Понеделник, 24 Юни 2019
06
май
 

Д-р Елисавета Кирилова:

Никога не ме е привличала мисълта да напусна България

Неделя, 06 Май 2018 | 11:08:12 Надежда Ненова
13

Д-р Кирилова е завършила Медицинския университет - Плевен, през 1990 г. Взема специалност “Вътрешни болести” през 1995 г. Работи в извънболничната помощ, единствен специалист за Кюстендил и Дупница, а от тази година работи  и в УМБ
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Кирилова е завършила Медицинския университет - Плевен, през 1990 г. Взема специалност “Вътрешни болести” през 1995 г. Работи в извънболничната помощ, единствен специалист за Кюстендил и Дупница, а от тази година работи  и в УМБАЛ “Св. Анна” - София.

 

Д-р Кирилова, как решихте да се занимавате с медицина?

Още от дете. Свързано е с леля ми, сестра на майка ми, която беше отличник на МЗ, завеждащ детско отделение в разградската болница, и с нейния съпруг, който е изобретател на гентамицина и беше зам.-директор на завода за антибиотици в Разград. Докато растях с тях, все повече се увеличаваше желанието ми да завърша медицина един ден.

А как решихте да станете алерголог?

Това вече стана съвсем случайно. След като взех специалност „Вътрешни болести“ исках страшно много да специализирам ендокринология. В Кюстендилска област обаче имаше достатъчно ендокринолози, а тогава изискванията за специализация бяха да няма такъв специалист, и ми предложиха да специализирам Алергология. До ден днешен в областта няма друг алерголог освен мен. Така взех решението да специализирам Алергология, за което с днешна дата изобщо не съжалявам .

Кои са най-често срещаните  алергии?

В последно време алергичният ринит заема едно особено място. Хората го приемат като една банална хрема, а след време се оказват с астма. Тя може да се предотврати, ако проблемът е открит навреме и започне лечение с алергенна имунотерапия, т.нар. десенсибилизация, която се провежда от 3 до 5 г. по схема. Следва светъл период към 10 г., когато няма нито да ползват Нлекарства, нито да се притесняват да отидат някъде сред природата и се смята за излекуване. На второ място са инсект-алергиите - основно към оси и пчели.  Установените с такива алергии пациенти се обучават от алерголозите и си носят животоспасяващо лекарство, когато излизат сред природата. В планината не бива да са с цветни дрехи, нито с парфюми. Препоръчват се кафяви, зелени, тъмни дрехи, безароматни сапуни и козметика.

Какво представлява алергенната имунотерапия?

Първо определяме конкретния алерген, който предизвиква реакциите на пациента. Прави се препарат от установения алерген в съответно разреждане и се прилага се под различни форми. Единият вариант е подкожна инжекция - веднъж месечно, целогодишно. Друга форма е с таблетки или капки, поставяни под езика. Така пациентът привиква и алергенът спира да действа. Ако има и други алергени от тази група, те също намаляват своето действие. Имам много пациенти на такава терапия с много добри резултати, които не стигат до астма. Има и астматици, изпратени от пулмолози за определяне дали астмата е алергична. При част от тях се стига до причината - алергичния ринит, и когато започнат имунотерапията, стигат до намаляване на инхалаторния кортикостероид, а даже и до спирането му.

Каква е причината за алергиите?

Цивилизацията. Алергиите стават по-агресивни в големите градове, защото там има много замърсители. Заради замърсения въздух полените стават по-агресивни. Поленовото зърно се обвива със замърсителите от външната среда, заради което се повишава пропускливостта на лигавицата на въздухоносните пътища. Поленовото зърно навлиза в белодробните пътища по-лесно. Затова и градските деца са много по-уязвими. Всяка година у нас се прави поленов календар, който се раздава на установените пациенти. Така те знаят кога е цъфтежът на съответните полени и трябва задължително да са на антихистаминово лечение. Тревите заемат сериозно място сред алергените - много тежки реакции дават например пелинът, живовлякът. 

Мислила ли сте някога за работа в чужбина?

Никога не съм мислила за чужбина. Синът ми е компютърен специалист, но и той никога не е имал такова желание. Просто явно ние сме свързани по-дълбоко с България и мисълта да я напуснем никога не ни е привличала.

Как се разтоварвате?

През годините съм имала различни хобита. Едното беше да шия гоблени. След две години обаче ми мина желанието за тях и се насочих към плетенето. Сега това, което ме разтоварва, са разходките, четенето и срещите с приятели.

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sq9M

лекар 05.06.2018 08:30:51

Голяма злоба.....,но кучетата си лаят кервана си върви!!

Кюстендилка 30.05.2018 16:01:58

Крадла! Гонят я от всички болници в региона. А това за гентамицина.....беден ми е речника.

Лекар 09.05.2018 14:39:35

За такива “изцепки” като Гентамицина и цялото интервю е възниквал израза “свещена простота”.

Стан 08.05.2018 11:07:53

Предполагам, че колежката има предвид на технологичното внедряване в производство на гентамицина. В сайта на софарма-www.sopharma.bg-дела и документи се споменава за въвеждането през 1974 на производство на ампули гентамицин за вътрешен пазар и износ.

Dr_Doolittle 07.05.2018 23:55:03

Моля, моля, кой е изобретател (казва се откривател) на гентамицина ? На леля ти мъжа и ?!!? Gentamicin is produced by the fermentation of Micromonospora purpurea. It was discovered in 1963 by Weinstein, Wagman et al. at Schering Corporation in Bloomfield, N.J. working with source material (soil samples) provided by Rico Woyciesjes. Останалото не ми се коментира защотоо понадолу добре са го усетили....

Elf 08.05.2018 09:16:52

Da ama strinka i parva si e pomislila za Gentamicina.Daje parva go e krastila na svekarva si Genka-Genkamicin.Ama na-otkradnali patenta kapitalistite.Pfuuuu !!!!!Az kato pisha che lekarite stanaha klouni mi se sardiat.Mi tova kakvo e ?

ЗОЛ 07.05.2018 20:59:26

А,защо не останахте в Дупница и Кюстендил???ЛИЦЕМЕРИЕ!

Гост 07.05.2018 14:19:36

Каква емиграция?! В коя държава се говори този език: ,, Е па требе...,,?

Един ОПЛ на 33 07.05.2018 10:21:22

И аз да съм единственият консултант в областта, и аз няма въобще да си губя времето с размисли за емиграция.

Гост 07.05.2018 09:09:49

Тази счупи тъпомера (както Д-р Калина Бачева)! Горкият Славчо Близнаков за това назначение, явно вече дава фира!

Гост 07.05.2018 08:40:02

Страхотни глупости от още по-глупав човек!

Elf 06.05.2018 18:47:16

Mi da-Oblasten Monopol,Bonusi ot Farmata, Bonusi ot TELK,naprednala vazrast,Lenost,Marzel,lipsa na ezik,MISLOVNO SLIVANE SAS STATUKVOTO.Prieta medicina v Pleven s POLITICHESKI IZPIT.Uredeni cpecializacii.Normalnite hora biha se sramuvali ot takava biografia.

propaganda 06.05.2018 14:43:50

Глупости!


Още новини
Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения
24.06.2019 16:50:54 Надежда Ненова

Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения

Засега има резистентност към въпроса за лимитите по легла от страна на НЗОК. Това каза пред Zdrav ...

Удължават срока за заявки за централизираната поръчка на лекарства
24.06.2019 15:58:04

Удължават срока за заявки за централизираната поръчка на лекарства

Министерството на здравеопазването удължава срока за събиране на заявки за закупуване на медикаме ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...