!
Неделя, 08 Септември 2024
22
май
10
 

НЗОК не е отказвала заплащане на протезирането на пенсионерите

От там обаче признаха, че към момента няма заделени средства

Понеделник, 22 Май 2017 | 16:32:17
10

НЗОК не отказва заплащане на новата дейност за подготовката на зъбни протези. Това заявява в свое становище здравната каса, като поводът са твърденията на председателя на Българския зъболекарски съюз (БЗС)  д-р Борислав Миланов. Припомняме, в края

НЗОК не отказва заплащане на новата дейност за подготовката на зъбни протези. Това заявява в свое становище здравната каса, като поводът са твърденията на председателя на Българския зъболекарски съюз (БЗС)  д-р Борислав Миланов. Припомняме, в края на миналата седмица той обясни на пресконференция, че към момента няма никаква яснота какво ще се случи с обещаното протезиране на възрастните хора и директно обвини управителя на институцията в серия лъжи.

Във връзка с разпространените неверни обвинения от председателя на БЗС и други подобни твърдения в медиите, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заявява, че нито управителят й - д-р Глинка Комитов, нито някое друго лице от институцията е твърдяло, че касата ще откаже заплащането на лекарите по дентална медицина по подготовката на зъбни протези за възрастни пациенти, категорични са от фонда. От там допълват, че след излизането на промяната в Наредба №2 за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, с която тази дейност бе регламентирана, със заповед на управителя на НЗОК е сформирана работна група по подготовката на анекс към Националния рамков договор за дентални дейности. Тя е трябвало и да регламентира реда, условията и цените за извършване на тази дейност.

За да стане факт този анекс обаче, е нужно да се вземе решение от Надзорния съвет на НЗОК за финансиране на тази дейност, размерът на необходимите средства и източникът им, както и серия административни процедури.

Освен това, изискване на БЗС е проектът за анекс на НРД да бъде одобрен от конгреса на съюза, който се очаква да бъде свикан през първата половина на юни. В досегашни срещи изрично председателят на БЗС д-р Миланов заяви, че подписването на НРД не може да стане преди това, което в някаква степен забави процедурата, обясняват от касата.

Те отричат твърденията и че на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Комитов е заявявал, че няма да се финансира тази дейност, а посочват, че той е имал предвид, че момента в бюджета на НЗОК в параграфа за дентална дейност няма такива средства. „Управителят на НЗОК не може да извършва допълнителни плащания към когото и да било на стойност над 100 000 лв., без това да е гласувано с решение на НС на НЗОК“, поясняват от касата и отбелязват, че въпросът за финансиране на тази допълнителна дейност ще бъде поставен на заседание на надзора, за да реши той с колко средства може да финансира тази дейност и от къде да се осигурят те – от оперативния резерв на НЗОК или от друг източник.

„Към момента на заседанието на Комисията и до днес решение за такива средства няма. Затова д-р Комитов отговори по този начин. Няма и как да има, тъй като промяната в Наредбата за основния пакет е от 9 май 2017 г., а оттогава няма провеждано заседание на Надзорния съвет“, посочват от касата.

От там са категорични, че нито една стотинка от резерва в размер на 341 млн. лв. досега не е освобождавана и прехвърляна за каквато и да било дейност, още повече че преди 1 април 2017 г., НС на НЗОК няма такива права. Така че такива средства няма как законно да са прехвърляни и разпределяни за никакви дейности, правени са само предварителни разчети, поясняват от касата.

Не отговаря на истината и обвинението на д-р Миланов, че отложените плащания по това перо от 2016 г. са разплатени с бюджета за тази година, пишат още от касата и допълват, че той се е позовал на решение на НС на НЗОК, в което изрично се посочва, че отложените от 2016 г. 14 млн. лв. няма да бъдат взети от предвидените за тази година 147 млн. за дентална дейност.  „Д-р Комитов каза, че те са платени през януари 2017 г. и, естествено, че са платени от бюджета за 2017 г. и се водят като разходи за дентална помощ, защото няма как да се водят като разходи за нещо друго“, изтъкват от фонда и допълват, че друг е въпросът, че те могат да бъдат компенсирани с прехвърляне на средства от резерва към денталната помощ или от допълнително събрани здравноосигурителни вноски.

Що се касае до проведената среща между членове на УС на БЗС и оперативното ръководство на НЗОК на 28 март 2017 г., от касата коментират, че тя по-скоро е представлявала "продължителен монолог на д-р Миланов с нападки към МЗ, НЗОК и други институции, с абсолютно непонятна за присъстващите цел, вероятно във връзка с предстоящия отчетно-изборен конгрес на БЗС".

 

В заключение от фонда определят казаното от д-р Миланов като безотговорни твърдения и обвинения с цел личен пиар, но  изразяват надежда, че то няма да се отрази на традиционно добрите и конструктивни отношения между НЗОК и членовете на УС на БЗС.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PAk5

Гост 22.05.2017 22:46:28

"...Те отричат твърденията и че на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Комитов е заявявал, че няма да се финансира тази дейност, а посочват, че той е имал предвид....." - какво е имал предвид д- р ви комитов никой не знае, най-малко вие. Важно е какво е говорил. А ной говори пълни глупосхи и изнерви всички

Гост 22.05.2017 23:39:04

Иди си лекувай раздвоението на личността

Гост 22.05.2017 22:08:50

Бая грешчици има. Явно на много хора им куца граматиката.

Гост 22.05.2017 20:47:28

Винаги ти е куцала граматиката. Смешна си!

Гост 22.05.2017 19:46:23

Написаното точно е ала Комитов! Аз съм казал, ма не съм го мислил. А и да съм искал да кажа, те не са ме разбрали. Пък и хич не съм виновен, той надзорния съвет е виновен и малко и работната група... Всъщност от мен нищо не зависи... Аз съм си невинен. А и пари няма, то и няма да стигнат, но аз нищо няма да каж, ще чакам депутатите да ви кажат...аз им обещавам че ще го одобря....

Гост 22.05.2017 20:11:24

Да не съдим много. Това го е писала главната секретарка, тайно събота и неделя. А всички знаем способностите на момичето. Добре поне че пресцентъра е минал по текста и му е придал правописен вид.

Гост 22.05.2017 22:10:15

За съжаление не е успял.

Гост 22.05.2017 20:48:23

Винаги ти е куцала граматиката. Смешна си!

Гост 22.05.2017 17:21:23

Глинка, нали си знаеш че когато дойде момента да се обясняваш всеки ден, идва и един друг момент. Тук вече всичко зависи от теб.

Доки 22.05.2017 19:03:20

Мента, глог и валериана две таблетки два пъти дневно


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...