Неделя, 20 Януари 2019
30
май
 

Над 7000 души се борят с множествената склероза у нас

Сряда, 30 Май 2018 | 17:25:28 Надежда Ненова


Множествената склероза (МС) е основният нетравматичен фактор, водещ до инвалидизация сред младите хора в световен мащаб, а повечето хора получават диагнозата в разцвета на силите си, на възраст между 20 и 40 години. Това стана ясно по време на пресконф

Множествената склероза (МС) е основният нетравматичен фактор, водещ до инвалидизация сред младите хора в световен мащаб, а повечето хора получават диагнозата в разцвета на силите си, на възраст между 20 и 40 години. Това стана ясно по време на пресконференция днес по повод  Световния ден за борба с множествената склероза (МС), който се отбелязва последната сряда на месец май. Тази година той е под надслов "Ръка за ръка в живота с МС".

2,3 млн. души са засегнати от МС по света, 690 000 са болните в Европа. 15% от хората с МС имат и роднината с това заболяване. Над 7000 са хората, които водят битка със заболяването в България, като по данни на лекари всяка година у нас се диагностицират нови 80 случая на болестта.

Въпреки че все още няма лечение на множествената склероза, симптомите на това заболяване могат да бъда овладени с лекарства. Сред разрешените терапии са лечение на острите симптоми със стероиди и плазмафереза, както и лекарства, модифициращи хода на заболяването, които лекуват основното имунно нарушение и намаляват броя на пристъпите и тяхната тежест.

„Не знаем причината за появата на множествата склероза, знаем, че е съвкупност от различни фактори. До голяма степен обаче са разгадани точно механизмите, по които в мозъка става дефект в имунната система и оттам разграждане на миелиновите обвивки, а в късни стадии на заболяването се разгражда и самото нервно влакно. Точно тогава пациентът получава инвалидизация, т.е. проявите на болестта стават видими“, каза д-р Ксения Кметска, началник Второ отделение по множества склероза в Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Св. Наум“. 

Та подчерта, че все повече медикаменти се появяват с различна функция и атакуващи определени клетки от имунната система. „Тези последните лекарства, които излязоха сега, са „тежката артилерия“. Пациентът е минал през по-леките степени на заболяването и съответно лекарства моделиращи имунната система, но те са с по-общ механизъм на действие върху Т-клетките. Сега вече се знае кои групи клетки трябва да целим, за да прекратим пристъпите. И тези, които не се повлияват от първата група медикаменти – интерферони, минават вече на други медикаменти. Те се наричат моноклонални антитела и се преминава към тях при хора, които са на 30-35 години и са застрашени от сериозна инвалидизация. Видът на терапията е по преценка на комисиите в университетските болници. Единият от критериите кой на каква терапия ще бъде е честотата на пристъпите, а другият – резултатите от ЯМР“, поясни д-р Кметска.

По време на пресконференцията млада пациентка каза, че отхвърля лечението с медикаменти и ще замине за Индия, където ще са подложи на терапия с аюрведа. Други допълниха, че владеят болестта чрез стриктна диета и максимално движение.  

„За бума на алтернативните лечения сме виновни ние, лекарите. Ако имаше по-чести сбирки на фондацията и на пациентите да се обяснява и показва какво става, ако разчиташ много дълго на алтернативната медицина. Докато прекалено активни са другата група. Издават се книги, срещат се с пациенти, изпращат ги в Индия, внушават им диетите, но в крайна сметка резултат няма. Не защото съм лекар, а защото много години съм видяла трагедиите на пациенти, които няколко години карат така. Честотата на пристъпите обаче не може да се прогнозира“, каза д-р Кметска.

„Много неприятно ми е това, че се твърди, че едва ли не лекарите сме заинтересовани от продажбата на лекарствата и това за мен е обидно. Всички пациенти, които ме познават знаят, че не слугувам на никоя фирма и не взимам решения според това кой ми е любимецът от тях. Не получавам пари за това, а с цялата си всеотдайност искам да помогна според конкретния случай“, допълни тя.

По думите на д-р Кметска рехабилитацията, спорта и диетата действително са част от средствата, които забавят развитието на болестта. Алтернативното лечение обаче води до там, че когато пациентите потърсят лекар, вече да е твърде късно да се вземат мерки и да може реално да им се помогне.

На 30, 31 май и 1 юни 2018 г. в Park Center Sofia ще бъде поставена специализирана виртуална МС стая, в която всички желаещи ще могат да научат повече за диагнозата, както и да изпитат всички симптоми, които МС причинява на пациентите.

Тази година кампанията за ранно информиране за множествената склероза ще премине под надслов #bringinguscloser и #MSInsideOut и е свързана със засегнатите от МС души, както и хората участващи в търсенето и прилагането на лечение - учени, лекари, медицински сестри, дарители и доброволци. Целта й е да покаже, че всяка година медицината се приближава все повече до откриването на лечение за тази тежка, нелечима и водеща до трайна инвалидизация болест.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fYTk


Още новини
Обучението в чужбина е много ценно за млад лекар и е важно за развитието на медицината в България
20.01.2019 11:00:35 Надежда Ненова

Обучението в чужбина е много ценно за млад лекар и е важно за развитието на медицината в България

Д-р Анна Валериева е завършила Медицина в МУ-София през 2012 г. От ноември 2013 към Клиничния ...

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...