Четвъртък, 24 Януари 2019
17
ноем
 

МУ-Пловдив призова за разумна употреба на антибиотиците

Неправилното им използване е довело до появата на резистентни микроорганизми, предупреждават от ВУЗ-а

Петък, 17 Ноември 2017 | 11:59:01


Медицинският университет - Пловдив призовава за разумна употреба на антибиотиците. Апелът на ВУЗ-а е по повод юбилейния 10-ти Европейски ден за разумна употреба на антибиотиците - European Antibiotic Awareness Day (EAAD), който се отбелязва на 18-

Медицинският университет - Пловдив призовава за разумна употреба на антибиотиците. Апелът на ВУЗ-а е по повод юбилейния 10-ти Европейски ден за разумна употреба на антибиотиците - European Antibiotic Awareness Day (EAAD), който се отбелязва на 18-ти ноември от световната общественост. Инициатива е на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и датира от 2008 г. Тази кампания се провежда и под егидата на СЗО с участието и на САЩ и редица неевропейски страни по целия свят.

„Европейският ден на антибиотиците отново ще бъде кулминацията на Световната седмица за разумна употреба на антибиотиците 13-19 ноември“, посочи ръководителят на Катедра Микробиология и Имунология в МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Откритието и въвеждането на антибиотиците в началото на 20-ти век доведоха до съществено намаляване на броя на смъртните случаи, причинени от широко разпространени в миналото и често смъртоносни инфекции. Едновременно с това обаче, неразумното и често неправилно използване на антимикробни средства в хуманната и ветеринарната медицина, доведоха до появата и разпространението на резистентни микроорганизми, както и до липсата на ефект от лечението и повишаване риска от смъртен изход, отбелязват от ВУЗ-а.

Всяка година кампанията European Antibiotic Awareness Day е насочена към определена таргетна група - пациенти и широка общественост, общопрактикуващи лекари, медицински специалисти, медии или политици и т.н. През тази година акцентът е поставен върху проблема с нарастващата множествена или комбинирана резистентност (полирезистентност) сред бактериите.

В рамките на Световната седмица за разумна употреба на антибиотиците (13-19 ноември) ще се обърне особено внимание върху критичната роля на медиците за редуциране на антибиотичната резистентност в здравните заведения, чрез превенция и контрол на инфекциите, асоциирани с медицинското обслужване, наричани до неотдавна вътреболнични инфекции (ВБИ).

Тези инфекции почти винаги се причиняват от полирезистентни микроорганизми. Според доклада на ECDC през 2016 г. множествената резистентност към няколко антибиотични групи продължава да нараства сред Escherichia coli и Acinetobacter. При Escherichia coli тенденцията за нарастване на комбинираната резистентност към флуорхинолони, трето-генерационни цефалоспорини и аминогликозиди се забелязва в страните от целия Европейски съюз още от 2013 г. Още по-обезпокояващ е фактът, че през последните няколко години щамовете Acinetobacter, резистентни на флуорхинолони, аминогликозиди и дори на карбапенеми, се изолират във все по-голям дял в Прибалтийските републики и страните от Южна и Югоизточна Европа, вкючително  България. Тази тенденция е много обезпокоителна, защото терапевтичните възможности при пациенти, инфектирани с такива полирезистентни бактерии, са изключително ограничени.

Във връзка с 10-тия Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците, Европейският комисар за здравеопазването и безопасността на храните ВитенисАндриукайтис подчертава: „...с нарастващата резистентност, дори към антибиотиците от посленда линия, ние се изправяме пред плашещо бъдеще, в което рутинната хирургия, ражданията, пневмониите и дори кожните инфекции отново ще станат животозастрашаващи“ и добавя, че това е ключов компонент от приетия през юни 2017 Нов общ план на действие в Европейското здравеопазване, насочен срещу нарастващата лекарствена резистентност сред микроорганизмите.

За да има успех в борбата с антибиотична резистентност сред бактериите и подобряване на настоящите тенденции в световното здравеопазване, е необходимо активното участие на всички страни от Европейския съюз в тази и подобни кампании, подчертават от МУ-Пловдив.

В тази връзка катедрата по микробиология и имунология при МУ - Пловдив и Микробиологичната лаборатория при УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив инициират информационна кампания, свързана с Европейския ден на антибиотиците. Като част от нея до всички клиники на болницата се изпращат информационни бюлетини, а по време на лекции и упражнения студентите се информират за необходимостта от правилно използване на антибиотиците. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DzQA


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...