!
Неделя, 08 Септември 2024
15
март
 

МОБАЛ във Велико Търново - със загуба от 944 000 лв. и 30% дефицит на кадри

Въпреки трудностите, амбициите на ръководството са болницата да стане университетска

Сряда, 15 Март 2023 | 13:35:28


МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново приключи 2022 г. със счетоводна загуба от 944 000 лв., съобщава borbabg.com. Изпълнителният директор д-р Красимир Попов обяви, че болницата няма просрочия и задължения към контрагенти и редовно

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново приключи 2022 г. със счетоводна загуба от 944 000 лв., съобщава borbabg.com. Изпълнителният директор д-р Красимир Попов обяви, че болницата няма просрочия и задължения към контрагенти и редовно изплаща заплатите на служителите. Негативният финансов резултат се дължи на спрените COVID субсидии от страна на държавата и поскъпването на храни, лекарства, горива, електроенергия и т.н.

„За периода, в който аз поех управлението на болницата, реализираните приходи от дейността бяха концентрирани в увеличение на работната заплата. Това беше водещо в стратегията ми – да съхраним персонала. Първите възнаграждения, които раздадох, бяха по-ниски от взетите през предходния месец. Затова и имаше протести в болницата. С вътрешни преразпределения, повишен прием на пациенти, ръст на клинични пътеки и икономии постигнахме с 20 до 40% увеличение на заплатите, но въпреки това възнагражденията не са в размера, договорен по КТД“, каза д-р Попов.

Той уточни, че в момента няма новоназначен лекар, който да работи за заплата под 1200 лв. Към тази сума се добавят социални добавки, нощен труд и допълнително материално стимулиране за практикуващите в отделения с по-сериозна натовареност и специфичност. За медицинска сестра минималното заплащане на труда е 1000 лв. на месец.

Д-р Попов подчерта, че по презумпция на лечебното заведение е вменено да изпълнява редица социални функции, които натоварват бюджета му.

„Ние поддържаме финансово единственото в областта Спешно приемно отделение, Кръвния център, ТЕЛК, Отделението по физикална терапия. Тези структури са в неравностойно положение и трябва да се помисли за нов механизъм за субсидиране“, коментира той.

Изпълнителният директор изтъкна, че е налице 30% дефицит на здравни специалисти. Най-голяма е нуждата от хирурзи, нефролози и педиатри. Единствените звена, които са напълно окомплектовани с нужните кадри, са Отделението по акушерство и гинекология и Отделението по неонатология.

„Моята голяма амбиция е болницата да се превърне в университетска. Нямаме време, за да създадем кадри, тъй като, за да стане един лекар професионалист, са необходими 15 години. Затова стартирахме проект за сътрудничество. Започнахме с хирургия и смятам, че доц. д-р Радосвет Горнев се вписва добре в екипа. Той ще обучава младите лекари и ни е обещал да доведе двама негови специализанти, които да останат да работят във Велико Търново“, сподели д-р Попов.

Следващата стъпка е сближаване с Медицинския университет във Варна. Ще се повишава медицинската грижа в направленията кардиология, кардиохирургия, неврологията и неврохирургия. Пациенти от МОБАЛ ще бъдат изпращани в Университетската болница в морската ни столица, когато състоянието им е извън нивото на компетентност на търновските медици, а водещи специалисти от Варна ще да посещават болницата, за да консултират.

Д-р Попов изтъкна, че проблемите в новия корпус са напът да бъдат туширани. Вече е провел среща със строителя, който е уверил, че повредите ще бъдат отстранени до края на март.

За бъдещото Спешно отделение той коментира, че при последния си разговор със здравния министър е получил уверение относно строителните дейности, които ще бъдат финализирани до средата на юни 2023 г.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2QjT


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...