!
Неделя, 08 Септември 2024
10
февр
1
 

Министър Ананиев: Взети са мерки за недопускане на разпространение на коронавирус у нас

Понеделник, 10 Февруари 2020 | 10:25:59 Надежда Ненова
1

„Още с обявяването от здравните власти в град Ухан, административен център на провинция Хубей, Китай за взрив от случаи на пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазара за продажба на риба и животни - Wuhan’s South China Seafood C

„Още с обявяването от здравните власти в град Ухан, административен център на провинция Хубей, Китай за взрив от случаи на пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазара за продажба на риба и животни - Wuhan’s South China Seafood City market и оплаквания от треска, суха кашлица и затруднено дишане, МЗ активно проследява създадената епидемичната ситуация от нов коронавирус 2019-nCoV, като поетапно въвежда и прилага мерки, както към обществото като цяло, така и към здравните власти и лечебните заведения. Същите целят недопускане внос и разпространение на инфекцията и са съобразени с препоръките на СЗО и Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, Стокхолм.“ Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков относно готовността на здравните власти в България да посрещнат заплахата от епидемия с новия коронавирус.

Министърът уточнява, че е сформирана междуведомствена оперативна работна група, която координира дейностите на компетентните ведомства за осигуряване на ефективна подготовка за реакция в случай на внос и недопускане разпространение на новия коронавирус в България; обсъжда актуалната информация за заболяването от СЗО, Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Европейската комисия, прави предложения, свързани с оперативната организация за ранно откриване, хоспитализация, диагностика и лечение на случаите; издирва контактни лица и организира противоепидемични мерки за недопускане на разпространение на заболяването в страната. До момента са проведени две работни заседания на групата.

„Изпратени са писма до Регионалните здравни инспекции (РЗИ) с цел информиране на лечебните заведения за епидемичната ситуация, необходимостта от провеждане на насочена епидемична анамнеза при пациенти е треска и остри респираторни заболявания или пневмония, пристигащи от засегнатите територии, както и провеждане на адекватно лабораторно изследване за отхвърляне на други етиологични причинители при заболели с остри респираторни заболявания, завърнали се от Китай с престой в гр. Ухан. На медицинските специалисти в страната са предоставени чрез РЗИ дефиниции на случаите на 2019-nCoV и форма за съобщаване на данни при заболели от 2019-nCoV, препоръки за лица, пътуващи до и пристигащи от Китай, препоръки за медицинския персонал по отношение на превенция и контрол на инфекциите при медицинско обслужване на пациент със съмнение за 2019-nCoV, провеждането на лабораторни изследвания и насоки за наблюдение при лица, които са имали контакт със случай на нов коронавирус 2019. По искане на Министерство на външните работи им е изпратена информация с препоръки за предпазване на служителите при изпълнение на професионалните си задължения“, допълва министърът.

Уточнени е реда за хоспитализация и карантина на лица с/без оплаквания, завърнали се от Китай и провеждането на лабораторна диагностика. Определени са и лечебни заведения за хоспитализация на лица, отговарящи на дефиниция на случаите, както и лаборатории, в които да се провежда лабораторна диагностика иа 2019-nCoV. Осигурени са китовете за генетична диагностика чрез realtime PCR на новия коронавирус 2019-nCoV.

„По отношение на провеждането на граничен здравен контрол са разкрити и временни звена за граничен здравен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове на Летище София - Терминал 1, Летище Варна, Летище Бургас и Летище Пловдив. Продължава работата на постоянното звено за граничен здравен контрол на граничния контролно-пропускателен пункт на Летище София - Терминал 2. Въведено е дистанционно термометриране на пристигащи пътници чрез термокамери, както и 24 часово наблюдение от служители на РЗИ. Лица с повишена телесна температура се изолират, снема им се епидемиолог ична анамнеза и при данни за престой в Китай се насочват за хоспитализация. За лица без клинични оплаквания е разработен формуляр за събиране на данни с цел тяхното последващо проследяване. За информиране на пътуващите до и от Китай са изготвени препоръки, които са изпратени до Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, летищните оператори на Летище София, Летище Варна, Летище Бургас и Летище Пловдив и Главна дирекция „Гранична полиция“, с молба за съдействие за поставянето им на видни места на цитираните по-горе летища“, съобщава министър Ананиев.

Министерство на здравеопазването непрекъснато следи епидемичната ситуация, свързаната с новия коронавирус с цел предприемане на своевременни допълнителни действия и мерки при промяна в динамиката и развитието на епидемичния процес, допълва министърът.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1qZB

Гост 10.02.2020 16:05:35

" при заболели с остри респираторни заболявания, завърнали се от Китай " г-н министъра явно не е запознат с изявлението на СЗО от днес , където се казва че разпространението може да стане и от хора , които никога не са били в Китай или идват от други страни !!!!!!!!!!!! и понякога самите те нищо не подозират . Моля министерството да се самосезира и промени препоръките навреме !


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...