на външната опаковка, както и върху блистера. Добре е номерата да се сверят.

В листовката за пациента трябва да е описано какво съдържа кутията (например колко на брой блистера, с колко таблетки).Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9AqS

900 24.10.2017 18:41:24

Поредната простотия която се създава за да хрантутят мързеливи чиновници. Някой изчисли ли издръжката на тия агенции и допълнителните разходи с които ще се натоварят аптеки търговци и производители ,дали няма да струва и да нанася повече щети на обществото и бизнеса.

800 25.10.2017 09:31:38

Преди да коментираш вземи и попрочети малко, може да ти е от полза. Цялата система се финансира от индустрията и в нея не се налива и 1 ст. държавен капитал. Просто бизнеса иска да си задържи печалбите и да елиминира фалшификаторите които му бъркат в джоба. А и инициативата е на ниво ЕС и езадължителна. Целия цивилизован свят Америка, Канада, Австралия и дори Южна америка имат такива системи. Русия също сега я изгражда. Аман от хейтъри....


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...