!
Неделя, 08 Септември 2024
03
ян
13
 

От „Продължаваме промяната“ предлагат:

Минимална основна заплата за медици от 90% до 125% от средната за страната

Вторник, 03 Януари 2023 | 13:18:06
13

Повишаване ефективността на спешната помощ, развитие на извънболничната помощ, въвеждане на минимални основни заплати за лекари в размер на 125% от средната заплата за страната. Това са част от предложенията на „Продължаваме промяната“, раз

Повишаване ефективността на спешната помощ, развитие на извънболничната помощ, въвеждане на минимални основни заплати за лекари в размер на 125% от средната заплата за страната. Това са част от предложенията на „Продължаваме промяната“, разписани в декларация, която се очаква да бъде гласувана в парламента.

Депутатите от ПП, които днес получиха от президента мандат за съставяне на правителство, предлагат четири национални цели, около които да се обединят политиците: Развитие на конкурентна иновативна икономика; Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото; Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Четирите цели и начините, по които те да бъдат постигнати, заедно със срокове за изпълнението им са заложени в декларация, която ще бъде гласувана още тази седмица в парламента. В случай, че тя получи подкрепа, от партията ще гледат на това като на възможност за съставяне на кабинет, а текстовете в документа ще са своеобразната програма на правителството.

В тази програма от ПП залагат като цел повишаване на ефективността на спешната медицинска помощ и осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух, а срокът за изпълнение на целта е септември 2023 г.

От там предвиждат още развитие на извънболничната помощ чрез въвеждане на програми за превенция и ранна диагностика, включително развитие на спорта с неговите здравни и социални функции, скрининг и лечение на масови заболявания, като срокът за изпълнение тук е април 2023 г.

За осигуряване на достойно заплащане и за задържане на необходимите медицински кадри от „Продължаваме промяната“ предвиждат минимални основни възнаграждения на лекари, съответстващи на 125% от средната работна заплата в страната, а за медицински сестри - на 90% от средната работна заплата за страната. Срокът за изпълнение на тази цел също е април 2023 г.

Един от начините за постигане на електронно управление и модернизация на администрацията пък според партията е дигитализация на системата на здравеопазването чрез въвеждане на националната здравноинформационна система в пълен обхват, като и тук поставеният срок е април 2023 г.

Сред записаните в декларацията на ПП точки стои и пакет от мерки, свързани с грижата за децата. Сред тях е стартиране на изграждането на Национална детска болница, като срокът, поставен от политиците, е септември 2023 г.

Като част от усилията за преодоляване на демографската криза пък от там предлагат увеличаване на еднократната помощ при раждане: за първо дете – 500 лв., за второ дете – 1000 лв., за трето дете – 1500 лв., за всяко следващо – 200 лв.; за майки студентки – 8500 лв. Срокът за изпълнението на тази мярка е април 2023 г.

Депутатите поставят сред приоритетите си и въвеждане на национална система за проследяване на ранното детско развитие и за подкрепа от специалисти за всяко дете, като системата трябва да е въведена до септември 2023 г.

„След серия от изпитания пред демократичния свят и България сега е моментът, в който трябва да заздравим социалния договор – онази невидима спойка, която държи обществото ни заедно. Всеки български гражданин има право на глас, който да бъде чут, и на права, които да бъдат защитавани. Наша отговорност като народни представители е да осигурим необходимото спокойствие и яснота за следващите стъпки пред България. Да възстановим доверието на гражданите, като се обединим –

приемащи предизвикателствата на времето, гледащи към бъдещето, с ясното съзнание, че пътят ни е общ“, посочват депутатите от „Продължаваме промяната“ в декларацията си.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kbzu

Mutra ot BLS 05.01.2023 09:55:17

Koito iska da raboti medizina v Balgaria trabva da si plashta.

Гост 04.01.2023 22:23:46

Аз предлагам лекарската заплата да е от 17 до 27% от средната за страната. Звучи ми някак по продължаващо промяната.

