!
Неделя, 08 Септември 2024
25
ноем
6
 

Д-р Антоанета Томова:

Не можем всички да си стегнем куфара и да забегнем, някой трябва да остане и тук

Неделя, 25 Ноември 2018 | 10:44:32 Надежда Ненова
6

Д-р Антоанета Томова е специалист по медицинска онкология в Пловдив. Началник е на Първо вътрешно химиотерапевтично отделение в Комплексен онкологичен център – Пловдив. Завършила е Медицинския университет през 1985г. Има над 60 специализации
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Антоанета Томова е специалист по медицинска онкология в Пловдив. Началник е на Първо вътрешно химиотерапевтично отделение в Комплексен онкологичен център – Пловдив. Завършила е Медицинския университет през 1985г. Има над 60 специализации в чужбина. Има над 20 г. опит в областта на химиотерапията и медицинската онкология. Носител на приза лекар на годината за 2009г. на Национална пациентска асоциация.  Носител на почетна диплома “Лекар, на когото българите вярват” от 2012 г. До 2018 г. членува в ESMO, ASCO, Българското онкологично научно дружество, BUON, UICC и др.

 

Д-р Томова, през октомври бяхте на конгрес по онкология в Мюнхен. Какви са новостите в терапиите на онкоболните пациенти?

От 11 до 23 октомври в Мюнхен се проведе най-големия европейски конгрес по онкология. Президентът на Европейското дружество по медицинска онкология (ESMO) проф. Йозиф Табернеро от Испания, обяви мотото на конгреса – да се осигури достъп до оптимално лечение и грижа на онкоболните в Европа. Конгресът беше изпълнен с иновации, с интеграция на познанието като винаги във фокуса беше грижата за онкоболните по най-добрия възможен начин.

Изнесени бяха нови резултати от големи клинични проучвания, които ще доведат до промяна в клиничната практика на обикновените онколози. Например при лечението на недребноклетъчния рак на белия дроб, които са с ALK-позитивни тумори, има нова молекула – алектиниб. Има и други ALK-инихибитори. Сега се провеждат клинични проучвания, които ще отговорят на въпроса коя е най-добрата последователност на приложение на тези агенти при тази група болни. За ROS-положителните тумори на недребноклетъчния рак на белия дроб лекарството crizotinib остава първа линия на лечение. Има и нова молекула, при която данните са обещаващи за тази група болни.

При напредналия и метастазирал рак на гърдата бяха изнесени данните от три големи клинични проучвания. Първото беше за комбинирано лечение на ендокринна терапия с прицелна терапия, при постменопаузални жени, които са хормонално чувствителни с HER2 отрицателен рак, с което се постига значимо повишаване на преживяемостта без прогресия при една относително добра поносимост. В момента това е хита – да бъде индивидуализирана терапията според характеристиките на туморните клетки на пациента и да бъде с добра поносимост. Второто беше китайско проучване отново при постменопаузални жени с HER2 отрицателен рак, които са минали химиотерапия, но имат прогресия в заболяването. При тях се провежда лечение с инхибитор в таблетна форма, което също води до повишаване на преживяемостта без прогресия. Третото проучване е при пациенти с тройно негативен рак на гърдата, при които се прилага лечение с нови молекули и се постига повишаване на преживяемостта без прогресия.

Все по-голяма роля има и т.нар. течна биопсия – изследване на кръв в търсене на циркулираща туморна ДНК. Прилага се най-вече при пациенти с рак на яйчниците, на гърдата, на белия дроб и други локализации. Проучванията и резултатите ще бъдат публикувани в реномирани медицински списания по онкология. Събитието беше посетено от много специалисти от цял свят и беше много вдъхновяващо.  

Това, че има надежда за най-тежките форми на рак е прекрасно, но можете ли да кажете кога лечението ще стана достъпно за всички пациенти?

Това беше и мотото на самата среща – да се осигури достъп до оптимално лечение и до оптимална грижа на всеки онкоболен в Европа и по света. Все по-голямо внимание се отделя на това. Имаше поне две сесии, на които се говореше за цената на модерното лечение, че тя е висока не само в страни като България, но и за по-богатите държави. Тук има две основни послания. От една страна ESMO излезе с правила за клиничната значимост на терапията спрямо стандарта, с който сме работили от години. След като ESMO препоръча една терапия, с висока степен на доказателственост, във всяка държава специалистите и регулаторните органи би трябвало да възприемат препоръката и да дадат възможност на пациента да има достъп до такава терапия. От друга страна – всяка държава, на базата на собствената си финансова рамка и разбиране, да направи списък с лекарства, които може да осигури на пациентите, като обаче постоянно трябва да го оптимизира и обновява, както и да се търсят по-гъвкави решения, така че пациентът да има наистина достъп до новите лечения.

Как успявате да се справите с всекидневния ви сблъсък с толкова тежки човешки съдби?

Трудно. Човек трябва да е много щастлив, за да работи тази работа, защото тя е много угнетяваща. На Запад както предлагат клинична психотерапия за пациентите, така си има раздел за работа и със самите специалисти, с целия екип, който е в контакт с пациентите – лекари, сестри и санитари. В България това още не е урегулирано и  засега се спасяваме по единично с различни неща, с които бързо се релаксира.

Вашата форма на релаксация каква е?

Хубави филми, хубави четива, среща с приятели и семейството, разходки сред природата. Обичайните неща, които насърчавам и пациентите да ги правят, но за които и те, и ние нямаме много време. Трябва да го откраднеш това лично време.

Как решихте да се занимавате точно с медицинска онкология?

