!
Неделя, 08 Септември 2024
04
окт
3
 

Надлимитната дейност да бъде изплатена тази година, искат общинските болници

Петък, 04 Октомври 2019 | 17:28:27 Надежда Ненова
3

За изплащането на 4 млн. лв. надлимитна дейност настоява Сдружението на общинските болници. Това стана ясно след общото събрание на сдружението което се проведе в Арбанаси.   Пред Zdrave.net говорителят на сдружението д-р Кети Маналов

За изплащането на 4 млн. лв. надлимитна дейност настоява Сдружението на общинските болници. Това стана ясно след общото събрание на сдружението което се проведе в Арбанаси.  

Пред Zdrave.net говорителят на сдружението д-р Кети Маналова подчерта, че това е едно от решенията за финансовото стабилизиране на общинските болници. „Това са изработени от нас пари, това са похарчени пари, а същевременно има спестени пари в бюджета на НЗОК за болнична помощ в периода януари-август. Около 4 млн. лв. е сумата, която трябва да ни бъде изплатена и би осигурила малко спокойствие в системата и посрещане на новата бюджетна година. Така ще можем спокойно да посрещнем и новите минимални работни заплати от 1 януари. Затова считаме тази стъпка за най-бързата и най-възможната. Освен това ние сме завели дели, което са ни допълнителни разходи“, каза д-р Маналова.  

Като пример тя даде 18-те млн. лв., които правителството отпусна за общинските болници през март и които са позволили увеличение на заплатите с около 100 лв. „Това никак не е малко – от нищото да качиш със 100 лв. основните заплати, върху които се формират впоследствие извънредния труд, нощните дежурства и т.н. Ние, като управители на болници, не анализираме само възнагражденията на медицинските специалисти по здравни грижи. В болниците работят различни видове специалисти и ние се грижим за възнагражденията на всички. Смятам, че няма нормален управител на болница, който, ако има пари, да не даде по-добри възнаграждения на персонала си, за да го задържи, предвид огромната кадрова криза, която с годините се задълбочава“, каза д-р Маналова.

Припомняме, че от БЛС също настояха за заплащане на надлимитната дейност. От съсловна организация уточниха, че процесът е задвижен на нов етап и се очаква еднозначно решение от ВКС.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m2V6

Гост 06.10.2019 21:38:07

Какво значение има какво искат общинските болници?

д-р Димитров 05.10.2019 17:04:05

Проблемите на общ.болници са други,не че не следва да си получават заработеното.Време е да се усети говорителят на сдружението,че налива вода в чужда мелница.А дали не е умишлено времето ще покаже!!

Гост 04.10.2019 18:48:23

стар доктор 04.10.2019 18:43:44 Кашата е забъркана много по-рано от тези, които решиха болниците да се регистрират по търговския закон, като търговски дружества с право да формират печалба. Това се направи за да се приватизират някои от тях, които тогава бяха в лошо финансово състояние. Предвиждаше се това уж да бъде като някаква временна мярка. Не знам някоя общинска болница по този начин да е била приватизирана. Сега не може да се отпуснат на същите общински болници осигурения финансов ресурс от 50 мил. лева и оттам да се създаде възможност да се увеличат заплатите в лечебните заведения и в това число заплатите на професионалистите по здравни грижи. При отпускане на тези пари това ще бъде санкционирано от Европейската комисия, като държавна помощ за търговски дружества, което е против принципите регламентираното при приемането ни в ЕС. Единственият начин е това да стане като всички болници престанат да бъдат търговски дружества, но тогава къде ще отива печалбата от частните болници. Такава ситуация няма и не съществува никъде в ЕС.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...