Четвъртък, 24 Януари 2019
30
окт
 

Министър Петров подаде оставка

Понеделник, 30 Октомври 2017 | 11:24:31
75

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е подал оставка. Тя е била приета от премиера Бойко Борисов. Причината за оставката на министъра е разследване, излъчено снощи в предаването „bTV репортерите“. Според него

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е подал оставка. Тя е била приета от премиера Бойко Борисов.

Причината за оставката на министъра е разследване, излъчено снощи в предаването „bTV репортерите“.

Според него през 2014 г. ВМА сключила обществена поръчка за импланти за ортопедия и травматология на стойност около 1,2 млн. лв. Дружеството, спечелило обществената поръчка, нямало БУЛСТАТ и ЕИК.

Обществената поръчка е сключена малко след като настоящият министър проф. Николай Петров оглавява Военномедицинска академия, уточняват от телевизията. В добавка, консорциумът „Ортопедие-Инвекс“, който спечелил търга, бил собственост на мъж, близък с дъщерята на проф. Петров Руслана Петрова.

„Договорът между ВМА и консорциум „Ортопедие-Инвекс” е подписан на 13 януари 2015 година. Проверката на Министерството на отбраната установява обаче, че в сключеното споразумение липсва Булстат и ЕИК на изпълнителя. Нашата справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки също потвърждава, че въпросният договор е единственият по тази поръчка, в който не е поместен ЕИК или Булстат. Нещо повече, „Ортопедие-Инвекс” изобщо не е регистрирано по Булстат дружество за конкретната обществена поръчка, а това е нарушение на закона – категорични са одиторите“, разказват от телевизията, след което допълват, че собственикът на дружеството живее на семейни начала с дъщерята на проф. Петров.

Одитът, на който се позовават от bTV в разследването си, бе изпратен до медиите от здравното министерство на 20-ти октомври, заедно със становище на проф. Петров по случая, както и с постановление на военно-окръжна прокуратура, с което се отказва образуване на досъдебно производство по случая. С последния документ военно-окръжният прокурор обосновава отказа си да образува досъдебно производство в 14 страници, като коментира всеки от изводите в одитния доклад и дава обяснение на база собствената си проверка по него.

От самия одитен доклад пък става ясно, че в действителност обществената поръчка, посочена в разследването на bTV, е възложена за изпълнение на 16 фирми, само една от които е „Ортопедие-Инвекс“, като самата „Ортопедие-Инвекс“ печели едва четири от 80-те позиции в търга. По цялата обществена поръчка са сключени договори на обща стойност 16,5 млн. лв. за период от три години.

Дружеството действително не е предоставило БУЛСТАТ и ЕИК при кандидатстването си по обществената поръчка и въпреки това ВМА е сключила договор с него, видно е още от одита, който определя това като административно нарушение. В него обаче се посочва още, че отсъства „имуществен вредоносен резултат“.

В доклада на военно-окръжния прокурор пък се твърди, че изводът по отношение на тази фирма в одитния доклад е неправилен. „Цитираната правна норма изисква изпълнителят, а не участникът да представи пред възложителя заверено копие от удостоверение за данъчна регистрация и регистрация по БУЛСТАТ на създаденото обединение. В този смисъл няма допуснато нарушение на критериите за подбор, респективно на изискванията на възложителя за Икономически и финансови възможности /посочени в раздел III.2.2) на обявлението за поръчката/ и технически възможности /посочени в раздел III 2.3) на обявлението на поръчката/“, пише в доклада на военно-окръжна прокуратура.

Подкрепа за проф. Петров по казуса бе изразена от президента (2012 – 2017) Росен Плевнелиев, който го назначи за министър в един от служебните си кабинети. „Аз се гордея с това назначение, защото си спомням какво беше преди проф. Петров във ВМА. ВМА беше източвана по един брутален начин. Това беше най-задлъжнялата болница, институция – по 70-80 млн. на година. И ние всичките бяхме в потрес. Оказа се, че от почистването през лекарствата, през елементарните услуги – да дадем на химическо чистене чаршафите на болните, всичко това беше по цени многократно завишени. Когато проф. Петров дойде, се случиха чудеса – над 200 млн. задължения се изчистиха. ВМА днес изглежда по съвсем различен начин. Може би единствената оздравена институция. Разбира се, казвам много ясно, ако има съмнения за нередност, за неспазване на закона, има институции, които трябва да установят това нещо. И аз ще се радвам да се даде път на проверки, а резултатите публично да се оповестят“, коментира Плевнелиев пред bTV.

