!
Неделя, 08 Септември 2024
24
апр
 

Модерен очен лазер за лечение на заболявания на ретината представиха в МУ-Варна

Вторник, 24 Април 2018 | 16:54:26


Нов очен лазер от последно поколение за бързо, прецизно, минимално инвазивно лечение на заболявания на ретината с минимални странични ефекти беше представен днес от МУ-Варна, съобщиха от лечебното заведение. Проф. д-р Христина Групчева, заместн

Нов очен лазер от последно поколение за бързо, прецизно, минимално инвазивно лечение на заболявания на ретината с минимални странични ефекти беше представен днес от МУ-Варна, съобщиха от лечебното заведение.

Проф. д-р Христина Групчева, заместник ректор „Научна дейност“ и ръководител на катедрата по очни болести и зрителни науки  обясни, че новата апаратура е проект, спечелен от екипа на доц. Златарева, чрез който специалистите от МУ-Варна ще предоставят възможност на пациентите за по-добро очно здраве. Новият лазер ще се използва за терапия на много ретинални заболявания, най-широко разпространено от които е диабетната ретинопатия.

„Това е социална придобивка за региона и България, както и изключителна научна придобивка за катедрата.  Такива лазери има само 3 в страната, като този е първият в Източна България, а другите два са в София.“, заяви проф. Групчева.

По време на представяне на революционната апаратура присъстваха офталмолози, докторанти и специализанти от катедрата, както и Стефан Брион, представител на фирмата производител на медицинската апаратура от Франция, който се занимава с обучението на офталмолози от цял свят.

„Радвам се, че дългогодишна наша работа завърши с успех и ще можем да осигурим оптимална грижа за пациентите в региона. Лечението ще бъде много по-бързо, много по-безболезнено и много по-щадящо с новата апаратура. Този апарат ще ни даде възможност за оптимизация на лечението на ретинни заболявания“, каза доц. д-р Зорница Златарева.

Офталмологичната помощ в България се развива в изключително конкурентна среда. В последните две години, благодарение на работата на катедрата по Очни и зрителни науки в Медицински университет - Варна се затвори така наречената 3 О перспектива – медицински оптик, оптометрист, офталмолог.  Катедрата по „Очни болести и зрителни науки“ е единственото по рода си звено в България, което обучава всички специалисти в тези свързани помежду си направления. Това осигурява уникално, конкурентно предимство да произвежда компетентни кадри за опазване на очното здраве, както и да задържа най-добре подготвените специалисти.

В момента Медицински университет – Варна работи по разкриване на Университетски очен медицински център. Предстои и друга инициатива на МУ-Варна, отново по проект. При нея безплатно лечение ще получат 90 двустранно слепи пациенти, изгубили зрението си заради катаракта. Изискване при подбора на пациентите е зрението на по-доброто око да е под 15% и потенциалът на окото за операция да е добър. Първите интервенции ще бъдат извършени в началото на месец май отново с топ технология – компютъризирано насочване на хирурга по време на операция с цел оптимални постоперативни резултати.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
t#YE


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...