Четвъртък, 23 Януари 2020
13
септ
7
 

Министърът: Средствата достигат до болниците при извършени и отчетени дейности по клинични пътеки

Петък, 13 Септември 2019 | 10:17:06
7

Увеличението на възнагражденията на медицинския персонал в лечебните заведения, е ангажимент и отговорност на управителите/директорите на болниците. Министърът на здравеопазването може единствено да създаде рамката и правилата за справедливо разпределе

Увеличението на възнагражденията на медицинския персонал в лечебните заведения, е ангажимент и отговорност на управителите/директорите на болниците. Министърът на здравеопазването може единствено да създаде рамката и правилата за справедливо разпределение на финансовия ресурс, в това число и на ресурса, предвиден за възнаграждения.

Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от пресцентъра на МЗ, в отговор на думите на премиера Бойко Борисов, че той трябва да обясни къде са отпуснатите от правителството средства за увеличение на заплатите на медицинския персонал. „И аз искам двойно. Кой не иска двойно? Всеки иска двойно. Ние милиарди влагаме в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев - къде са 50-те милиона, които дадохме. А те не са 50, те са 86 млн. Да се оправдава той къде са", каза Борисов в коментар за протеста на медицинските специалисти.

Здравният министър подчертава, че е изпълнил отговорността си с утвърждаването на Методика за формирането на разходите за персонал.

„С решения на Министерския съвет 36 млн. лв. достигнаха до лечебните заведения по реда на Наредба № 3 за дейности извън задължителното здравно осигуряване. По тази линия са подпомогнати държавни и общински лечебни заведения в труднодостъпни и високопланински райони в страната, белодробните болници, психиатричните болници и спешната помощ. Отделно от това с 50 млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК, считано от 1 юли са увеличени цените на повече от 120 клинични пътеки“, уточнява министърът.

„Всеки гражданин трябва да бъде наясно, че средствата от Националната здравноосигурителна каса, както и тези от Министерството на здравеопазването (по Наредба № 3) достигат до болниците при извършени и отчетени съответните дейности по клинични пътеки и по Наредбата за дейности извън задължителното здравно осигуряване“, допълва още министър Ананиев.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m2zL

Гост 14.09.2019 14:19:15

Какво от това, че били вдигнали цените на 120 пътеки, когато има лимити и парите са все същите-просто лимита се достига с по-малко пътеки. До кога ще слушаме празни приказки! Симулират се дейности и реформи, а ситуацията все същата! А защо има КТД като той явно се потъпква и не се спазва!! Къде е държавата да изиска това спазване? Какви са законовите разпоредби при нестазване? Колеги опитите за диалог са отдавна изчерпани-стачкувайте!!!!Безсрочно!!!

Гост 15.09.2019 15:00:59

Глупости! Увеличени са, но явно потъват в ръководствата на болниците и приближените им лакеи.

Гост 13.09.2019 12:50:20

Премиерът набеждава министъра, министърът набеждава директорите, а потърпевши сме все ние - работещите.

Гост 13.09.2019 14:29:20

Премиерът не може да се оправи с министъра , което е много лошо . Но министъра не може да въздейства на директорите , което е 10 пъти по- лошо . Явно проблемът не е в премиера или директорите - тях си ги знаем .

Гост 13.09.2019 12:46:00

Браво бе! Сега директорите на болниците излязоха виновни. За толкова години как не видяхте, че проблемът е системен? И, че е забъркан от вас - политиците!

Гост 13.09.2019 12:49:18

*Министърът на здравеопазването може единствено да създаде рамката и правилата за справедливо разпределение на финансовия ресурс, в това число и на ресурса, предвиден за възнаграждения* Правилата не са никакви правила , защото се заобикалят по един или друг начин . В този смисъл министърът нанася повече вреди на здравеопазването , отколкото ползи , засилвайки несправедливостта и прахосвайки целевите бюджетни средства . Нямаше нужда и да се прави , че ще промени положението на мед. сестри с такава увереност .

Гост 13.09.2019 11:43:02

Олелееее, не мога повече да ви чета глупостите! Каква информация научихме от тия писания?!! А? Що не отидете до някоя областна болница пълна с пациенти, и да снимате фишовете на лекарите и сестрите? Ще се намери ли некой на навре един фиш на министъра пред камера?


Още новини
Д-р Дариткова: Лекарствата за деца с редки болести да бъдат изключени от обществените поръчки
23.01.2020 16:32:36

Д-р Дариткова: Лекарствата за деца с редки болести да бъдат изключени от обществените поръчки

Определена група лекарства, които нямат разрешение за употреба в България, не са налични и са еди ...

СЗО няма да обявява извънредно положение заради новия коронавирус
23.01.2020 15:40:14

СЗО няма да обявява извънредно положение заради новия коронавирус

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че засега се въздържа и няма да обявява международно ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...