Говори ❤️ Київ 05.01.2023 12:23:10

СЛАВА НА УКРАЙНА И УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ - ДОБРОВОЛЦИ И ВСУ!

Говори ❤️ Київ 05.01.2023 12:22:25

Вашето предложение, Гост от 22.23.46 ч по-подхожда на предложение от иZZраждане...Те, ако може, и безплатно и денонощно, робски труд, ангария и КАТОРГА за лекарите биха въвели...както в любимата им матушка...ама НЯМА ДА СТАНЕ! ДЛАВА НА УКРАЙНА И УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ - ДОБРОВОЛЦИ И ВСУ!

Гост 05.01.2023 09:09:48

А аз предлагам всеки лекар провел медицински преглед да плаща 50 лв на пациента .че е дошъл на преглед. Макар,че и тогава ще има тъпи оФце в тази организация на роби да не се възпротивят , да поемат чинно задължението и да си продължат да си работят . Очевидно тук самоуважението на т.н колеги е на Марианската Падина. Аз съм готов да не работя с НЗОК ,но около мен са само тъпаци ,които няма да спрат да се самоунижават и да създават свръхпредлагане на здравни услуги на унизително ниски цени ,с което подбиват и цената на труда на другите желаещи да практикуват свободната професия лекар, а не робската длъжност договорен партньор какъвто е цинизмът на мутрите от НЗОК..

Беден 04.01.2023 18:31:42

Към Гост - цититаните от Вас заплати и сравнени с чистачките в банка са малко завишени. Моята заплата като началник на хирургия е 2000лв., а на моите колеги със специалност и доста професионаленстаж е 1500лв. При нас няма никакви допълнителни плащания ( клинични пътеки, ДМС или коледни добавки ). Тава е защото принципал на нашата болница в момента е лидера на столичната лекарска колегия - Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването. Така като си на власт забравяш за проблемите на колегите си.

Гост 04.01.2023 16:51:53

Глупаци от популистките партии , къде има лекари на заплата знаете ли ? САМО В КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КОЧИНКИ РаZZсия , БеларуZZ, Куба, Китай и някои африкански кочинки . Навсякъде в белия западен свят тази професия е свободна и има възнаграждение наречено ХОНОРАР . Вие простаците от популистките зле боядисани червени партии правите лекаря роб на смрадливия електорат и със фиксирани заплати така както вашите деди от БКП го правеха. Срам за това племе, което още не е осъзнало ,че има броени години до рухването на гадния ви Семашко и якото плащане кеш по бръснарската система.

Гост 04.01.2023 11:24:21

Основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява на всеки три месеца и е равно на три средни заплати в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие. За септември средната заплата в частния сектор е 1763 лв., а в обществения е 1860 лв., обявиха от НСИ. Основната лекарска заплата трябва да бъде 5 /пет/ средни заплати в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие.

