!
Неделя, 08 Септември 2024
04
февр
 

Неврохирурзи: В Бургас расте височинният травматизъм

Петък, 04 Февруари 2022 | 14:12:45


Височинният травматизъм – нещастните случаи с паднали или скочили от високо, е по-висок в Бургас, отколкото в други области. Това е наблюдението на екипа на Отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас, където се оперират, лекуват и наблюдават тез

Височинният травматизъм – нещастните случаи с паднали или скочили от високо, е по-висок в Бургас, отколкото в други области. Това е наблюдението на екипа на Отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас, където се оперират, лекуват и наблюдават тези пациенти, съобщиха от лечебното заведение.

„В неврохирургията наистина има сезонност. С колегите си говорихме, че можем да създадем символичен календар, като годината започва с  катастрофи, минава през черешобера, когато хората падат от дърветата, после идва летният сезон със скачането в басейни и „балконинга", и завършва със сезона на орехите – през октомври", разказва д-р Стефан Шишков, настоящ началник на Отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас.

Той пое ръководството на Отделението от началото на тази година, след като дългогодишният му завеждащ д-р Николай Недев се пенсионира. Амбицията на екипа е съхрани духа и организация на работа, наложени в отделението през годините, но и да разшири възможностите му, за да отговори на нуждите на пациентите от областта и сезонно пристигащите. „Все пак хората могат да почиват спокойно, знаейки, че в УМБАЛ Бургас, респективно и в нашето отделение, има лекари, които адекватно могат да се погрижат за тях и близките им. В днешно време туризмът е обвързан и с тези потребности на обществото", добавя д-р Шишков.

Сред  новите цели на екипа на Отделението по неврохирургия са закупуване на нова апаратура, повишаването на нивото в трето – най-високо, подобряване на битовите условия. „Връзката на доверие пациент-лекар минава в голяма степен и през условията, които предлага лечебното заведение, разбира се, които не са самодостатъчни", подчертава д-р Шишков. Той дойде в Бургас преди няколко години от университетската болница в Стара Загора и прави някои сравнения, които са в полза на УМБАЛ Бургас. „Много голям плюс, който пациентите, които са били в други градове оценят, е централното топлоснабдяване и топлата вода. Дори стаите да имат нужда от ремонт, те са топли, всяка стая има собствен санитарен възел с топла вода, което не беше така в болницата в Стара Загора", дава пример той.

В отделението отчитат увеличение на пациентите, както и „гостуванията" на пациенти от други градове. За година преминалите болни са над 1000, а извършените операции - около 400 – понякога повече от една на ден. В последните месеци зачестяват също мозъчните и гръбначните тумори, диагностицирани за жалост по-късно, отколкото на лекарите би им се искало. Тук работят четирима специалисти и един специализант, предстои обявяване на нови места за специализанти.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$2vU


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...