!
Неделя, 08 Септември 2024
03
апр
 

Модерен лабораторен комплекс изграждат в столицата

Понеделник, 03 Април 2023 | 15:16:13


Започва изграждането на модерен лабораторен комплекс в София, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Церемонията за началото на строително-ремонтните работи ще е на 5 април. В проекта си партнират Националният ц

Започва изграждането на модерен лабораторен комплекс в София, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Церемонията за началото на строително-ремонтните работи ще е на 5 април.

В проекта си партнират Националният център по заразни и паразитни болести, Институтът по микробиология „Стефан Ангелов“ към Българската академия на науките, Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и Медицинският институт на Министерството на вътрешните работи. Стойността на  проекта е 23 638 258 лв., осигурени от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, като 85% от финансирането е от бюджета на ЕС, а 15% – от националния бюджет, уточняват от НЦЗПБ.

Основната цел е да се осигури бърз и ефективен трансфер на фундаменталните научни изследвания в областта на инфекциите и имунния отговор към медицинската практика за нуждите на индивидуалното и обществено здраве. 

По проекта се финансира създаването на уникален за България научноизследователски комплекс „Център за компетентност“ в съответствие с най-добрите европейски и световни стандарти, осигурен с  оборудване от последно поколение и екип от изключителни специалисти.

Резултатите от дейността на Центъра за компетентност са предпоставка за разработването и прилагането на модели за навременна и точна диагностика на инфекциозните заболявания, предотвратяването на епидемични взривове от нови и непознати патогени и прогнозирането на епидемии, посочват от НЦЗПБ.

Научните достижения на Центъра ще имат голямо приложение и в разработването на персонализирани методи за диагностика, мониторинг и лечение на остри и хронични инфекции, които са в основата на „медицината на бъдещето“.

Важна част от проекта, който се изпълнява от средата на 2018 г., е ремонтът на базата на НЦЗПБ на бул. „Генерал Столетов“ 44А за над три милиона лева и превръщането ѝ в модерен лабораторен комплекс. Ще бъдат изградени лаборатории за молекулярно-генетичен анализ, за електронна микроскопия и морфологичен анализ на бактерии и вируси, както и за пръв път у нас, лаборатории с трето ниво на защита при работа с бактерии и вируси. Предвидено е създаване на първата по рода си у нас биологична банка за уникални бактериални и вирусни щамове и клинични проби от пациенти в различни фази на инфекции и патоген-специфична терапия.

Церемонията по откриване на строително-ремонтните работи се организира в рамките на проект „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология“, финансиран от ОП НОИР 2014-2020, съфинансирана от ЕС чрез ЕСИФ.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XhkN


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...