!
Неделя, 08 Септември 2024
10
ян
 

Мъж със забит в сърцето нож спасен благодарение на организацията на израелската Спешна помощ

Сряда, 10 Януари 2018 | 12:26:51


Бързина, удобство и изключителна ефективност и за лекари, и за пациенти – така може накратко да се опише Спешната помощ на Израел. Възможността за това в голяма степен е осигурена от безплатно мобилно приложение, което се включва веднага,

Бързина, удобство и изключителна ефективност и за лекари, и за пациенти – така може накратко да се опише Спешната помощ на Израел.

Възможността за това в голяма степен е осигурена от безплатно мобилно приложение, което се включва веднага, щом се набере телефонният номер за бедствие – местният еквивалент на тел. 112. Така в центъра за помощ виждат откъде се звъни, дори това да е насред гората или сред пустинята. В градовете и селата се отбелязва улица и номер.

Веднага след това камерата на мобилния телефон сама започва да снима болния и дори прави кратък клип и изпраща видеоматериала на тези, които трябва да изпратят линейка. Този, който звъни, може само да каже дали човекът има хронични заболявания и имена и телефони на близки, с които лекарите да са във връзка.

„Създали сме такава организация, че всяка линейка, която се намира най-близо до произшествието, да бъде насочена към него. Към Маген Давид Адом (Червената звезда на Давид) работят 20 000 доброволци. Смените им са между 5 и 7 часа на седмица. Всеки определя едно денонощие, през което да е на разположение при необходимост. Ако има нещастен случай, атентат, производствена авария, мобилизираме тези доброволци. Това е формула на дейност, която не съществува никъде в света. Докато са на разположение, спасяването на човешкия живот е приоритет за доброволците“, разказва пред БНР зам.-генералният директор на Маген Давид Адом д-р Ели Яфе.

Той отбелязва, че снимките и клипа, изпращани от телефона, сигнализирал за проблема, показват точното състояние на пациента и така специалистите са напълно наясно кога наистина се налага да изпратят линейка. Технологията помага още докато болният се качва в реанимобила, да бъде изпратена първоначална епикриза до най-близката болница с кардиограма и с временно заключение, и, ако е необходимо, без да минава през приемно отделение, нуждаещият се от спешна помощ да бъде откаран в операционната или да бъде включена нужна апаратура.

„Ние сме водещи и при даване на първа помощ при атентати. Учим се при всеки нов. Например, преди две седмици терорист наръга с нож в сърцето охранител на централната автогара в Тел Авив. Ударът беше професионален, добре трениран. Човекът, който ни се обади да съобщи за произшествието, се оказа доброволка при нас, която се е намирала на мястото. Тя позвъни на Бърза помощ и започна да му помага. По кадрите от мобилния й телефон получихме точна картина за инцидента. Изпратихме не само обикновена линейка, но и специализирана – за сърдечноболни. Девет минути след наръгването с нож мъжът беше на операционната маса в най-близката болница. След първата помощ на мястото на атентата и в линейката, и виждайки точните кадри от раната, лекарите реагираха светкавично и човекът, въпреки много тежкото му състояние, оживя. Пренесохме го със забития нож в сърцето“, разказа още д-р Яфе.

Той информира, че Маген Давид Адом предава опита си за действия при атентати и на общности, които са застрашени от нападения. „Обучаваме ги какво трябва да направят през първите критични минути до пристигане на линейката. Имам курс, който се казва „Първите 7 минути“. Правим такива курсове по целия свят“, каза зам.-генералният директор на организацията.

Тази година е предвидено такъв курс да се проведе и в България.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VXW*


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...