!
Неделя, 08 Септември 2024
01
ноем
1
 

Между 25% и 30% от хората с диабет у нас не са диагностицирани

Живеем в диабетна пандемия, която струва на световната икономика 700-800 млрд. долара годишно

Петък, 01 Ноември 2019 | 14:44:54 Невена Попова
1

Близо половин милион са диабетиците у нас, между 25% и 30% от тях не са диагностицирани. Тези данни представи на пресконференция днес проф. Здравко Каменов, ендокринолог от УМБАЛ „Александровска“ и председател на Организационния комитет на

Близо половин милион са диабетиците у нас, между 25% и 30% от тях не са диагностицирани. Тези данни представи на пресконференция днес проф. Здравко Каменов, ендокринолог от УМБАЛ „Александровска“ и председател на Организационния комитет на провеждащия се в столицата конгрес на Централноевропейската диабетна асоциация (CEDA). По думите на ендокринолога в   нашата здравна система има формирана нагласа към скрининг за заболяването, това което липсва обаче е отчитането на тежестта на ред други рискови фактори наред с повишеното ниво на кръвната захар.

„Все още хората у нас не осъзнават, че наднорменото тегло и затлъстяването носят огромен риск от развитие на диабет, но той се пренебрегва масово. Наследствената обремененост - близки родственици с диабет, артериална хипертония, наличие на сърдечно-съдово заболяване, наличие на психиатрично заболяване и особено на депресивно разстройство, вредни навици като тютюнопушене и обездвижване, лошият сън  – всичко това трябва да се вземе предвид и да се приложат адекватни мерки за превенция и проследяване“, отбеляза специалистът, като постави допълнителен акцент върху „подмладяването“ на болестта, дължащо се на факта, че все повече млади хора у нас също са с наднормено тегло.   

Има три вида превенция допълни той – на диабета, на усложненията от диабета и на усложненията на усложненията, които могат да доведат до летален изход , допълни той.

По думите му най-същественото е

лекарят навреме да се ориентира в състоянието „предиабет“

и да приложи активно проследяване, като изиска от пациента да промени стила си на живот, хранителните си навици и двигателния режим. Навреме приложени, превантивните мерки точно в този ранен етап, могат да предотвратят заболяването или да отсрочат значително неговото развитие, категоричен бе специалистът.

Има много

сериозни промени в схемите за лечение на захарния диабет, като предложенията бяха инициирани от кардиолозите

и Европейското кардиологично дружество, обясни проф. Каменов. Той подчерта, че съвременните схващания за заболяването не само отчитат неговата мултифакторност, но го определят и като сериозна предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания с много по-голяма честота на смъртността по тази причина.

По тази причина все по-предни позиции в лечението на диабета заемат три нови групи медикаменти – DPP-4  (дипептидил-пептидаза-4 инхибитори), SGLT-2  (инхибиторите на натриево-глюкозния ко-транспортер)   и GLP-1 (глюкагон-подобни пептид-рецепторни агонисти), които, приложени самостоятелно или в комбинация с добре познатия  метформин  доказано водят до понижаване на сърдечно-съдовия риск, както и риска от други тежки усложнения – бъбречно увреждане, ретинопатия, полиневропатия и т.н. Успоредно с това, диабетолозите вече разполагат с нови видове инсулин – дългодействащи, с ултракратко действие, а това разширява много възможностите за овладяване на заболяването, допълни той.

На журналистически въпрос дали е наложително създаването на Национална диабетна програма, ендокринологът обясни, че не е толкова важно какво написано има, защото и в миналото е имало поне няколко национални програми, а какво ще се направи. Той препоръча на лекари и пациенти да обърнат внимание на добре познатия въпросник FINSCORE, достъпен и в интернет и да следят редовно нивата на кръвната захар и гликирания хемоглобин, разбира се, на фона на промяна в начина на живот, особено при наличието на рискови  фактори.

В Европа и света има добри примери за национални диабетни програми, включващи мерки за превенция и управление на заболяването, обясни проф. Томас Щулниг, президент на Централноевропейската диабетна асоциация (CEDA). Той даде пример с родната си Австрия, където от години действа

специална програма за общопрактикуващи лекари, която включва и финансови стимули за тях.

По думите на проф. Щулниг в рамките на тази програма личните лекари получават специфична подготовка за наблюдение и цялостни грижи за пациентите си.

Светът живее в диабетна пандемия, която струва на световната икономика 700-800 млрд. долара годишно, а предизвикателството е, че болните не намаляват, а се увеличават навсякъде, единодушни бяха специалистите. Ако днес те са 430 млн. души, след 25 г.  се очаква броят им да достигне 650 млн. Същата тенденция важи и за България, особено заради застаряването на населението, а това че и мерките за превенция трябва да са по-засилени и по-адекватни, допълниха те.                  



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7kLj

kHhG 01.11.2019 22:32:23

И ако всъщност проф. Здравко Каменов е с неточно твърдение за процентите, какво може да му се случи? Нищо. Започват да омръзват подобни изцепки.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...