!
Неделя, 08 Септември 2024
05
май
 

Най-големият ни проблем е невъзможността за автономност, казват акушерки

БАПЗГ отбеляза Международният ден на акушерката с образователна кампания

Петък, 05 Май 2017 | 14:04:40 Надежда Ненова


Да бъде възстановена „Женската консултация“ и да се постигне законов регламент за автономност на акушерките. Това си пожелаха българските акушерки в Международния ден на акушерката, който в България се отбелязва за втори път. В повече от 50

Да бъде възстановена „Женската консултация“ и да се постигне законов регламент за автономност на акушерките. Това си пожелаха българските акушерки в Международния ден на акушерката, който в България се отбелязва за втори път. В повече от 50 страни 5 май се отбелязва от 1992 г. по инициатива на Международната конфедерация на акушерките.

По този повод Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) организира образователната кампания с участието на акушерки от няколко АГ болници в София. Те раздадоха информационни листовки в четири насоки: бременност, превенция и скрининг на рак на маточната шийка, превенция на рак на гърдата и менопауза.

„Законовият регламент трябва да бъде основан на съвременните акушерски модели, защото ние следваме добрите практики по света. Същевременно не бива да пренебрегваме и жените, които имат нужда от помощ във всички периоди от живота си – както подрастващите, така и тези в менопауза, защото ние сме тези, които трябва да бъдем плътно до тях, когато трябва да вземат правилните решения за заболявания, които взимат застрашителни размери. Срам е в 21 век да имаме и показатели за перинатална смъртност, по-високи от средните за Европа, както и толкова голям процент аборти - 42 на 1000 раждания, като 60% от тях са по желание“, каза пред Zdrave.net акушерката Антоанета Димитрова, преподавател във Факултета по обществено здраве на МУ-София. 

„Най-големият проблем, който ни е най-голямата болка, е невъзможността за автономност, при положение че имаме наредба, която определя нашите компетенции. Ние винаги сме работили в екип с лекарите и така ще бъде винаги, но при високоспециализираните дейности. Искаме да работим самостоятелно с жените при нормални бременности, да водим нормалните раждания и да оказваме грижи както за новороденото, така и за майката в домашни условия, защото там няма никакво покритие извънболничната помощ“, каза още тя.

По думите й тази празна ниша е довела до нашествие на неквалифицирани кадри, без медицинско образование, които си позволявали да предоставят медицински услуги, както и да говорят за етапи и физиология на раждането. „В съвременното общество всяка жена има право на избор и ние ще я подкрепим, но „дула“ все още не е декларирана професия в България, те разполагат единствено със сертификати. И всички останали, които промотират грижите за бременната, раждащата жена и отглеждането на детето, не са медицински подготвени. Нямат съответната квалификация. Често получили информация от тях, жените са объркани. Създават се тежки, неприятни ситуации с екипите в родилните зали. Въпреки това ние можем да работим заедно, готови сме на преговори и с политиците, стига да поискат да ни чуят“, каза Антоанета Димитрова.

Сред останалите проблеми пред акушерките тя постави финансирането. „Не може една акушерка да получава с 50-100 лева повече от една санитарка, при този тежък, отговорен и твърде емоционален труд. Вторият проблем е с дефицита на акушерки, който идва от това, че много от тях се преориентират към други професии. Този дефицит се отразява на баланса между труд и почивка, защото няма акушерка, която днес да не работи на по-малко от две или три места, а това води до здравословни проблеми и емоционално изтощение и оттам нататък тя става негодна да извършва своите квалифицирани дейности. Оттам идва недоволството на обществото към нас. Ние ги разбираме, но пък в същото време не получаваме никаква подкрепа нито от обществото, нито от управляващите, за да излезем от тази турболенция. Третият проблем е неравномерното разпределение на акушерските кадри, защото повечето от колегите работят в болници с различен статут“, каза още Антоанета Димитрова.

 

Интервю с Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки, четете в секция „Мнения“



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bLCj


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...