Гост 04.01.2023 11:04:01

Депутатите взимат по повече от 11 200 лв. на месец. А средната заплата в страната за септември е 1787 лв., показват данните на НСИ. Причината народните представители да взимат над шест пъти повече от средното възнаграждение за страната е, че освен основната заплата те получават и редица добавки, пише „Труд“. ОЩЕ ПО ТЕМАТА Обилен депутатски обяд - 5 лв., студентите могат да завиждат Основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява на всеки три месеца и е равно на три средни заплати в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие. За септември средната заплата в частния сектор е 1763 лв., а в обществения е 1860 лв., обявиха от НСИ. Така основната заплата на депутатите става 5580 лв. При участие в постоянна парламентарна комисия заплатата на депутатите нараства с 15 на сто и става 6417 лв. А за участие в подкомисии, временни комисии, както и за работни групи, избрани от постоянните комисии, депутатите получават възнаграждение за времето на работа, но не по-голямо от 5 на сто от основното месечно възнаграждение, пише в правилника на 48-ото Народно събрание. А за всички важни законопроекти има практика текстовете да се обсъждат не само в самата парламентарна комисия, а и в работна група. Председателите на парламентарни комисии и на парламентарни групи взимат по-големи добавки от членовете на комисиите и ще взимат 7533 лв. Зам.-председателите на комисии ще получават по 6975 лв. Заплатата на председателя на парламента става 8649 лв., а на зам.-председателите на Народното събрание - 8091 лв. Към тези заплати депутатите получават и още редица добавки. Към основното месечно възнаграждение взимат по още 1 на сто за всяка година трудов стаж, за научна степен “доктор” - 10 на сто, и за “доктор на науките” - 15 на сто. Любопитното е, че депутатите получават добави за стаж без значение каква е била предишната им работа, тоест дали са били певци, лекари, адвокати или научни работници. А ситуацията с добавките за стаж в частния сектор е различна. Минималното допълнителното трудово възнаграждение за всяка година трудов стаж и професионален опит е само 0,6%. Същевременно тази добавка се дава само за годините, през които човек е работил в една фирма, или ако е сменил работодателя, е бил на сходна позиция. Така в частния сектор, ако човек смени бранша, губи добавките за стаж и професионален опит, докато при депутатите не е така. И народен представител, който има 20 години трудов стаж, взима 1116 лв. като добавка за професионален опит. С това обаче не свършват парите за депутатите. Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение, което прави по още 3720 лв. на месец. Тези пари трябва да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите. А как се отчита използването на тези пари решават отделните парламентарни групи. Като се съберат основната заплата, добавките и парите за сътрудници, депутатите, които участват в една парламентарна комисия и имат 20 години стаж, взимат 11 253 лв. на месец. Народното събрание, освен че изплаща заплати на депутатите, покрива и някои от разходите им. Покриват се транспортните разходи на народен представител при пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт - първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа. Признават се и транспортните разходи на народните представители по частни автобусни линии във връзка с дейността им като народни представители. Покриват се и транспортните разходи на народните представители, избрани в райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, и съседни на тях области и отстоящи на повече от 250 км от София, до общо 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни. На народните представители, които нямат семейно жилище в София, безвъзмездно се предоставя апартамент от жилищния фонд на Народното събрание, като разходите по основен ремонт, типово обзавеждане, охрана чрез сигнална охранителна техника или по друг начин, данъците и таксите се поемат от бюджета на Народното събрание. Депутатите имат право и на квартирни и дневни за сметка на Народното събрание при посещение в изборните райони. Размерът на квартирните и лимитът на пътните, когато се пътува със собствен автомобил, се определят от председателя на Народното събрание.

Гост 04.01.2023 17:40:17

Затова и кияците в парламента нищо не вършат - това си е РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ без връзка дали наитина работиш за обществото или не и бе връзка на възнаграждението с РЕЗУЛТАТИТЕ от твоя труд

Гост 03.01.2023 15:04:00

Защо няма достойни възнаграждения в ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО??????? Месечните възнаграждения на членовете на Управителния съвет за 2023 г. се очаква да бъдат, както следва: 23 036 лв. за управителя; 19 745 лв. за подуправителите и по 6582 лв. за другите членове.Месечните възнаграждения на служителите по групи се очаква да достигнат: за група „ръководен персонал” – 8840 лв.; за група „специалисти” – 4093 лв.; за група „поддържащ персонал” – 2229 лв. Месечните възнаграждения на служителите по групи се очаква да достигнат: за група „ръководен персонал” – 8840 лв.; за група „специалисти” – 4093 лв.; за група „поддържащ персонал” – 2229 лв. От БНБ припомнят, че възнагражденията на служителите не може да са по-ниски от тези на служители със сходни функции в други банки. Проведеното проучване на нивата на възнагражденията в банките към 1 юли 2022 г. показва изоставане на възнагражденията на групата на ръководителите.

Гост 03.01.2023 15:02:47

ЛЕКАР със СПЕЦИАЛНОСТ - 2100 лева????? „поддържащ персонал” в банка – 2229 лв!!!!!!

Гост 03.01.2023 13:24:08

Това означава, че оценяваме медиците си като среден приоритет. Страдаме от управление и квази-разбирачи.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...