Понеделник, 24 Юни 2019
29
май
 

Кирил Ананиев:

Може да коригираме, но не и да прекратяваме взаимоотношения с лечебни заведения (обновена)

НЗК ще има нов вид и ще бъде елемент от новия здравноосигурителен модел, който изготвят от МЗ и който ще бъде представен в края на юни

Вторник, 29 Май 2018 | 17:56:04 Надежда Ненова
23

Може да коригираме, но не и да прекратяваме взаимоотношения с изпълнители на медицинска помощ след влизането в сила на новата здравна карта. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция днес, след като Министерски съвет утв

Може да коригираме, но не и да прекратяваме взаимоотношения с изпълнители на медицинска помощ след влизането в сила на новата здравна карта. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция днес, след като Министерски съвет утвърди Националната здравна карта (НЗК).

„На базата на действащата здравна карта, която беше утвърдена днес, ние ще направим анекс към договорите с всички лечебни заведения за болнична помощ, в който ще отразим новите параметри. Анексите ще добавени към договорите, след като бъде публикувана НЗК в Държавен вестник“, уточни министърът.  

„Много се коментираше през последния месец философията на Националната здравна карта. Ние също имаме известни претенции към съдържанието и принципите на Националната здравна карта, но в крайна сметка работим по действащото законодателство“, каза още министърът. По думите му НЗК представлява един инструмент на здравната политика в страната, която има една единствена цел – да защити интересите на българските пациенти.

„През последния месец проведохме много разговори и получихме много становища. Оставаме с впечатлението, че

не се познава основната цел и съдържанието на НЗК

Тя посочва настоящото състояние на здравната система и потребностите от съответни медицински дейности, както и свързания с тях капацитет, който трябва да изградят съответните лечебни заведения за болнична помощ, за да могат да осъществяват тези медицински дейности на различни нива – на областно, регионално и национално. НЗК нито открива, нито закрива легла. Другата теза на някои критици на НЗК е, че ние на тази база ще финансираме лечебните заведения. Това не е вярно! Истината е, че ние финансираме на базата на извършена дейност по цени, договорени в НРД“, поясни министър Ананиев.

Той допълни, че очакванията от НЗК са за достъпна, своевременна и качествена медицинска помощ за българските граждани при ефективно използване на публичния ресурс, с който разполага НЗОК. „Така е направена НЗК, че в рамките на бюджета на Здравната каса да се осигури равностоен достъп на всички български граждани до здравеопазване, до необходимите медицински дейности“, подчерта министърът.

Както вече стана ясно, според окончателно приетата Национална здравна карта леглата за активно лечение ще бъдат с 608 повече в сравнение с първоначалното предложение на МЗ. Министърът подчерта, че преди редакцията на НЗК посоченият брой на леглата е бил 32 873. „По този начин, при 75% използваемост на леглата, ние осигурихме хоспитализациите, които са извършени през 2017 г. Сред постъпилите становища, които бяха разгледани от екипа на МЗ, имаше и разумни, целесъобразни предложения. Ние, като разработващи НЗК, бяхме допуснали някои технически грешки, което е съвсем нормално, защото е процес. На базата на този преглед, както и на нещата, които преценихме, че трябва да бъдат включени в НЗК, увеличихме леглата и вече са 33 481“, поясни министър Ананиев.

Той каза още, че областните комисии всъщност са искали да се възстанови НЗК от 2016 г., която беше отменена от съда. Тази Здравна карта е била разработена при 70% използваемост на болничните легла. „Ако направим анализ на съпоставима основа с новите легла, които сме включили в сегашната Здравна карта и тези, които бяха включени в Здравната карта от 2016 г., ние ще видим, че не само няма намаление на леглата, а има увеличение с 13 легла“, каза министърът и отбеляза, че е осигурено поне

45% от населението на страната да мине поне веднъж през хоспитализация

на лечебните заведения за болнична помощ. Това означава, че всеки трети българин може да мине през лечебно заведение.

Той добави, че Националната здравна карта ще има нов вид и ще бъде елемент от цялостния нов здравноосигурителен модел, който изготвят от МЗ и който ще бъде представен в края на юни месец. Здравната карта по новия модел ще започне да действа заедно с НРД 2019 г.

„Това ще стане, след като съм готов да направя едно широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни като правителство, парламент, социални партньори, пациентски организации. Когато получа консенсус, тогава ще се променят съответните закони в частта, в която ще бъдат променяни“, каза министър Ананиев.

По думите на зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след разговор с министър Ананиев и представители на НЗОК и БЛС ще бъде предложен на Лекарския съюз текст, в който се подчертава, че изпълнителите на болнична медицинска помощ се задължават да съобразят приема на пациентите по договора с НЗОК с капацитета на лечебното заведение, разписан като брой и вид болнични легла,

без да се ограничават по нива на компетентност

„НЗК касае бъдещите инвестиции – когато се появяват нови партньори, да се прецени необходимостта от нови лечебни заведения и легла, дали има съответствие или несъответствие с европейските стандарти и т.н.“, коментира още зам.-министър Начева.

