Събота, 19 Януари 2019
09
ноем
 

МУ-София отбеляза 100 години история

Върнете доверието в здравеопазването, призова президентът бъдещите медици

Четвъртък, 09 Ноември 2017 | 10:35:57


Най-старото висше медицинско училище в България – Медицинският университет в София, отбеляза своята 100-годишнина.   Церемонията по повод честването на 100-годишнината от създаването на Медицинския факултет и Медицинския университет

Най-старото висше медицинско училище в България – Медицинският университет в София, отбеляза своята 100-годишнина.  

Церемонията по повод честването на 100-годишнината от създаването на Медицинския факултет и Медицинския университет се проведе в зала 1 на Националния дворец на културата.

Ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков заяви, цитиран от BIT, че тази годишнина е възможност за равносметка, която той определи като позитивна. „Макар и трудно, макар и с известни проблеми, школата по медицина в България е създадена много отдавна и ние само се опитваме да я усъвършенстваме и оптимизираме“, посочи той. Според него организацията на здравеопазване в България има нужда от своята по-добра среда. „Надявам се искрено, че решенията, които ще вземат политиците, ще дадат възможност за изграждане на един отбор, който да извърши реформата, независимо от политическите пристрастия на политическите партии“, допълни той.

Специален гост на събитието беше държавният глава Румен Радев. Президентът пожела на студентите на Медицинския университет да върнат доверието на гражданите в българското здравеопазване.

Държавният глава призова „да се пресекат всякакви практики, в които на българския пациент се гледа като на стока“. „Нашата здравна система акумулира през последните години много негативи. Тя концентрира в себе си и недъзите на нашето общество“, подчерта Румен Радев и добави, че причините за това са много – организационни, финансови, обществени и етични. Президентът призова младите лекари да не се разколебават от предизвикателствата в здравеопазването и да го променят към по-добро, информират от пресцентъра на държавния глава.

„Нямам намерения да ви поучавам точно във вашата изключително сложна и специфична професионална област, но ако наистина имате амбицията да отговорите на високите обществени очаквания и да промените системата, само професионалното развитие няма да бъде достатъчно. За това са нужни хора, съчетали и изключителен професионализъм, и високи морални стандарти, и визионерство. Сигурен съм, че в тази зала са истинските лидери, които могат да постигнат това“, обърна се още президентът към студентите и преподавателите.

Румен Радев поздрави младежите за избора им да се отдадат на една от най-хуманните професии, изискваща от медиците постоянство, отговорност, себеотрицание, човечност и безгранична любов към хората.  

В изказването си той припомни и думите на министъра на просвещението през 1917 г. Петър Пешев, който определя откриването на Медицинския факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ като „важна държавна задача“, а осигуряването на качествено и достъпно здравеопазване за всеки български гражданин остава важна държавна задача и днес.

Най-старото училище за висше медицинско образование в България е създадено през 1917 г. като факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 1950 г. се утвърждава като самостоятелна образователна институция. За изминалите 100 години своето образование по медицина у нас са получили близо 40 000 лекари, сред които чужди граждани от над 80 страни.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
M%1P


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...