Четвъртък, 24 Януари 2019
11
окт
1
 

Д-р Станимир Сираков:

Най-голямата награда беше усмивката на Станимира в края на процедурите

Сряда, 11 Октомври 2017 | 11:17:55
1

Преди часове д-р Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски” получи "Медицински Оскар“ за уникалната операция на 10-годишната Станимира. 32-годишният лекар успя да извърши мозъчната интервенция без да се налага да се отваря черепа на

Преди часове д-р Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски” получи "Медицински Оскар“ за уникалната операция на 10-годишната Станимира. 32-годишният лекар успя да извърши мозъчната интервенция без да се налага да се отваря черепа на детето, през артерия на крака.

„Не съм очаквал толкова рано да се докажем, да ни признаят и да ни оценят по този начин и съм много щастлив, че се случи. Резултатите говорят. В „Образна диагностика“ на „Св. Иван Рилски“ ние сме един голям екип, изцяло от млади хора. Ако го нямаше този екип, нямаше да имаме тази подкрепа, тази възможност да работим и да имаме тези резултати“, каза д-р Сираков за наградата си пред Нова телевизия.

„Това е признание за екипната ни работата както в нашето отделение, така и за неврологичното отделение на „Св. Иван Рилски“, за директора на болницата, който винаги ни е подкрепял и ни е създавал условия да можем да работим нормално и да не ни липсва нищо“, допълни той.

Д-р Сираков поясни, че при 10-годишната пациентка е била открита сложна артерио-венозна малформация - множество патологични връзки между артериите и вените, които компрометират нормалното мозъчно кръвообращение и по този начин самият мозък загива.

„Ако не бъдат прекъснати навреме, малко по малко се стига до летален изход при пациента. Преди две години я изпратихме на консултация в чужбина при проф. Море в Париж. Там, благодарение на Фонда за лечение на деца беше извършен първият етап от лечението. Имаше обаче остатък, който трябваше да бъде премахнат с голяма сложност и отново беше препоръчано операцията да се направи в чужбина. Заради спешния порядък на проблема, нямаше време нито за транспортиране, нито за документи, след консултация и обяснение на родителите, решихме да предприемем следващата стъпка тук. В последващата кореспонденция с  професора получихме поздравления, че сме се справили на много високо ниво. Но най-голямата награда за нас беше усмивката на Станимира в края на процедурите“, разказа д-р Сираков.

Той допълни, че усмивката на пациента е най-голямото признание за работата му. „Най-хубавото чувство е да се прибереш вкъщи, да знаеш, че си си свършил работата и на следващия ден ще видиш един здрав, доволен пациент, на който си успял да помогнеш“, каза д-р Сираков.

„Никога не съм смятал да продължа своя професионален път навън. Винаги съм смятал, че това, което научим в чужбина, трябва да го приложим тук, в България. Българският пациент да може да има достъп до тези модерни интервенции. По-трудно е, разбира се, отколкото да започнеш да работиш в една работеща структура на Запад и да го осъществиш тук, когато се бориш с администрацията, когато се бориш да получиш модерните консумативи, които са ти нужни. При това лечение изминахме дълъг път както с НЗОК, така и с министерството, да имаме финансиране за тези консумативи. Сега е частично, надявам се след време да стане 100%“, каза още д-р Сираков.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wU9z

един 11.10.2017 11:42:29

Поздравления за този млад колега! Пример за висок лекарски морал и професионализъм.! Жив и здрав, за да помагаш още много! Който иска и може, а не мрънка непрекъснато винаги успява.За разлика от нагаждачите - измислени хорица, за които се фабрикуват някакви видове награди, само и само да им се връчи нещо. Падението в гилдията е неспирно, воглаве със съсловната организация.


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...