Факт е, че средствата, които се разпределят от НЗОК за здравни дейности, не се използват по най-ефективен начин, коментира министър Ананиев думите на премиера Бойко Борисов от вчера, че корупцията в здравеопазването я правят „докторите, които управляват, или здравната каса“. „Факт е и че ръководствата на болниците по някой път прилагат не много регламентирани практики. Влезли сме в 21 болници заедно с прокуратурата - за проверки на обществени поръчки, медицински консумативи и т.н. При всички случаи има нерегламентирани практики и на едното, и на другото място. И тези практики сигурно имат своята причина и с новия модел и искаме да направим така, че да изчезнат и парите да отиват за лечение за гражданите и за увеличаване на заплатите на болничните служители. А не да се търсят други начини да не рухне даденото лечебно заведение“, каза Ананиев.

Здравният министър подчерта, че вече се разработват проекти, с които лошите практики ще бъдат намалени. „Единият е единната здравна информационна система, а другият е т.нар. електронна платформа за провеждане на обществени поръчки за лекарства и медицински изделия“, обясни Ананиев.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8%BS

Гост 06.06.2018 17:22:51

истината за баба Злата лъсна навсякъде

Elf 02.06.2018 11:26:39

Ренета Инджова, финансов директор на болница „Токуда“: Свалянето на системата от лимити веднага ще покаже кои са излишните болници !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Гост 30.05.2018 08:43:38

Последните промени в НЗК не са извършени от Националната комисия, което означава, че някой еднолично ги е направил. Нещо повече, проектът, който е внесен в Министерския съвет за приемане дори не бил известен на голяма част от членовете на Националната комисия. Това е грубо нарушение на процедурата по закона.

Гост 29.05.2018 23:19:03

Какъв беше този гащник при Слави? То не бяха олигофрении, тутманици, махленски изказ. Пълен нещaстник.

Гост 29.05.2018 22:55:04

Днес е един прекрасен ден за българската олигархия. Тази нещастна измет си гарантира вечен бизнес със заложената здравна карта. Ако случайно някой бял човек се обърка, воден от пропагандата на Боци, че тук е рай и реши да инвестира в болница, йок договор с бездънната каца НЗОК. Там паричките са запазени за частните перачници на бившата ДС и за държавните коптори, пълни с партийни членове на парламентарните партийки.

Яко див каскет 29.05.2018 22:47:35

Да ти е..м и управниците на здравеопазването ни, щом са на мнение, че 45% от българите на територията тук, което автоматично е над 55% от здравноосигурените, могат да се окажат потенциални ползватели на медицински услуги в болниците. Е, такава заболяемост няма никъде!

Гост 29.05.2018 22:23:00

Знаех си аз, че Жениту и шуменската курабия са чисто луди и ей на, какво сътвориха!

Гост 29.05.2018 22:18:33

Те ПОДАНИЦИТЕ скоро ще се усетят.

Dr_Doolittle 29.05.2018 21:38:04

Простият електорат си мисли ,че са ограничили докторите ХА-ХА-ХА. Ограничили са всъщност ползването на здравни услуги на тъпаците гласували за тикви и рубашки . Периферията все повече ще пали колата да търси болница с останал лимит и включена в здравната карта работеща с НЗОК. Както преди 100 години са впрягали воловете и са събирали пари да отидат у градо на доктор , така и при герберокомунистическото управление ама в 21 век. Няма толкова прост народ. Това знаете ли на какво прилича ? На действията на руските правителствени тъпаци, които в отговор на европейските и американски санкции затвориха консулството на Великобритания в Санкт Петербург. В резултат на което поданиците им бяха принудени да бият път 708 километра до Москва за визи в посолството на Великобритания. Накривиха оная работа на Запада. Ето това представлява и НЗК- да го начукаш на поданиците си с благовидни намерения ....

На очите си ли да вярвам...? 29.05.2018 20:56:13

Извинете ме,но имам чувството,че полудявам! Какво чета по-горе?Противоречия, непознаване на материята, теория,която няма нищо общо с практиката.В НРД има нарочни членове,в които се казва,че не се заплаща на болниците,ако отчетат повече пациенти на легла, извън тези по здравна карта.В същото време министърът твърди,че се плаща за дейност!Как точно се защитават интересите на пациентите, след като има подобни рестрикции?И какво означава болниците да се съобразяват с брой и вид легла,без да се ограничават по нива на компетентност????Говорят,говорят,но наясно ли са какво казват?Друг парадокс-не се закривали легла!А невклюването на съответния пълен брой легла в НЗК и в договора на лечебното заведение,не е ли на практика съкращаване,зачеркване или както искате го наречете?Кому пречи по-големият брой на леглата?След като се плаща за дейност и парите следват пациентите? Моля,господа управляващи, слезте малко по-ниско до земята, заповядайте на терен,т.е.в някоя болница,да видите до какво водят умотворенията Ви! И.....дано един ден за всеки от нас и от вас,има свободно болнично легло,ако не дай Боже се наложи.Но не просто свободно,но и включено в здравната карта легло! Защото иначе е много страшно!

