!
Неделя, 08 Септември 2024
27
март
4
 

МОБАЛ-Велико Търново търси спешно хирурзи и специализанти

Понеделник, 27 Март 2023 | 17:21:21
4

Едва четирима медици осигуряват дейността на хирургичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и лечебното заведение спешно търси хирурзи и специализанти, съобщи

Едва четирима медици осигуряват дейността на хирургичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и лечебното заведение спешно търси хирурзи и специализанти, съобщи „Борба“.

Годишно в клиниката се извършват около 900 операции, половината от които – големи и по спешност. „Нуждаем се от минимум още трима лекари със специалност, които веднага да влязат да оперират. Искаме да обучим и специализанти. Търсим активно колеги, които реално да дойдат и да работят, а не гастрольори“, заяви началникът на отделението д-р Николен Стойнов.

Останалите в екипа са д-р Димитър Пашов, д-р Пламен Маринов и д-р Цветомила Райкова. Всички те споделят, че буквално живеят в болницата и са загърбили изцяло личния си живот. Наясно са и каква е причината за кадровия дефицит – неатрактивно заплащане, в резултат на недофинансирането на клиничните пътеки.

Четиримата специалисти извършват пълен обем дейности в областта на хирургията, при всяка възможност посещават квалификационни курсове у нас и чужбина и владеят най-съвременните техники за опериране. Като част от секцията по спешна хирургия колективът извършва лечението на всевъзможни травматични увреди. В плановата дейност на преден план е херниологията, лапароскопските операции, херниотомията във всичките й варианти, жлъчно-чернодробната хирургия – холицистектомията и др.  В отделението се прилага още онкологична хирургия, интервенции след заболявания на тънките и дебелите черва, развива се стомашната и панкреасна хирургия. Лекуват също пациенти, при които е подходяща консервативна терапия.

„Преди година и половина направихме ремонт на отделението за над половин млн. лв., за да имаме условия на европейско ниво. Базата и помещенията са приветливи и комфортни както за пациентите, така и за медиците. Разполагаме с 8 стаи, 4 от които ВИП. Всяка стая е с аспирация и кислород. Три от тях са с две легла, имат хладилник и телевизор, три са с четири легла и две са с три легла. Операционният блок разполага общо с 8 зали, разделени по равен брой в база I и новия корпус.“, сподели д-р Стойнов.

Началникът на отделението е категоричен, че всеки един специализант би получил прекрасна подготовка, ако избере да трупа опит в търновската болница.

„Категорично мога да заявя, че болницата не е западнала, има достатъчен брой обучени кадри, техника, условия. Голямото предимство за специализантите е, че тук те много по-лесно могат да участват активно в извършването на операции. Даже всеки ден, ако имат желание, могат да асистират, докато в университетските болници специализантите просто наблюдават. Желаем да има приемственост, защото би било много жалко да имаме модерни операционни зали и техника, а да няма на кого да предадем знанията си“, допълни д-р Стойнов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
e2h3

парамедиков санитар 23.04.2023 13:26:25

Да наемат бившия шеф Стефчо. Той що избяга при Йонков в София?

Лекар 28.03.2023 00:25:39

Значи вече е в Търново няма кой да работи. Защо ли? Следваща спирка Плевен.

лекар чужбина 27.03.2023 22:09:34

Значи,на това му викате че болницата не е западнала?Платете на лекарите,мислете за сестрите!В много западни държави има наемни лекари за по седмица,две,месец.Защо в България няма?А,сетих се,защото това е единствената държава в ЕС с лекари в линейките,вместо парамедици.Лекарите се занимават с глупостите на системата.Тази система работисамо ако има кльонове по границата,не го ли разбирате?

tinka 27.03.2023 19:44:06

Закриваййй!! Да остане само как Сибилка с донорите! Забравих, че от миналата седмица правят хеликоптерна площадка за "въздушни линеки", но като приемат болни няма да има кой да ги оперира! Закриваййй!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...