Неделя, 05 Април 2020
25
март
 

Министър Сачева: Искаме бизнесът да бъде сигурен, че няма да се наложат съкращения

Нито едно социално плащане няма да бъде спирано или забавяно

Сряда, 25 Март 2020 | 12:26:12


Предстои да бъде обсъден разширеният списък от икономически сектори, които ще обхване мярката 60/40. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. По думите й в ситуацията, в която се намираме в момента, се

Предстои да бъде обсъден разширеният списък от икономически сектори, които ще обхване мярката 60/40. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. По думите й в ситуацията, в която се намираме в момента, се прави всичко възможно независимо от кратките срокове за вземане на решения да се провеждат всички необходими съгласувателни процедури с работодателите и със синдикатите.

„Никой не може да прогнозира колко време ще продължи кризата и по какъв начин ще се отрази на всички сектори на икономиката, защото онова, което е непосредствено очевидно, са секторът на туризма, на транспорта, на събитията, които се организират от различни фирми и компании, на обучителния сектор и т.н. Но, разбира се, тъй като икономиката е взаимно свързана и всеки сектор е свързан с друг, вероятно това, което ни предстои, ще бъде поне до 6-8 месеца да виждаме различни ефекти на случващото се в момента“, каза министърът. Най-дългосрочните прогнози за негативно отражение на кризата отиват до 18 месеца, каза тя.

Деница Сачева обясни, че в тази ситуация се опитват да предложат онези адекватни краткосрочни мерки, които да могат да направят така, че бизнесът в следващите три месеца да бъде сигурен и да не е необходимо да освобождава служителите си.

„Всеки един човек би искал да бъде сигурен за своя доход. Това, че в момента един служител не може да работи на 100%, не означава, че в бъдещ период този служител няма да работи дори извънредно, за да може да покрие съответните загуби, или от друга страна да отговори на евентуалния очакван прираст на работата“, обясни тя и уточни, че тази мярка ще бъде за широк кръг от икономически сектори, чиито дефиниции най-вероятно утре ще бъдат обсъдени с партньорите.

Министърът се спря по-подробно на темата „60/40“ и, като заяви, че тази схема за компенсация е многа логична и се прилага и в Германия.

„Ако работодателят съкрати работника, съответно държавата би плащала 60% от обезщетението на този човек, но той би бил безработен. А когато държавата плаща тези 60%, от работодателя се очаква да допълва 40%, така че този човек да не бъде безработен, а съответно и компанията да може да запази своя най-важен капитал – а именно човешкия капитал. За много компании това е изключително важно поради факта не само защото това са дългосрочни техни служители, но и това са служители, в които е инвестирано по отношение на обучение, на подготовка, на подбор на персонала. Нито един отговорен работодател не би искал в момента безразсъдно и панически да съкращава хора. Ангажиментът, който ще има работодателят, е в рамките на три месеца да изплаща тези 40% от възнаграждението и съответно да не освобождава работниците“, обясни Сачева

„Нито едно социално плащане няма да бъде спирано или забавяно. Сроковете на всички социални плащания, свързани със семейните помощи, включително ТЕЛК-овете, протоколите за лекарства, индивидуалните оценки на хората с увреждания, се удължават“, потвърди министърът.

Правителството ще приеме около 50 млн.лв. да бъдат дадени под формата на великденски надбавки на около 280 000 пенсионери, чиито пенсии са под линията на бедността, всички те ще получат по 40 лв., информира още Деница Сачева. За финансово подпомагане на социалните работници и на работещите в Бюрата по труда ще се отделят около 10 млн. лв., допълни тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VYEZ


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина вирусологът проф. д-р  Петър Андонов
04.04.2020 20:16:22

Почина вирусологът проф. д-р Петър Андонов

На 3 април т.г. почина големият български учен-вирусолог проф. д-р  Петър Андонов. Това съоб ...

Медицинският експертен съвет прекратява дейността си
04.04.2020 18:51:37

Медицинският експертен съвет прекратява дейността си

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет най-вероятно прекратява дейността си. Това съо ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...