Понеделник, 21 Януари 2019
29
ноем
1
 

Мораториумът за реимбурсиране на нови иновативни лекарства през 2018 г. остава

Сряда, 29 Ноември 2017 | 18:54:46 Ирина Пекарева
1

Здравната каса няма да заплаща нови иновативни медикаменти, влезли в Позитивния списък от началото на 2018 г. Забраната обаче няма да важи за генерични и биоподобни лекарства Това решиха депутатите на днешното си заседание при второто гласуване на бюдж

Здравната каса няма да заплаща нови иновативни медикаменти, влезли в Позитивния списък от началото на 2018 г. Забраната обаче няма да важи за генерични и биоподобни лекарства Това решиха депутатите на днешното си заседание при второто гласуване на бюджета на НЗОК за догодина. С гласуването си народните представители очаквано потвърдиха предложенията и решенията на бюджетната комисия по този параграф.

За отпадането на мораториума се обявиха както депутати от ДПС, чието беше предложението за това, така и техни колеги от БСП.

„Мораториумът по този параграф 6 е признание за безпомощност на институциите да се справят с проблема тренд на средствата за лекарства. Безпомощност и признание, че не могат да предложат механизми за контрол на растящите разходи за лекарства и прехвърляне на отговорността към Народното събрание. Не можем да спрем развитието на високите технологии и медицинската наука. Какво правим, като забраняваме? Какво ще правим след една година? Пациентите ще станат двойно, тройно повече. Смятаме, че не са изчерпани механизмите, с които държавата може да удържи тези разходи“, заяви от парламентарната трибуна д-р Нигяр Джафер от ДПС.

Тя даде и няколко предложения от името на партията си, които да заместят мораториума, макар че такива не бяха направени във вид на предложения за промени в закона. Едно от тях бе да продължи договарянето на гъвкави механизми за отстъпки, включително санкции за фармацевтичните компании, които надвишават определена сума за съответния медикамент. От ДПС предложиха още прецизиране работата на комисията за оценка на здравните технологии и водене на активна прогенерична политика. „Тя ще освободи повече средства, с които друга група пациенти да се лекуват с иновативни, нови молекули. Убедени сме, че с административни похвати няма да се реши нито един проблем в системата“, коментира д-р Джафер и даде пример с лимитите в болничната помощ, които по думите й са довели до прехвърляне на дефицита от НЗОК към болниците, чиито дългове в момента надхвърлят 500 млн. лв.

Призив за неприемане на мораториума направиха също д-р Хасан Адемов и доц. Джевдет Чакъров, а проф. Михайлов от БСП заяви: „Всички български граждани, които ще бъдат лишени от тази възможност, ще пожелаят да получат съответния протокол от НЗОК и да реализират това лечение извън територията на България, което ще ни струва много повече, отколкото ако се лекуват тук. Затова аз горещо призовавам както НЗОК, така и колегите сериозно да премислят, тъй като това също така ще отприщи една лавина от дела.“

От своя страна д-р Даниела Дариткова посочи, че това е временна мярка, която ще даде възможност в рамките на идната година да се изгради нормативна рамка и да се прецизират механизми, които едновременно да дадат възможност за адекватен достъп до терапии на всички пациенти и намаляване на лавинообразното нарастване на разходите за лекарства. Тя отбеляза, че ако се сравни бюджетът на касата от 2009 г. с приетия днес бюджет за 2018 г., ще се установи 100% ръст за разходите за лекарства за домашно лечение, както и 100% ръст при онколекарствата.

В крайна сметка със 115 гласа „за“, 82 „против“ и 7 „въздържал се“ забраната за покриване от касата на нови оригинални медикаменти бе приета.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
f2aE

Пепи Готиното 03.12.2017 15:11:52

По темата „мораториум върху нови лекарствени молекули“ се вслушвайте в гласовете на разума, а не на емоциите. Няма драма. Никой няма да спре да се лекува. Просто за срок от една година НЗОК няма да реимбурсира (изплаща) лечението с нови лекарствени молекули създадени тази или миналата година. Те са около 15, почти не са ползвани в световен мащаб, не са ясни до голяма степен техните странични ефекти. Няма здравна система в света, която да може да си позволи да реимбурсира всички нови молекули веднага. Нашите пациенти и сега се лекуват с медикаменти „първа линия“ за конкретното заболяване, създадени и изпитани в реални условия от години. Ако касата започне да реимбурсира всички 15 нови молекули, огромна част от хората, които и сега се лекуват успешно с друг, евтин генерик, ще бъдат накарани да се лекуват с новата молекула. Тя може да не е подходяща за тях, но ще е подходяща за джоба на тоя дето я предписва. Като цяло мярката не е драматична, но съвсем друг въпрос е, че е нелогична. Спестяват се много малко средства и то за кратко време, само една календарна година, чрез изкуствена регулация. Както всичко, което прави ГЕРБ, това е една палиативна временна мярка без особен ефект. От безсилие.


Още новини
Обучението в чужбина е много ценно за млад лекар и е важно за развитието на медицината в България
20.01.2019 11:00:35 Надежда Ненова

Обучението в чужбина е много ценно за млад лекар и е важно за развитието на медицината в България

Д-р Анна Валериева е завършила Медицина в МУ-София през 2012 г. От ноември 2013 към Клиничния ...

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...