Случая коментира и финансовият министър Владислав Горанов сутринта пред Нова телевизия, преди министър Петров да подаде оставка. Той обясни, че до две седмици ГЕРБ ще излезе с решение по въпроса и заяви: „Не бива да бързаме да правим каквато и да е новина, имаме документи, които тепърва ще анализираме“. От думите му стана ясно още, че в партията е изслушана и позицията на проф. Петров.

Горанов изрази съмнения, че зад разследването стоят врагове на министъра. „Вероятно това, което той прави - а той затяга редиците и запушва пробойни, може да допуснем, че това е ответна реакция на хора, които не искат той да бъде министър. Аз му вярвам, но разследването е повод да проверим още веднъж фактите и обстоятелствата“, коментира финансовият министър.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък заяви също сутринта пред bTV: „Ние ще направим едно заседание, ще обсъдим, ще се запознаем с всички факти“, като не пропусна да припомни, че е имало сигнал до прокуратурата, която не е видяла престъпление и не е образувала разследване. Той посочи още, че пред ГЕРБ проф. Петров не е изразил притеснение от одита.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zWHg

Доктора 03.11.2017 12:17:44

Игрите на съдбата.., фелдфебел Петров получи това , което скрои на Тонев! Наричам го фелдфебел, защото такива са му управленските възможности... обикаляше кафето на ВМА да следи персонала , че може някой да пие кафе в работно време....Жалък ръководител

п.п. а бе, кой беше родА на бившия вицепезидентин Марин, че му забравих името :)) 02.11.2017 04:44:27

п.п. а бе, кой беше родА на бившия вицепезидентин Марин, че му забравих името :))

честито 31.10.2017 19:58:44

Министър-председателят Бойко Борисов е провел среща в кабинета си със зам.-здравния министър Мирослав Ненков, научи БЛИЦ от два независими източника. Двамата са разговаряли на 4 очи повече от 30 минути. Много е вероятно именно д-р Ненков да наследи на поста подалия оставка генерал Николай Петров. 48-годишният Ненков е специалист по анестезиология. Специалистът се ползва с добра репутация в лекарското съсловие.Аргумент за евентуалното му назначаване е да се осигури приемственост, след като генерал Петров предпочете да се оттегли от кабинета заради съшития с бели и черни конци компромат на bTV, с който бе направен жалък опит да бъде очернен. БЛИЦ научи, че един от спряганите кандидати за ветровития пост Петър Москов е отпаднал. През последните седмици Москов се саморекламира в няколко медии, за да си осигури подкрепа. Шансовете му да се върне на предишната си позиция, обаче граничат с тези на любимия му "Арсенал" да спечели Висшата лига на Великобритания. Второто дори е по-вероятно!

Гост 01.11.2017 05:30:15

Ще бъде поредната грешка.

за настроение 31.10.2017 18:51:21

Д-р Мирослав Ненков ще бъде утре малко след 8.00 в студиото на Дарик Кафе! Имаме много въпроси към него, вероятно и вие!А за тази вечер ви препоръчваме да закупите от кварталния супермаркет срещу 10 лв. бутилка вино "Приятели мои".На етикета на луксозната бутилката от висококачествено италианско стъкло са стилизираните образи на най-популярния български хуморист Димитър Туджаров Шкумбата, доктор Мирослав Ненков и прочутите гласове от радио ефира Иво Райчев и Михаил Дюзев . http://www.winshop.bg/

Гост 31.10.2017 19:07:09

Какъв министър ще е този, чийто образ е върху бутилка вино!

Гост 31.10.2017 17:22:01

д-р Миро Ненков за министър! Поне ще ни казва готени вицове!

До ФОЗ-София 31.10.2017 16:34:50

Сега мисля, че е редно и Цеко Воденичаров да подаде оставка, след срамния приз, който връчи на това недоразумение - за развитие на общественото здраве!!!

хипократ 31.10.2017 16:25:08

Anus vorax sanguinem cacat!

zapoznati 31.10.2017 12:07:07

Един съвет към Сабина или Събина, или както и да е там, скъпа, разбери едно нещо измежду многото други, които трябваше да научиш, много е простичко и е следното: говоренето на измислени приказки и злословенето не правят нито по-умен, нито по-щастлив или красив техния източник. Точно обратното, правят го все по- вещ със знак обратен във всички посоки. Хайде, остани си със здраве! И между другото, на умните хора трябва да им се подражава, а не завижда!