гост 29.05.2018 20:41:22

Разбутаха гнездото с осите и сега на рояци се носят клетви и ругатни. Всеки си е наредил далаверката и не дава посмъртно да му я разтурат . Не дай си боже някой да направи нещо което да ограничава кражбите и веднага налитате като настървени оси. Мърши нещастни . Не може до безкрай да крадете .

Гост 29.05.2018 21:43:43

Мършо от малцинствата, хващай се на работа,защото утре няма да намериш болница с лимит да те приеме и ще кацнеш на някоя частна болница с ценоразпис. И няма начин да избегнеш задаващите се РЕАЛНИ ПЛАЩАНИЯ на медицинското си обслужване. После плачи на рамото на Тиквата и санитарА Киро.

Един 29.05.2018 21:08:00

"Мърши нещастни"е израз, който показва ниска култура,липса на възпитание и други неща,на които не мисля да се спирам, поради факта,че драскачът няма нужния капацитет да осмисли какво имам предвид.По същество:Нека тези, които нямат никаква представа за какво става дума в статията,просто да не взимат участие, защото говоренето на изуст,без да си в течение на нещата,те показва в пълната ти "прелест" като умствен потенциал.Визирам госта, който следва напълно да се припознае.Но все пак не вярвам, затова уточнявам.

Гост 29.05.2018 20:34:48

Ананиев,ти нямаш никакви отношения към изпълнителите на мед.дейности,за да ги прекратяваш.Можеш да прекратяваш сношенията с жена си.Тъпанар комунистически.

Гост 29.05.2018 19:33:03

Чрез картата на Жени и Киро не само, че няма да се преодолеят съществуващите териториални дисбаланси по отношение на достъпа до болнична помощ, но тези дисбаланси рязко ще се засилят. Неравенствата са един от основните дефекти на системата.

Гост 29.05.2018 19:26:07

„На базата на действащата здравна карта, която беше утвърдена днес, ние ще направим анекс към договорите с всички лечебни заведения за болнична помощ, в който ще отразим новите параметри". "Другата теза на някои критици на НЗК е, че ние на тази база ще финансираме лечебните заведения. Това не е вярно!" И двата цитата са на Кирил Ананиев, който или има раздвоение на личността или лъже и маже като за световно.

Гост 29.05.2018 18:49:50

Пълно безхаберие непознаване на материята. Сравняват се круши с ябълки. Говорят се откровени лъжи. Типично за дуо Начева -Ананиев. Накрая ще изкарат някой друг ПЛОЧЕВ за виновен. Пълна разруха ни очаква.

Гост 29.05.2018 18:45:44

Ех Кире, Кирее-е..., здраво си я закъсал брат! Както е тръгнало ще събориш правителството май...

Гост 29.05.2018 21:19:32

Герберомилиционерите събарят държавата. Имат още 5-6 години с доктори и НЗОК. След това следва здравния апокалипсис и бръснарската система....А Киро ще е просто пациент в този момент.

Стар лекар 29.05.2018 18:11:18

Нямам спомен в програмата на ГЕРБ да съм чел нещо за промяна на здравноосигурителен модел. За демонополизация на НЗОК - да. Всеки да прави каквото си иска и както му хрумне. Искам доктор за финансов министър!

Гост 29.05.2018 21:14:26

На Запад не се борят за лекар финансов или здравен министър , а за лекар управител на собствена яхта....

ти да видиш 29.05.2018 17:46:30

След като касата ще анексира договорите на всички болници с новите параметри по новата НЗКарта, що "анализа" в нея за 2017г. не е на базата на договорените с НЗОКаса през същата година брой легла по специалности, а е спрямо общия брой легла подаден към РЗИ?! В повечето случаи този брой надвиша леглата по договор с касата, което коренно изкривява всяка информация в НЗК относно използваемостта им! Спазваш лимит спрямо 100% използваемост на леглата по договор с касата, а те "анализират" по подадените кревати в РЗИ?!

Гост 29.05.2018 17:10:36

Голямо доплащане за нефинасирани от касата легла в болниците се задава,ей мушмороци тиквокомунистически.


Още новини
Удължиха срока за приемане на оферти за дострояване на болницата в Ямбол
24.06.2019 14:14:58

Удължиха срока за приемане на оферти за дострояване на болницата в Ямбол

Срокът за приемане на оферти за дострояването на сградата на новата областна болница в Ямбол е уд ...

1:1,7:2,2 ще е съотношението на заплатите на санитар: сестра: лекар
24.06.2019 12:59:30

1:1,7:2,2 ще е съотношението на заплатите на санитар: сестра: лекар

„Методиката няма задължителен характер, но има елементи, които ще спомогнат за повишаване и ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...