!
Неделя, 08 Септември 2024
30
март
 

МЗ: Само иРНК ваксини са одобрени за приложение при деца

Ваксинирането срещу COVID-19 не замества ваксинопрофилактиката на другите инфекциозни заболявания, подчертават от здравното ведомство

Сряда, 30 Март 2022 | 16:36:15


Ваксините, които се прилагат при децата на възраст от 5 до 17 г., са от групата на иРНК ваксините, разработени на база на информационната РНК технология. Това съобщава сайтът plusmen.bg в препоръките за ваксиниране срещу COVID-19, изготвени от здравнот

Ваксините, които се прилагат при децата на възраст от 5 до 17 г., са от групата на иРНК ваксините, разработени на база на информационната РНК технология. Това съобщава сайтът plusmen.bg в препоръките за ваксиниране срещу COVID-19, изготвени от здравното министерство. Тези ваксини са познати на науката от 90-те години на миналия век и трябва да се знае, че те не влияят на човешката ДНК и не променят клетките на организма, се отбелязва в тях. Също така се посочва, че тези ваксини не съдържат жив вирус – т.е. при ваксиниране не може да се заразим.

Ваксинирането срещу COVID-19 не замества ваксинопрофилактиката по отношение на другите инфекциозни заболявания.

Следете имунизационния календар на детето, за да бъде то предпазено от ваксинопредотвратимите заболявания, причинени от различни вируси и бактерии“, препоръчват от здравното министерство.

Експертите на ведомството предоставят съветите си за имунизация по възрастови групи.

За възрастта от 5 до 11 г. включително

има решение на ЕК от ноември 2021 г., с което бе одобрено приложението на иРНК ваксината Comirnaty (на Pfizer/BioNTech).

В препоръките се отбелязва, че тази ваксина е създадена специално за деца и съдържа 3 пъти по-малко иРНК от ваксината за лица на и над 12 г. – 10 микрограма/доза спрямо 30 микрограма/доза, като схемата на прилагане е същата – 2 дози, през най-малко 21 дни.

Клиничните изпитвания показват, че ваксината има до 90% ефикасност, поясняват от МЗ.

От март 2022 г. при деца на възраст от 6 до 11 г., включително, е разрешена за употреба още една иРНК ваксина - Spikevax (на Moderna).

Ваксината за деца съдържа 2 пъти по-малко иРНК от ваксината за лица на и над 12 г. – 50 микрограма/доза, спрямо 100 микрограма/доза, като схемата на прилагане е същата – 2 дози, през най-малко 28 дни.

Понастоящем при деца на възраст от 5 до 11 г., включително, не се поставя бустер доза от ваксините срещу COVID-19, подчертават от здравното министерство.

За улеснение на родителите на сайта на ведомството е публикуван и списък на имунизационните пунктове, в които се поставят педиатричните ваксини.

Експертите съветват родителите да се свържат с ваксинационния пункт, който са избрали, да зададат въпросите си на медицинското лице и да запазят удобен час за ваксинация. Също така те препоръчват въпроса за ваксината на детето да бъде предварително обсъден и с педиатъра или наблюдаващия лекар на детето.

За децата от 12 до 17 години включително

в ЕС има разрешени за употреба две ваксини срещу COVID-19, посочват от МЗ.

Ваксината Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) е разрешена за употреба в тази възрастова група от месец май 2021 г. Количеството ваксина за доза е същото като при възрастните, както и схемата на прилагане – 2 дози, през най-малко 21 дни. Клиничните изпитвания показват, че ваксината има около 90,7% ефикасност.

Ваксината Spikevax (на Moderna) е разрешена за употреба от месец юли 2021 г. Количеството ваксина за доза е същото като при възрастните, както и схемата на прилагане – 2 дози, през най-малко 28 дни. Клиничните изпитвания показват, че ваксината има до 100% ефикасност.

Поради много редки случаи на миокардит след приложена иРНК ваксина (по-често Spikevax) на младежи и мъже от 12 до 29 г. (докладвани в други европейски държави), Министерството на здравеопазването препоръчва ваксинацията в тази възрастова група да се извършва с иРНК ваксината на Pfizer/BioNTech.

От март 2022 г. за деца на възраст от 12 до 17 г., включително, е разрешена за употреба бустерна доза от ваксината Comirnaty (на Pfizer/BioNTech), но не по-рано от 6 месеца след завършен ваксинационен курс.

При тежко имунокомпрометирани хора, в това число и при деца на възраст 5 и повече години, трета (подсилваща/бустерна) доза може да се приложи най-рано 28 дни след втората доза, допълват експертите. Преболедувалите от COVID-19 деца и младежи могат да се ваксинират, но при спазване на определените срокове. Тези деца и младежи могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца (90 дни) след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При деца и младежи, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месеца (90 дни) след лабораторно потвърждаване на диагнозата. От МЗ припомнят, че дори и след преболедуване съществува риск от повторна инфекция, като той е значително по-висок при заразяване с варианта омикрон и неговите подварианти.

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край“, припомнят от МЗ.

В препоръките експертите изброяват също така

групите деца, за които предпазването от COVID-19 e от ключово значение заради повишения риск от усложнения

Това са: деца със затлъстяване, артериална хипертония, захарен диабет, неврологични заболявания, като например епилепсия и детска церебрална парализа, деца със сърдечно-съдови заболявания, с хронични белодробни заболявания, включително муковисцидоза, с хронични нервно-мускулни заболявания като спинална мускулна атрофия, мускулна дистрофия на Дюшен, деца с ревматични заболявания, с потисната имунна система и деца с имунен дефицит, с умствена изостаналост, синдром на Даун и вродени заболявания, с хронични бъбречни заболявания, с органна трансплантация, с хронични заболявания на храносмилателния тракт (без тези, които са на биологична терапия), както и деца с наследствени и/или редки заболявания.

От МЗ обръщат внимание, че следва да има повишено внимание към предпазването на децата от някои специфични групи: например ако те растат в семейства, в които има бременни жени и/или възрастни хора с хронични и/или други основни заболявания, ако живеят с хора, които не могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 по медицински причини, ако са настанени в социални институции или живеят при лоши социално-битови условия.

В препоръките на здравното министерство се изброяват подробно противопоказанията за ваксинация, както и възможните реакции след поставянето на ваксината.

Обобщените данни на МЗ сочат, че към 1 март 2022 г. във възрастовата група от 5 до 11 г. включително са приложени 3836 дози от педиатричната ваксина Comirnaty (на Pfizer/BioNTech). В Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили 2 съобщения за нежелани лекарствени реакции, които не са тежки. Във възрастовата група от 12 до 17 г. включително са приложени общо 47 301 дози от ваксините Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna). В Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили 14 съобщения за нежелани лекарствени реакции, които не са тежки.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rcDS


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...