Понеделник, 28 Септември 2020
13
юни
8
 

МФ: Няма да има изключение за лечебните заведения с дългове към НАП и митниците

Вторник, 13 Юни 2017 | 17:38:16 Ирина Пекарева
8

Плащанията към лечебните заведения няма да бъдат добавени към изключенията от решението на Министерски съвет за запор на сметки в случай на дългове към НАП и Агенция „Митници“. Това става ясно от

Плащанията към лечебните заведения няма да бъдат добавени към изключенията от решението на Министерски съвет за запор на сметки в случай на дългове към НАП и Агенция „Митници“. Това става ясно от писмо на Министерството на финансите до лекарския съюз.

Нещо повече – от МФ заявяват, че очакват „редът за извършване на плащания от разпоредители с бюджет да бъде стриктно спазван от НЗОК и регионалните й структури, с оглед ефективно и бързо събиране на просрочените публични задължения“.

Припомняме, в началото на миналия месец от БЛС алармираха, че касата не превежда средства на лечебни заведения, които имат дългове към Националната агенция за приходите и митниците. Тогава лекарите излязоха със становище, според което подобна забрана за плащане е недопустима, тъй като поставя лечебните заведения в невъзможност да извършват основната си дейност, бидейки финансирани основно от НЗОК.

Според финансовото ведомство обаче това не е проблем, тъй като запорите са само до размера на дълга и лечебните заведения имат възможност да оперират с остатъка. Данните от анализ на МФ към 10-ти май сочат, че едва 10 на сто от лечебните заведения имат непогасени публични задължения и в 86% от тези случаи е пристъпено към запор на предстоящо плащане до размера на дълга.

„Следва да се има предвид, че в повечето случаи длъжниците – лечебни заведения, са с голям по размер дълг, без имущество или други активи, които могат да послужат за обезпечаването му или разполагат с такива, реализацията на които чрез публична продан ще доведе до тежки стопански последици, включително и преустановяване на голяма част или на цялата болнична и медицинска дейност, което силно ограничава възможностите за събиране на задълженията. В същото време основните им приходи са постъпленията от НЗОК за извършените медицински услуги по отношение на здравноосигурените пациенти до договорения лимит, целеви субсидии от Министерството на здравеопазването, в някои случаи и субсидии от общините. Това налага изпълнителното производство да се насочва към банковите сметки, по които постъпват приходите на лечебните заведения, като при наличие на възможност се работи чрез разрешения за неотложни плащания, необходими за осъществяване на болничната/медицинската дейност, а в определени случаи и към вземания на лицата от НЗОК“, посочват от МФ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LEgh

az 15.06.2017 09:24:04

Пациентите плюете и ругаете лекарите,обаче те,видите ли,трябвало да ви уважават! Наглост безподобна!Като след година-две остане един лекар в радиус от 300 км ще ви питам тогава!

Ще поживеем,пък ще видим 15.06.2017 20:26:32

Ами хайде да видим дали ще се случи!И да-алчни и злобни сте-ламтите за още и още пари,но...статистиката е,че сме на второ място по доплащане в ползването на здравни услуги!!!!!Как е?И пак не се наядохте!

аз 17.06.2017 14:22:54

Ами ще доплащате,то сега започва и ще нараства.Германецът плаща 300 евро осигуровки и доплаща 5 евро. И държавата коректно си внася сумите. Тук плащате 15 евро,държавта нищо не внася! Ами ще доплащате и то много!

Гост 13.06.2017 18:35:00

Естествено комунистически двойни стандарти - когато е за лекуване безплатно и безотказно , здравните заведения са част от социалистическия битов комбинат за неограничени безплатни услуги, а когато е за данъци са едри капиталистически предприятия , които подлежат на запор.... Педе ъъъ комунисти ,сър...

Гост 13.06.2017 21:12:09

Айде стига с тая мантра как някой се лекува безплатно! Никой не се лекува безплатно - плащаме си здравни осигуровки. Ако те са малки - 240-те търтея в парламента да ги увеличат, но стига сте повтаряли, че е безплатно!!! Такава е системата. Който не е доволен - самолета и където му е кеф. Аман вече от това нагло натякване! Никой не ви е длъжен. Имате си работа - вършете си я. Като не ви харесва заплащането - сменете професията.

Браво 14.06.2017 22:52:31

Напълно съм съгласен.Писна ми да чета само колко били нископлатени лекарите в България.Все едно пък останалите професии са супер с високи заплати.Хайде стига сте мрънкали за пари,касата ви плаща, пациента доплаща,нещичко под масата-и пак сте недоволни,ама непрекъснато.Това се нарича ненаситност,алчност и не ви прави чест.Спрете или наистина си сменете професията,защо я работите,а все роптаете?????

az 13.06.2017 21:31:17

Какви осигуровки плащаш,бе пейзан! Плащаш 30 лв на месец,обаче видиш ли имаш претенции да те лекуват като германеца,който плаща 300 евро! Те младите лекари точно това правят-на самолета и се евакуират от тази червена кочина! На вас никой лекар не ви е длъжен да ви подгъзува безплатно и денонощно! Ще видите вие след година две какво плащане се е задало,че и тиквю,дето му гласувахте няма да го спре! Тъпанари комунистически! Като не ви харесва българското здравеопазване бягайте да се лекувате в Европа.Да видим как ще кажете на тамошните лекари,че плащате осигуровки (ама 1 млн не плащат,но ползват) и че са ви длъжни! Пък се осмелете там да посегнете на някой лекар,че да видите какво ви чака!

Глупости,колкото щеш 14.06.2017 23:00:22

Я не ни пращай да се лекуваме в чужбина!И малко повече уважение към пациента,моля!!!!Все ревете,че са ви малко парите,ама се натискате тука!Защо ли???Защото само знаете да смучете като пиявици, пациента като ходеща пачка банкноти го виждате-ако е платежоспособен го лекувате,иначе-кучета го яли.Циници!Ако сте кадърни,навсякъде ще сте добре платени,но явно не сте от тях...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете
28.09.2020 12:05:35

На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете

Болестите на ретината са водещата причина за загуба на зрение в развития свят. По да ...

Четирима анестезиолози готови да работят в МБАЛ-Гоце Делчев от 1 октомври
28.09.2020 11:13:08

Четирима анестезиолози готови да работят в МБАЛ-Гоце Делчев от 1 октомври

Четирима лекари със специалност „Анестезиология и интензивно лечение“ имат готовност ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...