!
Неделя, 08 Септември 2024
02
май
1
 

Над 400 000 души у нас страдат от бронхиална астма

Днес отбелязваме Световния ден на заболяването

Вторник, 02 Май 2023 | 14:37:57
1

Повече от 400 млн. пациенти по света са с астма. В България с бронхиална астма са над 400 000 души. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, като астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и посещения в с

Повече от 400 млн. пациенти по света са с астма. В България с бронхиална астма са над 400 000 души. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, като астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и посещения в спешна помощ.

Тези данни съобщава директорката на Белодробната болница в Троян д-р Цветомила Дудевска във връзка със Световния ден на астмата, който отбелязваме днес. В него се включва Българското дружество по белодробни болести, като организатор е Глобалната инициатива за астма, а нейни партньори ежегодно стават медицински и пациентски организации по цял свят.

„Целта на инициативата е да се подобрят информираността и грижите за пациентите с астма, да се насочи общественото внимание към профилактиката, рисковите фактори в околната среда, разпознаване симптомите на астмата и ранната диагностика на заболяването, както и върху възможностите за лечение на болестта и поддържането й под контрол“, обяснява д-р Цветомила Дудевска и уточнява, че инициативата през тази година протича под мотото „Грижа за ВСЕКИ с астма“.

Астмата е хронично възпалително заболяване на белите дробове и може да е животозастрашаващо заболяване, ако не се лекува правилно, отбелязва още д-р Дудевска.

По думите ѝ противовъзпалителното лечение с инхалаторни кортикостероиди е основно за поддържането на контрола на възпалението при астма. То се характеризира с оток и стесняване на дихателните пътища, което затруднява дишането.

Симптомите на астмата се изразяват в затруднено дишане, пристъпи на кашлица и стягане в областта на гърдите. Често минават 2-3 години от появата на симптомите на бронхиалната астма до диагностицирането ѝ, тъй като симптомите не се разпознават веднага и пациентите посещават специалист – пулмолог или алерголог – късно.

Специалистите са категорични, че астмата може да бъде държана под контрол с медикаменти, което намалява нуждата от болнично лечение, ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните. Според Световната здравна организация (СЗО) астмата е от основно значение за общественото здраве. По данни на организацията повече от 339 милиона души в света имат астма, а смъртните случаи, свързани със заболяването в световен мащаб, са 417 918.

Д-р Дудевска изтъква пет факта за астмата:

1. Един от 16 българи има астма. В България с бронхиална астма са над 400 000 души.

2. Астмата е и най-честото хронично заболяване в детска възраст. Близо 5,1 млн. деца на възраст под 18 години са с астма.

3. Заболяването се среща по-често при жените: 3 пъти по-вероятно е те да бъдат хоспитализирани поради проблеми с астмата в сравнение с мъжете.

4. Астмата убива всеки ден. Всички пациенти с астма са в риск от сериозно изостряне на заболяването, независимо от неговата тежест, придържане към терапията или ниво на контрол.

5. С тежка астма са 3,7% от астматиците. Това е трудна за лечение астма, която е неконтролирана, въпреки спазване на оптималното лечение с инхалаторна терапия и овладяване на съпътстващите състояния и фактори. Влошава се при намаляване на инахалаторната терапия. За пациентите с неконтролирана тежка астма, при които не се постига контрол на заболяването въпреки оптималното инхалаторно лечение, в международните ръководства се препоръчва биологично лечение. 

Българското дружество по белодробни болести се включва в Световния ден на астмата с инициативи по места.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KkdZ

Гост 02.05.2023 22:14:28

Астмата е най - честото хипер диагностицирано страдание, особено в детската възраст. Всички циганчета са с астма и решение от ТЕЛК. А за да получат заветното ЕР, масово се хоспитализират фиктивно, за което са виновни т.н. лекари продаващи се за дребни пари.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...