Четвъртък, 23 Януари 2020
12
септ
 

Според Годишен доклад за състоянието на националната сигурност за 2018 г.:

Намалява броят на отменените от ВАС нормативни актове в здравеопазването

Четвъртък, 12 Септември 2019 | 15:37:53


Намалява броят на атакуваните по съдебен ред подзаконови нормативни актове през 2018 г. Това става ясно от приетия днес от парламента Годишен доклад за състоянието на националната сигурност. От доклада се разбира, че е намалял броя на отмененит

Намалява броят на атакуваните по съдебен ред подзаконови нормативни актове през 2018 г. Това става ясно от приетия днес от парламента Годишен доклад за състоянието на националната сигурност.

От доклада се разбира, че е намалял броя на отменените от ВАС нормативни актове, издадени от министъра на здравеопазването и е нараснал броя на влезлите в сила съдебни решения, с които се отхвърлят жалбите срещу нормативните актове, което води до установяване на състояние на относителна стабилност и елиминиране на някои рискове за националната сигурност.

„През 2018 г. се наблюдава положителна тенденция, свързана с приетата нова Национална здравна карта на България, която определя актуалните потребности от медицинска помощ. Създадени са нормативни критерии, от които НЗОК следва да изхожда при сключване на договори с лечебни заведения за болнична помощ. Обнародвани са нови медицински стандарти по „Урология“, „Медицинска онкология“, „Гастроентерология“, „Образна диагностика“ и „Неврохирургия“. Актуализиран е медицинският стандарт „Трансфузионна хематология“, пише в доклада.

Отчетени са промените в Закона за здравето, с които е дадена възможност на членовете на ТЕЛК да работят и на други места, с цел по-оптимално сформиране на комисиите, както и тези в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, чрез които е създадена  Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, с цел осигуряване на достатъчни количества за пациентите и наблюдение на паралелния износ.

„През периода 2008-2018 г. в имунизационния календар са извършени следните промени: заменена е употребата на жива орална поливаксина с убита поливаксина като задължителна имунизация и реимунизация при децата, въведени са като задължителни имунизациите срещу пневмококови инфекции,  намален е броят на прилаганите видове ваксини чрез включването на многокомпонентни ваксини срещу дифтерия, коклюш, тетанус, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, хепатит В, намален е броят на прилаганите ваксини срещу туберкулоза. През 2018 г. са сключени двугодишни договори за доставка на ваксини. Не е имало отказ на заявка за доставка заради производствен или друг проблем. В резултат на мащабно прилаганата имунопрофилактика в страната не се срещат редица заболявания – дифтерия от 1993 г., тетанус – единични случаи при неимунизирани, полиомиелит – от 2002 г., бяс – от 1974 г. Всяко снижаване на обхвата води до възникване на заболяванията – например през 2009 г. след внос на морбили и разпространението му сред неимунизирани за 18 месеца се разболяват 24 000 души, има 24 смъртни случаи, от които 22 на деца“, отбелязват депутатите от работната група в доклада.

От него става ясно още, че в страната се извършва отчет на 62 остри заразни болести, а през 2018 г. не са регистрирани епидемични взривове.

В документът е записано още, че провежданата лекарствена политика цели създаването на баланс между необходимостта от реимбурсиране на иновативни лекарствени продукти и нуждите на пациенти, съобразявайки се с анализа на съществуващите терапевтични алтернативи и с ограничените финансови ресурси.

Докладът отчита слабостите в кръводарителските кампании, което до затруднение при разпределянето на наличната кръв между лечебните заведения и е предпоставка за набавянето й чрез нерегламентирано заплащане. Като стъпка за осигуряване на безопасна дарена кръв в доклада е посочено и въвеждането на NAT технологията за диагностика, която е най-точният известен на науката метод за изследване на кръвта за вирусите на хепатит В, С, ХИВ и други инфекции. Ниската здравна култура води до късно диагностициране на сериозни онкологични и сърдечно съдови заболявания, съответно до по-трудно и често невъзможно за осъществяване радикално лечение и увеличен разход за лечение. Съществува и т.н. самолекуване на пациентите, което понякога застрашава техния живот, се отбелязва още в доклада.

С целия документ можете да се запознаете тукКоментари по темата

Правила на форума за коментари
WQSq


Още новини
СЗО няма да обявява извънредно положение заради новия коронавирус
23.01.2020 15:40:14

СЗО няма да обявява извънредно положение заради новия коронавирус

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че засега се въздържа и няма да обявява международно ...

Шест млади лекари, абсолвенти на МУ–София - със „Златен Хипократ“
23.01.2020 14:35:13 Невена Попова

Шест млади лекари, абсолвенти на МУ–София - със „Златен Хипократ“

„В съвременната високотехнологична реалност никога не забравяйте болния човек“. С тез ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...