Неделя, 24 Март 2019
30
май
 

Над 7000 души се борят с множествената склероза у нас

Сряда, 30 Май 2018 | 17:25:28 Надежда Ненова


Множествената склероза (МС) е основният нетравматичен фактор, водещ до инвалидизация сред младите хора в световен мащаб, а повечето хора получават диагнозата в разцвета на силите си, на възраст между 20 и 40 години. Това стана ясно по време на пресконф

Множествената склероза (МС) е основният нетравматичен фактор, водещ до инвалидизация сред младите хора в световен мащаб, а повечето хора получават диагнозата в разцвета на силите си, на възраст между 20 и 40 години. Това стана ясно по време на пресконференция днес по повод  Световния ден за борба с множествената склероза (МС), който се отбелязва последната сряда на месец май. Тази година той е под надслов "Ръка за ръка в живота с МС".

2,3 млн. души са засегнати от МС по света, 690 000 са болните в Европа. 15% от хората с МС имат и роднината с това заболяване. Над 7000 са хората, които водят битка със заболяването в България, като по данни на лекари всяка година у нас се диагностицират нови 80 случая на болестта.

Въпреки че все още няма лечение на множествената склероза, симптомите на това заболяване могат да бъда овладени с лекарства. Сред разрешените терапии са лечение на острите симптоми със стероиди и плазмафереза, както и лекарства, модифициращи хода на заболяването, които лекуват основното имунно нарушение и намаляват броя на пристъпите и тяхната тежест.

„Не знаем причината за появата на множествата склероза, знаем, че е съвкупност от различни фактори. До голяма степен обаче са разгадани точно механизмите, по които в мозъка става дефект в имунната система и оттам разграждане на миелиновите обвивки, а в късни стадии на заболяването се разгражда и самото нервно влакно. Точно тогава пациентът получава инвалидизация, т.е. проявите на болестта стават видими“, каза д-р Ксения Кметска, началник Второ отделение по множества склероза в Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Св. Наум“. 

Та подчерта, че все повече медикаменти се появяват с различна функция и атакуващи определени клетки от имунната система. „Тези последните лекарства, които излязоха сега, са „тежката артилерия“. Пациентът е минал през по-леките степени на заболяването и съответно лекарства моделиращи имунната система, но те са с по-общ механизъм на действие върху Т-клетките. Сега вече се знае кои групи клетки трябва да целим, за да прекратим пристъпите. И тези, които не се повлияват от първата група медикаменти – интерферони, минават вече на други медикаменти. Те се наричат моноклонални антитела и се преминава към тях при хора, които са на 30-35 години и са застрашени от сериозна инвалидизация. Видът на терапията е по преценка на комисиите в университетските болници. Единият от критериите кой на каква терапия ще бъде е честотата на пристъпите, а другият – резултатите от ЯМР“, поясни д-р Кметска.

По време на пресконференцията млада пациентка каза, че отхвърля лечението с медикаменти и ще замине за Индия, където ще са подложи на терапия с аюрведа. Други допълниха, че владеят болестта чрез стриктна диета и максимално движение.  

„За бума на алтернативните лечения сме виновни ние, лекарите. Ако имаше по-чести сбирки на фондацията и на пациентите да се обяснява и показва какво става, ако разчиташ много дълго на алтернативната медицина. Докато прекалено активни са другата група. Издават се книги, срещат се с пациенти, изпращат ги в Индия, внушават им диетите, но в крайна сметка резултат няма. Не защото съм лекар, а защото много години съм видяла трагедиите на пациенти, които няколко години карат така. Честотата на пристъпите обаче не може да се прогнозира“, каза д-р Кметска.

„Много неприятно ми е това, че се твърди, че едва ли не лекарите сме заинтересовани от продажбата на лекарствата и това за мен е обидно. Всички пациенти, които ме познават знаят, че не слугувам на никоя фирма и не взимам решения според това кой ми е любимецът от тях. Не получавам пари за това, а с цялата си всеотдайност искам да помогна според конкретния случай“, допълни тя.

По думите на д-р Кметска рехабилитацията, спорта и диетата действително са част от средствата, които забавят развитието на болестта. Алтернативното лечение обаче води до там, че когато пациентите потърсят лекар, вече да е твърде късно да се вземат мерки и да може реално да им се помогне.

На 30, 31 май и 1 юни 2018 г. в Park Center Sofia ще бъде поставена специализирана виртуална МС стая, в която всички желаещи ще могат да научат повече за диагнозата, както и да изпитат всички симптоми, които МС причинява на пациентите.

Тази година кампанията за ранно информиране за множествената склероза ще премине под надслов #bringinguscloser и #MSInsideOut и е свързана със засегнатите от МС души, както и хората участващи в търсенето и прилагането на лечение - учени, лекари, медицински сестри, дарители и доброволци. Целта й е да покаже, че всяка година медицината се приближава все повече до откриването на лечение за тази тежка, нелечима и водеща до трайна инвалидизация болест.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A8ks


Още новини
Лекарят не може да направи сам чудо
24.03.2019 11:05:14 Надежда Ненова

Лекарят не може да направи сам чудо

Проф. д-р Мария Миланова е завършила медицина в МУ-София през 1983 г. Професионалния си път з ...

Имаме нова медицина, нуждаем се от нова математика, за да я оценяваме
24.03.2019 09:54:20 Надежда Ненова

Имаме нова медицина, нуждаем се от нова математика, за да я оценяваме

Имаме нова медицина, нуждаем се от нова математика, за да я оценяваме. Това каза д-р Борислав Бор ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...