!
Неделя, 08 Септември 2024
03
апр
1
 

МС прие плана за действие по програмата за майчиното и детско здраве

Сряда, 03 Април 2024 | 18:15:04
1

Министерският съвет прие План за действие за периода 2024-2026 г. за изпълнение на Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2021-2030, съобщиха от правителствения пресцентър.   Един от основните приоритети в п

Министерският съвет прие План за действие за периода 2024-2026 г. за изпълнение на Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2021-2030, съобщиха от правителствения пресцентър.  

Един от основните приоритети в плана е промоцията на здраве, като са предвидени дейности, свързани с повишаване на информираността на населението по въпросите на репродуктивното здраве и семейното планиране, бременността, раждането и грижите за децата, здравословния начин на живот на подрастващите и младите хора, превенция на рисково поведение, свързано със здравето, както и дейности за подкрепа за родителите за развиване на умения за грижа за недоносените деца и децата с увреждания и хронични заболявания.

Друг акцент в плана е осигуряване на устойчивост на дейността на 31 Здравно-консултативни центъра за майчино и детско здраве (ЗКЦ), които функционират във всички областни градове. В тях лекари, психолози и социални работници осигуряват консултативни и логистични дейности, свързани с организиране на комплексното медицинско наблюдение на деца с увреждания и хронични заболявания, бременни с повишен медицински риск, с патология на бременността или наличие на хронични заболявания и увреждания. Чрез ЗКЦ се финансират и изследвания и консултации в рамките на биохимичен скрининг за бременни за оценка на риска от раждане на дете с болест на Даун, други анеуплоидии, спина бифида, аненцефалия и тежък дефект на коремната стена.

Чрез Плана ще се осигури и провеждането на неонаталния слухов скрининг, чиято цел е ранно откриване и навременна интервенция при увреждане на слуха при новородени.

Развитието на здравни и интегрирани здравно-социални услуги с цел превенция на усложненията при деца с хронични заболявания също е сред основните приоритети, като се предвижда да бъдат разкрити Центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания и Центрове за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи. В тях ще се осигурява лечение, рехабилитация, специализирани здравни услуги, психо-социална рехабилитация, социална подкрепа и други с цел минимизиране на увреждането и на последствията от него още в ранна детска възраст, както и интегрирани здравно-социални услуги за децата с тежки увреждания, които имат потребност от постоянни медицински грижи. В част от центровете ще се осигури възможност за предоставяне на палиативни грижи за деца.

В Плана е предвидено и развитието на патронажни грижи, чрез които ще се предоставят домашни посещения за деца, свързани с консултиране, съвети и информация за здравословно отглеждане на децата, пълноценно хранене, здравословна и безопасна среда, ранно детско развитие и др.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SNfj

Гост 04.04.2024 10:46:13

ала-бала, дрън-дрън


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...