Сряда, 23 Октомври 2019
12
юли
8
 

НЗОК проверява плащат ли чуждите фондове терапията на д-р Клер

Няколко деца чакат решение за лечение в Мюнхенската клиника

Петък, 12 Юли 2019 | 16:42:18
8

Окончателни съдебни решения, с които се отменят издадени заповеди от директора на закрития „Фонд за лечение на деца“ за отказ за лечение на деца в „Практика - клиника по имунология и клетъчна биология“ (известен и като Института

Окончателни съдебни решения, с които се отменят издадени заповеди от директора на закрития „Фонд за лечение на деца“ за отказ за лечение на деца в „Практика - клиника по имунология и клетъчна биология“ (известен и като Института по имунология и клетъчна биология "Д-р Клер") в Мюнхен, са постъпили в НЗОК, съобщиха от институцията. Сега Здравната каса трябва да вземе решение как да процедира спрямо няколко деца, за които са подадени заявления във въпросната клиника.

Решенията на съда са свързани с лечението на 13-те български деца, които през 2014 г. са се лекували в Клиниката. Тогава Фондът за лечение на деца прекрати финансирането на терапията на децата с мотива, че тя е експериментална. Към онзи момент временен директор на фонда е Христо Аначков, а проф. Владимир Пилософ, който поема фонда след него, е член на Обществения съвет. Децата страдат от автоимунно заболяване, което поразява ставите и зрението.

Според решението на ВАС за "експериментален метод" следва да се счита този, който в момента се проучва, разработва и се изпитва ефективността. По отношение на метода на лечение в немската клиника е било установено, че се прилага в продължителен период от време, което не дава основание да бъде определен като експериментален.

В окончателното решение се посочва и че след прекратяването на финансирането на терапията в конкретната клиника не е ясно къде и по какъв начин ще бъде продължено лечението на децата.

Съгласно решенията на съда,  НЗОК  следва да разгледа отново подадените заявления за одобряване на медицинските и други услуги по реда на Наредба 2. По информация от Касата за Zdrave.net, към момента са подадени няколко заявления за лечение на деца във въпросната Клиника.

Едновременно с това Касата е изискала информация от 28 международни точки за контакт от страните членки на Европейския съюз прилага ли се и признат ли е в медицинската практика методът „Автоложна индивидуализирана имунотерапия с ендогенни цитокини“ при лечение на автоимунно заболяване увеит с ювенилен ревматологичен артрит. Търсена е информация заплаща ли се от здравноосигурителните фондове на съответната държава, както и в кои лечебни заведения, които получават заплащане от здравноосигурителен фонд, се извършва лечение по горепосочения метод.

До настоящия момент обаче в НЗОК не е получен отговор от нито една държава членка на Европейския съюз.

„За да може институцията бързо да  вземе решение по заявленията за лечение в посочената по-горе практика, следва заявителите да представят актуална медицинска документация, която включва протокол от лекарско-консултативна комисия, издаден от лечебно заведение, провеждащо лечението или наблюдението на пациента, или лечебни заведения с най-високо ниво на компетентност, както и официален документ (оферта) от лечебното заведение в чужбина за конкретното и предлагано лечение. Офертата трябва да съдържа периода на предстоящото лечение; цената, която следва да бъде заплатена и отделните й компоненти; начина на заплащане; очакваните резултати; лице от лечебното заведение и друга информация за контакт; съгласие на лечебното заведение за сътрудничество с НЗОК във връзка с предстоящите медицински процедури по отношение на конкретния пациент“, заявяват от Касата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
H9%r

Да бе 13.07.2019 15:07:41

Проблемите тепърва ще се увеличават. Защото л....та Галуна натисна всички, даже и Св. Синод, да остане директор. И измести опитната Жермена Въткова като директор на дирекция и Фонда за лечение на деца. Сега служителите масово напускат и се налага да бъдат командировани хора от други дирекции. Да де, ама там трябва опит. И цялата работа отива на изуй гащи. Ако родителите искат да има някакъв резултат, първо да настояват да изгонят Галката и да сложат нормално мислещ и компетентен човек.

НЗОК 13.07.2019 16:41:36

ЗАЩО ДА Я ГОНЯТ ГАЛУНКА НАЛИ ВСИЧКИ ОТ ФОНДА СТАРИТЕ СЛУЖИТЕЛИ СА ТАМ. МНОГО "РАЗБИРАТ" МИЛИТЕ СЪБРАНИ С ПРОТЕКЦИИ.

НЗОК 13.07.2019 16:41:35

ЗАЩО ДА Я ГОНЯТ ГАЛУНКА НАЛИ ВСИЧКИ ОТ ФОНДА СТАРИТЕ СЛУЖИТЕЛИ СА ТАМ. МНОГО "РАЗБИРАТ" МИЛИТЕ СЪБРАНИ С ПРОТЕКЦИИ.

Гост 12.07.2019 18:08:45

2-ма възрастни с по 60 лева средно на месец здравни вноски + 2 деца за които никой не плаща здравни вноски .Значи 30 лева на човек на месец колкото е разхода им за фанта,кола и лимонада на месец . Ако се прибавят баба и дядо ,вноските стават 20 лева на човек . И тъпото гето си мисли ,че това ще покрива модерни терапии, ще има нает медицински персонал и ще имат всичко каквото има развития западен свят ? Айде спрете с халюцинаторните гъби. Ако това можеше да става в Германия нямаше да харчат 20-30 пъти повече средства за здраве от тарикатите в Булгариен.

Разбираемо 13.07.2019 09:58:00

Браво, много точно и разбираемо сте го формулирали. Поздравления. Но на някои не им е изгодно и се правят на неразбрали ...

Гост 12.07.2019 21:45:03

Много тъпо изказване по толкова важен въпрос. Като не те устройва заплащането ти, сменяй професията!

Гост 13.07.2019 00:00:01

Това си е точно както е написано. А го намирате тъпо, защото не ви изнася да четете истината. А и лекарите и да си сменят професията ти само ..... просто още ще загазиш, а фактите ,че здравната система не се финансира , а вие се водите само осигурени -тези факти остават .Тъпото единствено е че все още се намират лекари и сестри да работят за тъпи и нагли нещастници ,които не осъзнават реалностите.

Гост 13.07.2019 23:17:03

Като искаш да правиш много пари, отскочи на някоя фондова борса


Още новини
Безплатни прегледи за витилиго до 19 декември в УМБАЛ
23.10.2019 13:12:56

Безплатни прегледи за витилиго до 19 декември в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Безплатни прегледи за пациенти с витилиго започват в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 24 октомври до 19 ...

Надзорът прие проектобюджета на НЗОК
23.10.2019 12:25:44 Надежда Ненова

Надзорът прие проектобюджета на НЗОК

Надзорът на Националната здравноосигурителна каса прие проектобюджета на институцията за 2020 г. ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...