!
Неделя, 08 Септември 2024
14
ян
4
 

Намалиха с година присъдата на лекарка, виновна за смъртта на родилка и бебе

Вторник, 14 Януари 2020 | 10:25:26
4

Великотърновският апелативен съд намали присъдата на лекарка за причиняване на смъртта на родилка и бебето й поради немарливост. Д-р Севдалина М. К. е осъдена от Габровския окръжен съд на 3 години лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложил с

Великотърновският апелативен съд намали присъдата на лекарка за причиняване на смъртта на родилка и бебето й поради немарливост. Д-р Севдалина М. К. е осъдена от Габровския окръжен съд на 3 години лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложил с изпитателен срок от пет години (условно). Подсъдимата е лишена и от право да упражнява лекарска професия за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила. Апелативния съда намалява наложеното от ОС-Габрово наказание от три години лишаване от свобода на две години лишаване от свобода, изтърпяването на което се отлага три години изпитателен срок.

Лекарката е призната за виновна за това, че поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – в качеството си на дежурен лекар в АГО на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД - Габрово, е нарушила Правилата за добра медицинска практика, инкорпорирани в Медицински стандарт по „Акушерство и гинекология“. Тя не е разпознала спешен случай при раждане и не сложила началото на медицински грижи чрез оперативно родоразрешение, не разпознала страдание на плода ante partum и не предприела действия по овладяването му и не направила антепартална оценка на рисковете за майката и плода, и не извършила цялостно поемане на АГ частта в овладяване на спешно състояние, не отчела заплахата за здравето на бременната и плода при преносеност на плода, не обсъдила със завеждащия отделението състоянието на Десислава М. и воденето хода на раждането и не съобразила становището му да се премине към оперативно родоразрешаване и с действията си непредпазливост причинила смъртта на 26 септември 2013 г. в Неонатологичното отделение на МБАЛ-Габрово на новороденото бебе Александър С. И. и на 4 октомври 2013 г. в УМБАЛ „Д-р Георги Странски”-Плевен на Десислава Н. А, майка на починалото новородено дете. Съдът отбелязва, че е причинена смърт на повече от едно лице.

Въззивният съд обаче намира, че от фактическата обстановка безспорно се установява, че след деянието, подсъдимата е направила всичко зависещо от нея за спасяване живота на детето и родилката, поради което деянието й следва да се преквалифицира и след анализ на смекчаващите и отегчаващите обстоятелства, присъдата да бъде намалена.

Съдът потвърждава присъдата на Началника на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Димитър Р. А. и го намира за виновен в това, че в периода от 20.00 часа от 25 до 8.00 часа 26 септември 2013-та в Габрово, в качеството си на дежурен лекар в АГО на МБАЛ Д-р „Тота Венкова“ АД - Габрово, е нарушил Правилата за добра медицинска практика, инкорпорирани в Медицински стандарт по „Акушерство и гинекология“.

Според данните той не разпознал спешен случай при раждане при родилката Десислава Н.А., въпреки високата температура и проведените повече от три окситоцинови теста, не отчел, че се касае за бременност с повишен и реализиран риск и не направил антепартална оценка на рисковете за майката и плода, както и не назначил кардиотокографски анализ, не извършил цялостно поемане на АГ частта в овладяване на спешно състояние, не отчел заплахата за здравето на бременната и плода при преносеност на плода и не преминал към спешно оперативно родоразширение, не извършил системно наблюдение на родилката, не отчел състоянието и, както и промените в него, настъпили по време на дежурството и по непредпазливост е причинил смъртта на бебето и родилката.

Д-р Димитър Р. А. е  осъден на 3 години лишаване от свобода, изтърпяването на което отложил с изпитателен срок от пет години (условно). Подсъдимият е лишен и от право да упражнява лекарска професия за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yfAK

Лекар 16.01.2020 22:14:46

Бившият завеждащ д-р Ангелов продължава да работи в АГО отделението в Габрово като "акушерка".

Гост 14.01.2020 12:59:46

Смях! Отнети два човешки живота, детенце никога няма да види сестричката и майка си живи. В същото време се дава присъда по-лека от такава за кражба на кокошка!

Гост 14.01.2020 14:17:21

Пожелай си да не си на мястото на лекарите. Защото други неща ще пишеш. Цял живот учили, стотици деца изродили, а един такъв случай им съсипва живота. Твоят "смях" заслужава да останеш съвсем без лекари.

Гост 15.01.2020 08:10:01

Да не ти се случва да загубиш близки заради мърлящината на твои колеги. Тогава аз ще те видя какво ще говориш и пишеш.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...