!
Неделя, 08 Септември 2024
11
ноем
2
 

Д-р Никола Боянов от УМБАЛ „Пълмед“:

Наградата не е лично моя, тя е признателност за труда на целия екип

Понеделник, 11 Ноември 2019 | 16:40:37
2

Неотдавна БЛС удостои д-р Никола Боянов, гастроентеролог, началник на отделение в УМБАЛ „Пълмед“, с наградата на съсловната организация за принос към въвеждането на иновации. Д-р Боянов получава отличието за въвеждането на пероралната е

Неотдавна БЛС удостои д-р Никола Боянов, гастроентеролог, началник на отделение в УМБАЛ „Пълмед“, с наградата на съсловната организация за принос към въвеждането на иновации. Д-р Боянов получава отличието за въвеждането на пероралната ендоскопска миотомия в работата на екипа си.

Д-р Боянов има специфична квалификация и компетентност в областта на конвенционалната и доплеровата абдоминална ехография, както и на интервенционалната ендоскопия. Сертифициран е за диагностични и терапевтични дейности под рентгенов контрол.    

Д-р Боянов е асистент в катедра Медицински симулационен тренировъчен център на Медицински университет – Пловдив.

Д-р Боянов, преди дни БЛС Ви удостои с наградата си за принос към въвеждането на иновации в практиката. Как приемате това признание на колегите си?

Първо, въпреки че наградата е индивидуална, аз я приемам като награда за целия екип. В медицината всеки индивидуален успех e резултат от сериозна екипна работа и подкрепа отстрана на лечебното заведение и съсловието. В този смисъл - ние сме горди и много благодарни за високата оценка! Изключително щастливи сме, че изобщо сме били номинирани. Положителната оценка от колеги е най-високото признание според мен.

Работите в областта на гастроентерологията вече няколко години, как се промениха диагностичните подходи за това време?

Работя в сферата на Гастроентерологията вече 10 години. При диагностиката най- големите промени са във възможностите на съвременните ехографи, ендоскопи и ехоендоскопи. Сега сме способни чрез контрастна ехография да отдиференцираме доброкачествени от злокачествени тумори в черен дроб и без биопсия. Чрез еластография можем да установим степента на чернодробна увреда при пациентите с хепатит без да се извършва биопсия. Ендоскопите с висока резолюция и оптично увеличение ни дават възможност да открием повече заболявания при прегледите на дебело черво и стомах и съответно разширяват нашите терапевтични възможности.

Моля да представите накратко предимствата на пероралната ендоскопска миотомия, която въведохте във Вашата клиника?

Пероралната ендоскопска миотомия (ПОЕМ) е възможност за разрешение на проблемите на пациентите с всеки тип ахалазия, защото ние не сме ограничени в дължината на разреза на мускулния слой на хранопровода - за разлика от колегите хирурзи. ПОЕМ е миниинвазивен метод с много малко регистрирани усложнения в световен мащаб и изключително траен ефект.
В света, пероралната ендоскопска миотомия е златен стандарт при лечението на пациенти с ахалазия на хранопровода.

Реално този ендоскопски метод достъпен ли е за нуждаещите се български пациенти? Имаме ли достатъчно подготвени специалисти в тази област?

Ахалазията е много рядко заболяване, което се наблюдава при 1-3/100 000 пациента. По груби изчисления, отнесени към броя на хората, живеещи в България, се касае за между 70 и 200 души, така че на практика един екип е достатъчен. Но за пациентите е винаги по-добре да имат право на избор, а и техниката, чрез която се извършва тази процедура, се използва и за лечение на ранно открити злокачествени заболявания в хранопровод, стомах, дванадесетопръстник и дебело черво, така че е добре още колеги да бъдат обучени.

Имате наблюдения върху пациенти от всички възрасти. Зачестяват ли заболяванията на стомашно-чревния тракт, атакуват ли те по-често млади хора?

За честота на заболяванията и за разпределението по възрасти е редно да се говори с точни цифри, а това е проблем от компетенцията на колегите, работещи в сферата на епидемиологията и статистика и Световната здравна организация. Не е редно ние, като клинични лекари, да излизаме с подобни заключения. Но мога смело да заявя, че откриването на заболяванията става много по-лесно с възможностите на съвременната апаратура, с която разполагаме.

Какви са Вашите очаквания за бъдещето на гастроентерологията – кои нови тенденции ще бъдат хит в специалността в близко бъдеще?

Надявам се, че ендоскопската субмукозна дисекция и свързаните техники ще се развиват и ще бъдат все по-достъпни за българските пациенти, защото това е метод, чрез който се лекуват онкологични заболявания в ранен ендоскопски стадий, без хирургична намеса.

Много се надявам да се запази тенденцията на развитие при терапията на възпалителните чревни заболявания, визирам болест на Крон и улцерозен колит.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G9Qa

ВГ 11.11.2019 23:15:26

ПРОДЪЛЖАВАЙ И МАЧКАЙ С РАБОТА!ОНЗИ ОТГОРЕ ТЕ ГЛЕДА И ЩЕ ТИ ПОМАГА ДА БЪДЕШ ВСЕ ТАКА УСПЕШЕН!БРАВО НА ЕКИПАКОЙТО ТИ СЪЗДАДЕ!

Pediatrabulgara 11.11.2019 19:35:50

Браво на такива амбициозни колеги! Те са чест и за болниците, в които работят!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...