Петък, 04 Декември 2020
21
юни
6
 

Заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова:

Не бързаме да аплодираме решението на Надзорния съвет

Министър Петров ни увери, че ще се търси решение за надлимитната дейност

Сряда, 21 Юни 2017 | 14:21:33 Полина Тодорова
6

„Не бързаме да аплодираме решението на Надзорния съвет на касата“. Това заяви пред Zdrave.net заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова, потърсена за коментар за взетите от фонда решения, касаещи новото бюджетиране на болниците. Пр

„Не бързаме да аплодираме решението на Надзорния съвет на касата“. Това заяви пред Zdrave.net заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова, потърсена за коментар за взетите от фонда решения, касаещи новото бюджетиране на болниците. Припомняме, според тях лечебните заведения ще разполагат с по 139 млн. лв. месечно. Те обаче няма да получат надлимитната си дейност за 2016 и 2017 година, като тя ще влезе единствено като коефициент за определяне на бюджетите на лечебните заведения.

„Сумата от 139 милиона би внесла спокойствие в системата, само ако тя бъде реално разпределена“, категорична бе д-р Павлова. Тя припомни, че в преговорите около НРД лекарският съюз е договорил възможността за 133 млн. лв. месечно с 3% буфер, за да достигне  до 137 млн. „На практика обаче касата разпределяше сумата средно месечно по 129 млн. и реализираше икономия от 5 млн. Икономията от средствата за здраве са икономия от здравето и посегателство върху здравето на нацията“, изтъкна д-р Павлова. „Така че и 150 милиона да бъдат договорени, ако касата не даде възможност на лечебните заведения да изработят тези суми, ситуацията няма да се подобри нито за болниците, нито за пациентите“, коментира още зам.-председателят на съсловната организация. Тя отбеляза, че в приетото вчера решение не фигурира разписана сумата от 139 млн. лв. средномесечно и това е много тревожен факт. „Поради това не бързаме да аплодираме решението на Надзорния съвет“, призна д-р Павлова.

Що се касае до факта, че надлимитната дейност на болниците за 2016 и вече натрупаната такава за 2017 г. няма да бъде разплатена, както вчера съобщи председателят на НС на НЗОК и зам.-финансов министър Кирил Ананиев, тя обясни, че по време на срещата, проведена миналата седмица в МЗ по инициатива на лекарският съюз, представителите на съсловната организация категорично са настояли да се осигурят средства за разплащането й. „Това е реално извършена медицинска дейност, от която пациентите са имали потребност. Освен това касата е проверила и признала извършването на тази медицинска услуга. Затова БЛС настоява за актуализация на бюджета с цел изплащане на изработеното. Ако продължава практиката лечебните заведения чрез своите екипи да осигуряват необходимата медицинска услуга и тя да не се заплаща, скоро болниците ще са само сграден фонд", смята д-р Павлова. „Бяхме уверѐни от министър Петров, че това е тема, която ще бъде разглеждана на ниво финансово министерство, така че очакваме решение“, разясни зам.-председателят на БЛС.

Според д-р Павлова механизмът, при който надлимитната дейност ще влезе като коефициент при формирането на относителните тегла за определяне средствата за болниците в останалите месеци, от една страна е добър, защото ще доближи максимално бюджетите до реалните. „От друга страна обаче не мисля, че е справедливо спрямо всички лечебни заведения, защото тези, които са се вмествали в бюджета, който им се предоставя, връщали са пациенти само поради желание за спазване на финансова дисциплина, ще бъдат ощетени. В същото време там, където бюджетът е бил надхвърлен, в никакъв случай не говорим за измислена дейност – тези болници са били търсени, били са предпочетени и са лекували своите пациенти“, посочи тя.

По отношение идеята НЗОК да може да прекратява договор с болница, още преди съдът да се е произнесъл по евентуално обжалване, д-р Павлова заяви, че това не е било обсъждано с лекарския съюз. „Категорично възразяваме срещу възможността да бъде прекратявана дейността на цяло лечебно заведение преди да се докаже вината му. Как биха се чувствали хората в такава ситуация, ако в даден регион има една единствена болница, която ще бъде затворена? Къде ще отидат работещите от тази болница и какво ще се случи с обслужваното население?“, попита тя и отново подчерта, че БЛС е категорично против тази мярка и се надява депутатите за пореден път да проявят здрав разум. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JFS9

лекар - кандидат емигрант 21.06.2017 17:07:43

Ананиев и Жени Начева пак излъгаха болниците. За лекарствата пълна тишина. Ех Ананиев прогони всички млади и талантливи лекари.

21.06.2017 15:48:32

Галке, какво е това водорасло на врата ти?

Запознат 21.06.2017 14:45:45

Сина на Ананиев работи в Ачибадем -Сити Клиник/Токуда/. Познайте колко пари са им разпределили? Обаче за тях всички мълчат?

Лекар 21.06.2017 14:39:22

Ананиев и Жени Начева разпределиха парите без никакви правила. На принципа наши ваши

Гост 21.06.2017 14:26:46

Къв разум ще проявят ма Галункее-е...

Гост 22.06.2017 23:39:21

Е тая на снимката е редко срещано тъпо същества, орева орталъка за намалените регулативни на джипитата, а те били при нейните хора симпаджиите. Ех Галунке , що така?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Направление за PCR тест ще се издава и след положителен резултат от бърз антигенен тест
03.12.2020 19:52:57

Направление за PCR тест ще се издава и след положителен резултат от бърз антигенен тест

Направление за PCR тест ще се издава и на лица, които са с положителен резултат от  бърз ант ...

Д-р Лазарова: От лекарите в България се очаква да бъдат от желязо и да са свръхчовеци
03.12.2020 17:27:25 Невена Попова

Д-р Лазарова: От лекарите в България се очаква да бъдат от желязо и да са свръхчовеци

„По отношение на професионалната си идентичност лекарите в България изглежда трябва да бъда ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...