!
Неделя, 08 Септември 2024
28
ян
 

Министри откриха Център по интервенционална рентгенология в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

Министър Ананиев: МУ-Варна се справя отлично като принципал на УМБАЛ „Св. Марина“

Понеделник, 28 Януари 2019 | 14:05:11


С водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе открит Център по интервенционална рентгенология, който разполага с последно поколение ангиогр

С водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе открит Център по интервенционална рентгенология, който разполага с последно поколение ангиографска апаратура, закупена от МУ-Варна. Лентата при откриването прерязаха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и кметът на Варна Иван Портних, съобщиха от лечебното заведение.

„Това е една модерна лаборатория, която ще спаси живота на много хора. Тук ще се обучават и много студенти. С подобна апаратура ще можем да задържаме и младите лекари в страната. В МУ-Варна се обучават студенти от 48 държави в света. Трябва да се гордеем с това, което се прави, защото това е бъдещето“, заяви ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов.

„Високотехнологичният център по интервенционална рентгенология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна е поредното доказателство за правилността на решението на Медицинския университет да бъдат предоставени правата на собственост върху УМБАЛ „Св. Марина“. Показателен за това е фактът, че за периода от 2017-2018 г. МУ – Варна е направило инвестиции във варненските лечебни заведения в размер на 11 млн. лв., като над 7 млн. лв. са инвестирани в УМБАЛ „Св. Марина“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с ръководството на лечебното заведение по повод официалното откриване на високотехнологичния център в университетската болница.

Ангиографът е разположен в ремонтирана и отлично оборудвана зала с анестезиологична машина във варненската университетска болница, което дава възможност за мултиекипна работа и извършване на хибридни операции. Общата инвестицията за новата апаратура и ремонтни дейности е над 2 000 000 лв. Високотехнологичният център е поредният резултат за българското здравеопазване и образование от отличната съвместна дейност между МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ и ще бъде от изключително значение както за лечението на пациенти от Североизточна България, така и за съвременното обучение на студенти, специализанти и докторанти. В центъра ще се извършват всички видове инвазивни процедури под образен контрол, а възможността за високоскоростна видеовръзка позволява да се представят пред студенти най-новите методики в реално време, както и да се представят клинични случаи и процедури на различни научни медицински форуми в страната и чужбина.

На церемонията по откриването на новата апаратура присъстваха още проф. Анелия Клисарова, депутат в 44-то НС, областният управител на Варна Стоян Пасев, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, изпълнителният директор директор на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Валентин Игнатов, академичното ръководство на МУ-Варна, лекари, студенти и журналисти.

По-рано днес министър Ананиев посети СБАЛОЗ „Д-р Марко Антонов Марков - Варна“, където присъства на официалното представяне на новото оборудване за Хирургическото отделение и Отделението по онкологична гастроентерология на болницата.

„Подкрепям всички инициативи, свързани с инвестирането на средства за подобряване на материалната база и осъвременяването на техническото оборудване в българските болници. Винаги съм вярвал, че мястото на общинското здравеопазване е изключително важно и не трябва в никакъв случай да се подценява. Ето защо адмирирам инвестициите в общинските болници и приветствам кметовете, които търсят възможност да инвестират в тях. Мисля, че Община Варна е за пример в това отношение“, заяви министър Ананиев. „Убеден съм, че с новото оборудване, болницата ще повиши качеството на лечението и диагностиката на хората с онкологични заболявания“, отбеляза още той.

Чрез новата ендоскопска и лапароскопска апаратура от последно поколение, както и чрез новия апарат за ултразвуково изследване, ще може да се получава необходимата диагностика и лечение. Апаратурата е на стойност близо 500 000 лв., като средствата са осигурени изцяло от община Варна. В лечебното заведение вече функционира и система за мониторинг и контрол на радиационните параметри в отделението по лъчелечение. Нейната стойност е над 374 000 лв., които са осигурени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, като проектът е реализиран изцяло от екипа на болницата. С изпълнението му в лечебното заведение са осигурени безопасни и здравословни условия на труд за работещите и пациентите.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RHwJ


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...