В началото случайно. Беше опит да се върна в града. Преди 33-34 години, когато завърших имаше задължително разпределение. Аз бях майка с две деца и не ми се пътуваше до Карловската болница, където бях разпределена. Трябваше 3-4 часа от денонощието да подарявам на БДЖ и реших да намеря работа в града, за да мога това време да го посветя на децата си и на личностното си развитие. В началото, когато започнах като онколог мислех, че това е трамплин и ще си намеря по-добра работа. Тогава тази област нямаше добра репутация, но през 1991 г. попаднах в Италия на обучение за рака на гърдата. Там бяха светлите умове от Европа и САЩ и бях абсолютно впечатлена и вдъхновена и това преобърна живота ми. Видях, че в мислещия свят много умни хора се занимават с тази тема, че в нея има много потенциал, че в България, извън София, почти никъде не се работи сериозно в тази посока и реших, че ще бъда от дефицитните, малко на брой специалисти, които истински ще разбират от това и ще се раздават на болните. Интуицията ми не ме излъга. Оказа се, че това е най-бързо и най-модерно развиващата се област в медицината. На всеки конгрес научаваме нови неща, никъде в медицината не е толкова динамично. Прекрасно е, когато като лекар можеш постоянно да обновяваш знанията си. Отделно в проучванията работя рамо до рамо с хора от петте континента, уеднаквили сме си маниера на работа. Работя със световната онкологична мисъл и ние доказваме лекарствата в бъдещето. Това е огромна възможност и да се развиваш, и да се сравняваш с най-добрите в света, и да си един от тях, която малко колеги, особено от провинцията, имат.

В чужбина има по-добри възможности и за клинична онкология. Защо избрахте да останете в България?

Имах няколко предложения – да работя в Англия, Дания и Швейцария, но винаги съм задавала въпроса – а моите болни кой ще ги лекува? Това винаги ме е приземявало. Не можем всички да си стегнем куфара и да забегнем, някой трябва да остане и тук. Много неща трябва да решаваме за нашите пациенти - не само лекарски, ами и административни, организационни, защото те са смачкани, без самочувствие. Те са слаби и уязвими и някой, който е здрав и силен трябва да се нагърби и с тези неща. Отклонявала съм ги тези предложение за чужбина и мисля, че не съм сбъркала. Това удовлетворение, които имам тук, едва ли щях да го имам там. Мисля, че моето място си е тук.

Какво Ви накара да изберете медицината за своя професия?

Завършила съм с медал математическата гимназия в Пловдив и навремето можех да запиша всичко, което пожелаех, свързано с математика. От една страна обаче моите родителите ми казваха, че трябва да избера Пловдив, защото сестра ми вече беше отишла в София и щяха да се затруднят, ако трябва да издържат и втората си дъщеря, а от възможните шест Висши учебни заведения в Пловдив, медицината ми беше най-близка до сърцето. Така по методата на изключването. Имах обаче и един много вдъхновяващ разговор с родителите на моя приятелка, които бяха педиатри. Татко й работеше с голямо сърце тази работа и в един няколкочасов разговор, в които той ми разказа по най-красивия начин за работата си, бях готова. Разбрах, че това е моя път. Беше пророчески този разговор.

Имате ли такива красиви разкази, с които да запалите вашите последователи?

Имам много впечатляващи резултати с пациенти. Имам пациентка, която преди 21 години излекувах от рак на гърдата. После преди 16 години се разболя от рак на яйчниците, отново я излекувах. Това е една от многото мои пациентки, които си живеят абсолютно пълнокръвно живота. Доживя си пенсия, отгледа си внуците и по никакъв начин не й личи, че е минала през тези неща. Имам много такива случаи на пациенти, които са били неспасяеми, а аз съм ги спасила. И до ден днешен пращат други пациенти при мен с пълното уверение, че и те ще бъдат излекувани. То е „предай нататък“.



Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9$4R

Рада 04.02.2021 20:49:57

Тази ( докторка ) е чисто луда жена за мен трябва д е приберат някъде ????????‍♀️????????‍♀️????????‍♀️

Рада 04.02.2021 20:49:54

Тази ( докторка ) е чисто луда жена за мен трябва д е приберат някъде ????????‍♀️????????‍♀️????????‍♀️

Гост 25.11.2018 18:54:33

Томова е един от най-тежко корумпираните онколози у нас. За какъв пример ни давате тази арогантна леля?

Гост 26.11.2018 11:47:23

Ми може би си има цена на труда, какво се възмущавате. Защо досега не се възмущавахте на мизерните ОФИЦИАЛНИ заплащания на лекаря и трудът му неостойностяван умишлено с десетилетия ? Тези които имат реална цена на труда ще останат , другите ще търсят реална цена на труда си в чужбина. Това е толкова логично

Гост 25.11.2018 18:31:19

Не можем толкова бързо, затова все още има останали.... Иначе ще видите кой ще остане...

Elf 25.11.2018 13:50:23

i na kakvi ezici hodite na kongresi ,Tetko ?Xaxaxaxa.-Sprete i Bonusite ,daite i Dejurstva i neka ostane na 800 leva zaplata.Ne samo ste se iznese ami ste se izhluzi kato pradnia iz zadnik.Tochno s demodirania gerdan i lakiranite prasti i pricheskata za 150 kinta se e spukala ot rabota.Istinata-na dobra zaplata e bez da raboti mnogo,ne e Bita ot pacienti i vaobshte ne i puka che Zdravnata kasa ubiva onkobolnite ,,,Emiiii, kakvo da napravi ?,,,.Solidaren s Ubiistvata na bolmite dehumaniziran bokluk,!!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...