Неделя, 20 Януари 2019
27
окт
1
 

Над 20 болници в страната участват в кампанията „Какво става под кожата ви?“

Петък, 27 Октомври 2017 | 12:36:33
1

На 29 октомври отбелязваме Световния ден на хората с псориазис. Псориазисът е хронично автоимунно възпалително заболяване, което засяга 125 милиона души по света. В България болните от псориазис са над 280 000. Порталът за най-честите автоимунни заболя

На 29 октомври отбелязваме Световния ден на хората с псориазис. Псориазисът е хронично автоимунно възпалително заболяване, което засяга 125 милиона души по света. В България болните от псориазис са над 280 000. Порталът за най-честите автоимунни заболявания www.probudise.bg стартира мащабна информационна кампания, посветена на заболяването, под надслов „Какво става под кожата Ви?“ . Тя ще обхване над 20 болници в цялата страна. В тях ще бъдат разпространени информационни материали във връзка със заболяването.

В рамките на кампанията ще бъдат организирани безплатни прегледи за псориазис в София и Пловдив. Прегледите в София ще се проведат на 30 и 31 октомври в поликлиниката на Военно-медицинска болница (ВМА,) ет. 2, кабинет 218. Необходимо е предварително записване на тел. 02/ 92 26 181 ( 9:00 - 18:00 часа) и 02/ 92 25 002  ден, от ( 9:00 - 14:00 часа).

Безплатните прегледи в Пловдив ще се проведат от 30 октомври до 3 ноември в Центъра за кожно-венерически заболяванияна ул. „Даме Груев“ 1. Там също е необходимо предварително записване на тел. 032/60 65 21.

Кампанията „Какво става под кожата Ви?“ цели да подобри информираността – както на медицинските специалисти, така и на самите пациенти. Повечето хора, които страдат от псориазис, не знаят, че много от некожните симптоми, които изпитват, също са свързани със заболяването и не ги споменават пред дерматолога си. Това често забавя точната диагноза и правилното лечение.

Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) от 2016 г. разпространението на псориазис се увеличава с всяка изминала година и той се превръща в сериозен здравен и социален проблем за цял свят. Болестта поразява еднакво мъжете и жените. Може да се развие във всяка възраст, но засяга най-често млади хора между 18 и 35 години. Истинската причина за развитие на заболяването остава неизяснена, но в последно време основна роля за появата му се приписва на имунната система и гените.

Въпреки че най-честите прояви на псориазис (възпалени, сребристи, люспести петна) са по кожата, всъщност болестта е много по-всеобхватна и може да засегне всички органи в човешкото тяло. Около 30% от хората с псориазис развиват и псориатичен артрит – друго тежко, автоимунно заболяване, което при забавено или неправилно лечение, може да доведе до инвалидизация. Псориазисът може да бъде свързан и с болест на Крон, както и с увеит. Хората с псориазис може да са по-склонни към затлъстяване и свързаните с него здравословни проблеми (метаболитен синдром, диабет, сърдечно-съдови заболявания).

Освен физическите симптоми, псориазисът може да има и сериозни социални и емоционални последици, включително притеснителност, тревожност, увеличен риск от депресия. Близо две трети от болните споделят, че заболяването се е отразило негативно на семейния им живот, както и на взаимоотношенията в училище или на работното място.

Лечебните заведения, които се включват в инициативата, са: УМБАЛ „Александровска“, ВМА-София, Центъра за кожно-венерически заболявания – Пловдив, ВМА-Варна, УМБАЛ „Токуда“ – София, УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, УМБАЛ „Царица Йоанна“ – София, СБАЛДБ -София, II-ра МБАЛ – София, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, УМБАЛ „Каспела“ – Пловдив, УБМАЛ „Св. Марина“ – Варна, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Ст. Загора, МБАЛ Благоевград, МБАЛ „Пулс“ – Благоевград.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VN*M

АХППУ 27.10.2017 21:23:33

Псориазисът не е под кожата, а върху кожата. Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения организира на 29 октомври в "България МОЛ" информационна кампания. Всеки пациент ще може да нарисува мечтата си. Заповядайте!


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...