Вторник, 31 Март 2020
13
февр
3
 

Министър Ананиев: Една от целите ни е да внесем успокоение относно коронавируса

Проблем остава недостигът на предпазно облекло

Четвъртък, 13 Февруари 2020 | 16:33:03
3

„На национално ниво България е въвела ефективни мерки, които са съобразени с препоръките на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията ЕЦПКЗ. Създадена е междуведомствена координация за недопускане разпространение на новия к

„На национално ниво България е въвела ефективни мерки, които са съобразени с препоръките на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията ЕЦПКЗ. Създадена е междуведомствена координация за недопускане разпространение на новия коронавирус, вкл. координация със службите за граничен контрол“. Това заяви днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на извънредното заседание на Съвета на здравните министри на ЕС, което се провежда в Брюксел с участието на всички държави-членки на общността, информираха от МЗ. Двадесет от държавите членки на ЕС са представени на срещата на ниво министър.

В изказването си Кирил Ананиев подчерта, че в България е налице добра координация и стройна организация на всички нива на системата за обществено здраве и между всички ключови лечебни заведения.

„Въведена е система за задължителна регистрация и събиране на информация. Всяко лице със съмнение за нов коронавирус задължително се хоспитализира и изолира в предварително определени болнични лечебни заведения. Предприети са ефективни мерки за информиране на обществеността. Открита е телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси относно епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог“, посочи още българският здравен министър.

В рамките на първата сесия министрите проведоха дискусия въз основа на предварително подготвени от Хърватското председателство въпроси за новия коронавирус. Повечето делегации отбелязаха високото ниво на координация в рамките на Европейския съюз, като дадоха положителни оценки за работата на Комитета за здравна сигурност и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦКЗП). Изразено беше и общо задоволство от оптималното функциониране на Европейския механизъм за гражданска защита. Подчертани бяха ползите от сътрудничество на европейско и международно ниво, при съобразяване с препоръките на Световната здравна организация (СЗО).

„Избухването на епидемията от новия коронавирус е предизвикателство за здравните системи в световен мащаб. Подобни събития неизбежно провокират тревога. Същевременно те са демонстрация за ползите от изградените механизми за сътрудничество и координация в Европейския съюз“, категоричен бе в оценката си българският здравен министър. По думите му препоръките, предприети на национално ниво, са част от ефективна система, осигуряваща прозрачност, информираност и мобилизация и тази система допринася за овладяване на ситуацията в рамките на целия ЕС.

„Убедени сме, че една от целите на днешния Съвет на здравните министри следва да бъде именно внасянето на успокоение сред гражданите на Европейския съюз. Коректната, отговорна и точна комуникация към гражданите на държавите-членки е изключително важна.

Представените от министър Ананиев мерки бяха високо оценени от колегите му от другите държави-членки в рамките на проведените след форума кратки двустранни срещи.

По време на заседанието делегациите отбелязаха, че потенциален проблем е недостигът на лично предпазно облекло в Европейския съюз. Отделни държави изразиха надежда, че Европейската комисия чрез съвместни търгове би могла да подпомогне държавите-членки при недостиг. Беше отправен апел за разработване на обща ваксина, финансирана с европейски средства, която би могла да се използва, ако коронавирусът мутира в сезонен грип. Откроена беше и необходимостта от задълбочен анализ на зависимостта на ЕС от трети страни по отношение на лекарствени продукти и медицински изделия.

Общо беше мнението, че бъдещата координация на здравните изискванията към контролно-пропускателните пунктове е много важна. Ключова роля за намирането на устойчиви решения на евентуални бъдещи проблеми имат обменът на информация между държавите членки по отношение на предприетите мерки и добрите практики.

Редица държави-членки отбелязаха, че е необходимо Китай и трети страни с уязвими здравни системи да бъдат подпомогнати.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tLEC

Гост 15.02.2020 16:36:20

Много ми е интересно как ще реагира министърът , ако в кабинетът му влезе току що кацнала от някъде си пациентка,контактувала с китайци , оплакваща се от с треска , световъртеж , кашлица и т.н.? Първо с какво ще предпази себе си и осколните от потенциалния разспространител ?Второ как ще различи корона вирус от всички други циркулиращи вируси ?Трето къде ще я прати за да се изследва? Четвърто как ще спи през следващите две седмици и по колко пъти на ден ще си мери температурата.

Dr_Doolittle 13.02.2020 21:19:07

Киро Ментата може да внесе само 'успокоение' , тоест дезинформация целяща да няма тревога и въпроси. Иначе нито организация може да внесе , нито финансово осигуряване на системата срещу коронавируса. И ще бъде изненадан по долни дълги старчески гащи...

Гост 13.02.2020 17:02:25

Невеж, нагъл и прост! Това е Киро Онаниев.


Всичко за коронавируса


Още новини
61 са загиналите италиански лекари
30.03.2020 18:30:10

61 са загиналите италиански лекари

61 от лекарите в Италия, заразени с коронавируса, са починали, като само за два дни техния брой е ...

НЗОК осигурява дистанционно приемане на заявления на граждани
30.03.2020 18:05:14

НЗОК осигурява дистанционно приемане на заявления на граждани

Поради обявеното извънредно положение в страната, свързано с пандемията от COVID-19 и за да се ос ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...