!
Неделя, 08 Септември 2024
01
март
4
 

Милка Василева: Ние сме заедно с медицинските сестри на протеста

Петък, 01 Март 2019 | 10:19:32
4

„Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не се е разграничила от протеста на медицинските сестри, който ще се проведе днес. Напротив, аз лично ще бъда с тях пред Министерството на здравеопазването. Това, че синдикатите се

„Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не се е разграничила от протеста на медицинските сестри, който ще се проведе днес. Напротив, аз лично ще бъда с тях пред Министерството на здравеопазването. Това, че синдикатите се дистанцираха от протеста, е съвършено различен въпрос. Така че ние сме заедно на протеста“, коментира в предаването „Преди всички“ по БНР Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Тя допълни, че Асоциацията има съвсем друг предмет на дейност – не определянето на заплати, но понеже това е болна тема за съсловието, от организацията правят всичко възможно да участват на разговорите за заплащането на труда на медицинските специалисти, които се водят и при синдикатите, и при министъра, вчера и на срещата с министър-председателя.

„Настояваме да има нови правила за определянето на заплатите в сектора. Искаме постигане на възнаграждение от 3 минимални заплати месечно в близките няколко години, защото 30% от сега работещите професионалисти по здравни грижи ще се пенсионират в следващите 3 години. Това ще бъде абсолютен шок за системата. Това, че искаме 1500 лв. минимум стартова заплата, а не 400 лв., означава, че се стремим да има развитие на здравеопазването. И да има хора, които реално ще останат тук“, заяви още Василева.

"Аз обясних, че Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не получава средства, не разпределя и не договаря такива с директорите на лечебни заведения. Това е изцяло ролята на синдикатите", отбеляза тя.

„С колко ще се увеличат заплатите на сестрите, това ще реши министърът и министър-председателят. За да се получат по-високи заплати, трябва да има договаряне в конкретното лечебно заведение. Повярвайте ми, на много места това не се случва. Колегите нямат правилна и точна информация с колко пари разполага лечебното заведение, какви средства са постъпили по клинични пътеки и не знаят по какъв начин да потърсят правата си. Прави са да протестират, защото действително проблемите са много“, допълни Василева.

Припомняме медицински сестри от цялата страна се събират на национален протест в 12 часа пред Министерството на здравеопазването. Недоволството тръгна от организирани в социалните мрежи медицински специалисти. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hHSU

Гост 03.03.2019 13:47:23

Как така изведнъж сте със УЛИЦАТА? Уж се разграничавате пък сте с нас?! Много противоречиви думи изрекохте за последните дни преди и след протеста! Не става така, като усетихте как ви сменят

д-р 03.03.2019 07:33:37

И БЛС и БАПЗГ и КНСБ и Подкрепа са едни и същи ПРЕДАТЕЛИ , неправещи нищо добро за хората, които им изплащат огромни заплати от членския си внос за да могат да ходят по измислени като мероприятия екскурзии по света и изпълняващи поръчки на управляващите, лъжейки и мачкайки съсловието.

999 02.03.2019 10:26:15

Това си е откровено предателство. Поредната провалено от ръководството си съсловна организация. Същото е и с БЛС. Няма кака да си "политически коректен" и да защитаваш интересите на хората, които са те избрали.

Гост 01.03.2019 13:33:23

Късно е како Милке - изложи се като кифладжийка. Една медсестра внася към 80 лева на година да те хрантути с членски внос да имаш пари за фризьорка и кьорсофри на организацията . Айде слизай от хранилката и заминавай някъде на истинска работа. Куклите на правителството да си ги дундурка някой друг.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...