лекар, не военен лекар 31.10.2017 09:57:43

Този ТУПАН и чеп за зеле не става от него! Дребно, злобно и некадърно човече е бил цял живот, подмазвач и стигна до всеки пост с ПЪЛЗЕНЕ!

Мунчо 31.10.2017 08:44:26

Прави ли ви впечатление,че няма един положителен коментар за то хвалипръцко.Очевидна корупция и конфликт на интереси,но било законно според гнусния Цв.Цв.Сума ти награди,страхотно венцехвалене,а то какво излезе?Обикновен мошеник,като другите.

клуб Памперс НЗОК 31.10.2017 05:30:08

Сакън, да не бутнете и нашия дедо, таман случихме на началник !

Гост 31.10.2017 03:58:49

След като се видя какви договори са се подписвали и с кого ,вече силно се съмнявам ,че този човек има някакви административни и управленски качества. Вероятно всичко е било Пи ар и други хора са вършили работата,а този човек се е показвал като модна иконо.

НАДАЛИ 31.10.2017 01:58:40

Вълчинова понеже "оправи" инспектората на НЗОК, та сега и този на МЗ! Корумпираността на тази й е най-малкия проблем - НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА е нейната запазена марка! Тази е шампион по най-бързо издънване, въпреки напъните на хората, които ходатайстват за нея.Да им се чуди на акъла човек - не я ли виждат що за стока е, тя за отрицателно време компрометира и тях с алчност, злоба, но най-вече с некадърие.

Знаещ 31.10.2017 08:34:42

Ех, Мариелче! То бива злоба, ама доколкото разбрах вече си подсъдима! Продължавай все така в Сливенскя те чакат! Стареца се кани дете да ти прави, ама май вече си изпуснала влака!

Лилипутин 30.10.2017 23:37:08

След Зеления чорап трудно ще намерят по-дебилен доктор за министър,но Те ще се справят! Идиоти много в тая държава. Иде още смех!

Факултет по обшествено здраве 30.10.2017 22:15:47

А пък ние му дадохме награда за гениален принос за общественото здраве. Дали не сме се минали??

БЛС 30.10.2017 22:25:04

Споко и ние го наградихме. То пък само ние да бяхме. Що награди получи нашичкия, колко джурналя му се слагаха. Така че нямаше нищо по нормално от това да му се слагаме като безгръбначни всички. А сега трябва да сме внимателни и първи да разберем кой ще е новия министър и ПЪРВИ да го наградим!!

Мда-а-а... 30.10.2017 22:31:38

Галке, Венци, на ход сте! Отваряйте си ушите и очите на 4. Сега цялото съсловие вази гледа. Чакаме новини. Слагачите никога не спят, така че, длъжни сте да сте в час. Заради нас, естествено, заради нашите интереси. Вие си знаете как.

Личен състав МЗ 30.10.2017 22:04:50

РП ПР, водеше ли се служител в майчинство по татино време?

Гост 30.10.2017 21:53:39

Айде лека полека всички навлеци от военна болница дето се разпищолиха по всички нива на управлението -Ходом марш в къщи!

Гост 30.10.2017 21:53:29

Сега да видим кой кретен ще се цани аргатин на Тиквата и ще бъде лице на Семашковската колхозна здравна система. Ако това съсловие имаше достойнство , никога не би се набутало на комунетата във властта да им прави параван на фасадното здравно дело. По-голямо унижение от това да бъдеш здравен министър на Тиквата е само това да се дадеш на магистралата на турските тираджии...

Токуда 30.10.2017 21:32:37

Лидкее.... Нейчева, Фнимавайте с полковника да не упущите коня у рЯката. ОбИщахте наш' тУ доФторче - Г. Христов голЕм началник да стане. Директор. За доктор не става, но щИ потече в правилната посока

:)) 30.10.2017 20:14:45

простата фуражка, ако не се беше заял с джипитата за фалшиви болнични, сега можеше да си изкара един фалшив болничен, докато мине бурята, ама на:))) като се заяде - и хоп:))) на пангара -и - шут в гъза. Лоша работа сега, как се живее от едни комисионни:)))

:)) 30.10.2017 20:14:16

простата фуражка, ако не се беше заял с джипитата за фалшиви болнични, сега можеше да си изкара един фалшив болничен, докато мине бурята, ама на:))) като се заяде - и хоп:))) на пангара -и - шут в гъза. Лоша работа сега, как се живее от едни комисионни:)))

epi-KUR 30.10.2017 20:09:20

Грудовския глиган падна в капана на собствената си селяндурщина, простотия и алчност. И не си правете илюзия, ч в силно надценената болница-хотелче има друг вид генералчета, професорчета и подобни келепирджии и карагьозчии! Воглаве с другото професорче, хасковския -"трансплантолог" също протеже, също кьорпе и половина. Всички един дол дренки - учени недоучени, плод на рекламни кампании и нагласени медийни оперети. п.п. а бе, кой беше родА на бившия вицепезидентин Марин, че му забравих името :))

