!
Неделя, 08 Септември 2024
26
март
 

Над 2000 човека посетиха МУ-Варна в дните на отворени врати

Вторник, 26 Март 2019 | 09:31:17


На 22 и 23 март за поредна година Медицинският университет – Варна посрещна кандидат-студенти, родители, учители и гости на традиционните Дни на отворените врати,  съобщиха от учебното заведение. Над 2000 посетители от Варна, Шумен, Велико Т

На 22 и 23 март за поредна година Медицинският университет – Варна посрещна кандидат-студенти, родители, учители и гости на традиционните Дни на отворените врати,  съобщиха от учебното заведение. Над 2000 посетители от Варна, Шумен, Велико Търново, Габрово, Русе, Ямбол, Стара Загора, Добрич, Бургас, Силистра, Карнобат, Горна Оряховица и други градове имаха възможност да се докоснат до необятния свят на медицинската наука. Посетителите се запознаха със специалностите и учебните програми във факултетите по медицина, дентална медицина, фармация, обществено здравеопазване и в Медицинския колеж, както и възможностите, които университетът предлага за спортен и културен живот.

Тазгодишният иновативен технологичен елемент в представянето на университета бе 3D Air LED display, който събуди интерес сред всички гости. Настоящи студенти от университета се превърнаха в гидове за посетителите и заедно с експертите от Учебен отдел отговаряха на въпроси. Кандидат-студентите имаха възможност да се потопят в атмосферата на академичния живот и споделиха, че за тях е било много полезно да разговарят със студенти, преподаватели и бивши възпитаници на университета.

Присъстващите имаха възможност да получат информация за предлаганите специалности и процедурата по кандидатстване, да разгледат симулаторите, използвани за обучение на студентите, музейната сбирка по анатомия от 3D холограми, както и да разберат какъв е моделът за създаване на анатомични модели чрез 3D принтери. Те присъстваха на разнообразни химични опити, атрактивни лабораторни експерименти, микроскопски и макроскопски наблюдения, демонстрации на живо с високотехнологична апаратура и демонстрация на „виртуална класна стая“, представянето на учебната платформа Blackboard и симулационния софтуер за физиологични експерименти и изследвания. В една от аудиториите на университета бе разположен и първият в България симулатор за лапароскопска хирургия, където, под ръководството на специалист, посетителите можеха да опитат да извършат оперативни действия. Пред гостите бяха представени и презентации на някои от най-новите и желани специалности, сред които „Логопедия“ и „Здравен мениджмънт“. Студенти от първи и втори курс на иновативния за България проект на МУ-Варна и ВВМУ „Никола Вапцаров“ – специалност „Военен лекар“, запознаха желаещите кандидат-студенти със спецификата на обучението.

Интерес предизвика и посещението на първата в страната университетска аптека във Факултета по фармация, където учениците наблюдаваха демонстрации по приготвяне на лекарства, извличане на лечебни вещества от медицински растения и метод за пречистване и визуализиране на ДНК. Във Факултета по дентална медицина се извършваха и профилактични прегледи.

На сериозен интерес от страна на посетителите се радваше и филиалът на МУ-Варна във Велико Търново. Над 60 души от Велико Търново, София, Стара Загора, Габрово посетиха Дните на отворени врати и се включиха в измерването на кръвно налягане и индекс на телесната маса. Чрез видео връзка посетителите наблюдаваха раждане със секцио и останаха изключително впечатлени от възможностите, които филиалът предлага. На 27 март предстоят  Дни на отворени врати във Филиал Шумен.

За поредна година бе проведена томбола с награди, победителите от която ще бъдат обявени на сайта на МУ-Варна на 1 април 2019 г.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bxpV


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...