ВМА 30.10.2017 19:42:20

И СТИГА РЕВАХТЕ КОЛКО ДОБЪР ЛЕКАР БИЛ! ТОЙ И Д-Р МЕНГЕЛЕ Е БИЛ ДОБЪР ЛЕКАР, АМА Е ПРЕСТЪПНИК! ТОЗИ СЪЩО Е ОБИКНОВЕН КРАДЕЦ!

Фрог нюз 30.10.2017 19:38:01

Честито на вицаджията!

ВМА 30.10.2017 19:20:33

ФУРАЖКАТА СИ ЗАМИНА - ДАЛ НА МЪЖА НА ТОВА КУРВЕ ЩЕРКА МУ ПАРЕТА!!! ЕЕЕЕЕ ЗАЩО ТАКА ДРУГАРЮ ГЕНЕРАЛ??? ДОСТОЙНО ЛИ Е ЗА ОФИЦЕР? ДОСТОЙНО ЛИ Е ЗА ПРОФЕСОР? МИШКО МРЪСНА ТИ И ДОЛНОПРОБНА, ТИ КОЛКО СИ ГАДЕН!

Гост 30.10.2017 19:10:33

Сложете съветничката на Валерко за министър. Кръстева е най-подготвеният и достоен човек. Само тя ще разрине авгиевите обори.

Да 30.10.2017 21:46:29

Правилно. Има необходимата подготовка, лъже като истински министър. А и си е заслужила поста с много труд - направи естествени джуки

3veZ 30.10.2017 18:49:43

Тя и Злати не е корумпирана, затова я оставиха.

Гост 30.10.2017 19:26:46

Ама хич. Сега се кротна, че я държат с инфо

3veZ 30.10.2017 18:43:51

Тя и Злати не е корумпирана, затова я оставиха.

3veZ 30.10.2017 18:13:56

Тя и Злати не е корумпирана, затова я оставиха.

Гергана Андреева 30.10.2017 18:04:53

Да, да, да! Пак моят любим! Да!

Гост 30.10.2017 17:58:41

Глинка е най-добре!

Зъбчо 30.10.2017 17:58:00

Ако се върне Пешко тежко на Дечката .

Баце 30.10.2017 17:33:20

Пешко, пиле шарено, на кое кръстовище си, та да те харесам пак?

МЗ 30.10.2017 17:36:00

Тъкмо да миряса "ваше си" Ванче с пост в НЗОК, че омръзна на всички с постоянното си хленчене.

Гост 30.10.2017 22:07:27

Всъщност Кронева, къФ ти е прОблема. Нали ти измислиха и нагласиха конкурс за шеф.

ghost 30.10.2017 15:17:03

добре де, а наследник?

Гост 30.10.2017 16:34:58

Най-добре е Илко да дойде.

Гост 30.10.2017 18:01:49

Надали, за съжаление.

Компетентен 30.10.2017 14:44:35

Тежко му на Бойко ! Издигне някой професор или доцент, пък той бандюга се оказва. Същото беше с Иван Миланов, старозагорският невролог,дето е шеф на ИСУЛ. Сега академик вече. Бойко искаше да го прави за м. Министер, пък изплуваха магазин, пет апартамента петстотин Бона в банка и 40 проучвания. Не мутри сме това бг докторите

Гост 30.10.2017 18:30:54

Просто Баце си избира себеподобни сезонни работници към тиквения бостан. И затова изглеждат като мутри

д-р Галя Цонева 30.10.2017 13:57:37

Благодаря на д-р Георги Тодоров за доблестта му - за пореден път! питане - а "професор" Мутафчийски ще си ходи ли????

ВМА 30.10.2017 13:37:34

НЕ РЕВЕТЕ ЗА ШАПКАРЯ СЪС ЗЕЛЕНИТЕ ЧОРАПИ - ТОЙ СИ БЕШЕ БОКЛУК И ПРЕДИ! ГЕН. ТОНЕВ ГО НАПРАВИ ЧОВЕК, А ТОЗИ СЕ ИЗСРА ВЪРХУ НЕГО И ГО УМОРИ! ДА СИ ХОДИ У ДОМА ПРИ ЗЕТЯ И ШАВЛИВАТА ЩЕРКА ДЕТО ОБИЧА ДА СЕ ПОЧУКВА

ghost 30.10.2017 13:22:52

"съмнения за нередност" - напротив, нищо нередно няма тук! ако не дадеш на своите - на чуждите ли да дадеш??? да не падате от Луната...?

Eхоооо 30.10.2017 12:53:54

Смях ! Бил достоен министър!? НО недостоен човек ! ФАКТИТЕ говорят ! Обикновен крадец, семпъл и без въображение.

Гост 30.10.2017 12:46:54

А дъщерята беше каква ? -съветник на Московеца -'неподкупния' Пепи от митологичните епоси и саморекламата ...ха-ха-ха

Гост 30.10.2017 12:37:52

Ех, а Глинка Комитов се беше договорил с този.........

Гост 30.10.2017 12:32:11

То за игри с награди мече или чанта се казва изрично ,че работещи във фирмата организатор и техните семейства не могат да участват в играта, а тук някакъв си буквално раздава мангизи на дъщеря си и любовника и за милиони левове на данъкоплатеца и видите ли няма проблем, ха-ха-ха. И после се жалват ,че България била посочена в Европа като страна No.1 в корупцията. А колкото до прокуратурата, ами това само потвърждава изводите от статистиката на Transparency international, защо предното изречение е напълно вярно - КОРУПЦИЯ НА ВИСШЕ ДЪРЖАВНО НИВО , а прокуратурата е просто слуга на тиквено комунистическата власт и си затваря очите пред термина 'СВЪРЗАНИ ЛИЦА'.

Гост 30.10.2017 12:22:58

Официално заявявам, че искам да съм министър. Чакам покана на бензиностанцията OMV на околовръстното

Гост 30.10.2017 12:49:44

Моля, не се трупайте на бензиностанциите, ако не зареждате. Бързаме за работа - истинска сериозна работа .

Гост 30.10.2017 12:19:58

Ела във ВМА да видиш какви свинщини е сътворил...

Гост 30.10.2017 12:15:06

Миро Ненков победи!

Гост 30.10.2017 12:13:16

Миро Ненков победи!

Гост 30.10.2017 12:05:37

Миро Ненков победи!

Гост 30.10.2017 12:01:34

А сега да подпукат и Лидия Нейчева за далаверите с лекарствата в Токуда заедно с Кондева и наредените конкурси

Aлоооо 30.10.2017 12:57:16

Да, да тия двете вампирясалите са за затвора.

Гост 30.10.2017 12:00:48

Да се разследва и качеството на мед. изделия,които тази фалшива фирма е внасяла.Все пак става дума за ортопедични консумативи. Дали отговарят на българските и европейски стандарти,щом за тях са дадени 1,7 млрд. Да не се окажат ширпотреба от забутани китайски, индийски и турски провинции. Тогава скандалът ще е огромен и няма да се размине само с оставки!

Гост 30.10.2017 11:57:53

Един от малкото свестни на този пост. А бтв много обърнаха палачинката последните няколко дни

Запознат 30.10.2017 11:53:06

Платили са на продажната БТВ да омаскарят човека. Жалко беше достоен Министър . Погна фармаиндустрията и те му отмъстиха. Нема такава държава

Гост 30.10.2017 12:14:02

Жалки сте това лизачите на властта. И ти ли даваш обществени поръчки на дъщеря си и любовника ?

Лекар 30.10.2017 11:50:48

Атаката е от Фармамафията .

Гост 30.10.2017 12:16:02

Москов ,здрасти .Защо не си на работа ? А чакай ти си купи началник , който да те крие ,че не си на работа за да си зяпаш ритнитопковците от Арсенал

агент-провокатор 30.10.2017 11:43:04

подробностите са над един милион....

Гергана Андреева 30.10.2017 11:39:22

Моят Глинка ще е министър!

ВЯРНО ЛИ Е 30.10.2017 16:45:21

Моля, кажете не на шега, вярно ли Сабина Вълчинова - корумпето ще става ръководителка на инспектората в МЗ

Гост 30.10.2017 18:04:31

И Златичка паричка май има пръст в цялата работа с оставката.

Очевидец 30.10.2017 18:37:16

Простотията на дъщеря му му изяде главата!

Иванка Кръстева 30.10.2017 17:32:18

Вълчинова е моята достойна кандидатура и като мен не е корумпирана!

Elf 30.10.2017 11:35:55

Darjavna sigurnost vi eeba maikata


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...