Неделя, 20 Януари 2019
18
авг
 

МЗ се заема с преразхода за лекарства (Обновена)

Смесителните системи са подходящи най-вече за КОЦ-овете, смята зам.-министър Лидия Нейчева

Петък, 18 Август 2017 | 12:54:21 Полина Тодорова
31

Анализ на разходите за лекарства ще подготви Министерство на здравеопазването. Това стана ясно от отговора на заместник-здравния министър маг.-фарм. Лидия Нейчева  на въпрос на Zdrave.net, касаещ преразхода в бюджета на касата за медикаменти, по в

Анализ на разходите за лекарства ще подготви Министерство на здравеопазването. Това стана ясно от отговора на заместник-здравния министър маг.-фарм. Лидия Нейчева  на въпрос на Zdrave.net, касаещ преразхода в бюджета на касата за медикаменти, по време на пресконференция в ресорното ведомство.

„Тепърва предстои да се направи анализ на това на какво се дължи ръстът. Тенденцията в световен мащаб е да нарастват разходите, но не и в такава степен като при нас“, отбеляза тя.

По думите й е нужен много точен анализ на причините за тази тенденция, въз основа на който да се предприемат и нужните мерки.  „Няма такъв анализ на този етап и такъв ще бъде направен“, допълни Нейчева. Тя посочи, че причините за нарастване на разходите са въз основа и на по-голямата преживяемост, подобряване на качеството на живот, навлизането на иновативни терапии, но подчерта, че е нужен задълбочен анализ в тази насока. 

Припомняме, според прогнозите в отчета за полугодието на НЗОК, през 2017 година общо за заплащане на лекарства, медицински изделия, диетични храни за домашно лечение, както и медикаменти за злокачествени заболявания, прилагани в болниците, касата ще похарчи над 1 млрд. лв. при заложени в бюджета си 798,5 млн. лв. Разликата от над 200 млн. лв. надхвърля и ръста от над 150 милиона лева, които НЗОК плати „отгоре“ за лекарства през 2016 г.

Нейчева коментира и вече отпадналата идея за въвеждането на смесителните системи за онкомедикаменти в болниците, която бе лансирана преди месеци от касата като мярка за затягане на контрола при лекарствата. Според нея те не биха могли да бъдат основният контролиращ механизъм и са нерантабилни за болници с отделения с до 40 легла. Смисъл от прилагането им би имало в комплексните онкологични центове, където има голям поток от пациенти. Като цяло обаче тя е на мнение, че трябва да се прецени къде би имало смисъл от въвеждането им и къде не.

От думите на Нейчева стана още ясно, че в момента в различни лечебни заведения работят общо четири подобни системи – две автоматизирани и две полуавтоматизирани.
По думите й световната практика е приготвянето на дозите да се осъществява в болничните аптеки. „Аз съм може би първата в страната, която въведе разтварянето в аптеките – преди да има регламент, наредба и изисквания, просто защото това е пътят, в целия свят това се прави в аптеките“, коментира тя.  Нейчева обясни, че системата при ръчното планиране е изключително строга и контролирана. „Изградена е система на контрол от обучени фармацевти, които  могат да направят, така че да се съберат пациентите за едно скъпо лекарство и когато има части от флакона, да се комбинира, докато остане един цял флакон, който отново се завежда в системата с нулева цена. Отчита се в касата с тази нулева цена, касата не го плаща, но признава пътеката“, разясни тя, като допълни, че от аптеката излизат лекарства в разтворен вид, готови за вливане на пациента. „Това е проследимо с всички съответни документи и винаги може да се направи проверка“, отбеляза Нейчева.

Тя припомни, че въвеждането на автоматизираните системи би струвало по близо един милион лева и би натоварило  значително лечебните заведения.

„Контролът би могъл да е на ниво аптека – за това какво е влязло, какво е разтворено, да се взимат проби от банката“, заяви още заместник-здравният министър. 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
g$bf

Martin Laura 12.01.2019 03:44:08

Добър ден; Заемът от хилядолетието, бърз, надежден и дългосрочен кредит по ваш избор при 2% лихва, без кредитна проверка, не се колебайте да подадете заявката си чрез (martinlaurafinancefirmgmail.com) Вашето щастие е надеждно при нас. БЛАГОДАРЯ!!! Whatsapp: +2348162551507 или +19312082814

MARY MASON 03.01.2019 09:46:46

Кредитна фирма Sky Wealth, предоставяме заеми при лихвен процент 0% 3%. Добър ден, господине. Ние сме частна компания и предлагаме заеми при ниски лихвени проценти при определяне на размера на кредита между 100 млн. Кредита от 1000 евро за бизнес развитие: конкурентоспособност на ръба / бизнеса. Ние предлагаме разнообразни кредити * Лични заеми (обезпечени и необезпечени) * Бизнес кредити (обезпечени и необезпечени) * Консолидационен кредит    Без предварителни такси. Благодарим Ви, че отделихте време да прочетете тази реклама. За повече информация и запитвания, изпратете ни е-мейл днес skywealthloanfirm(a)gmail.com Г-жа Мери Мейсън.

elizabeth 23.12.2018 07:01:21

Търсите личен заем, или сте отказали кредит от банка. Давам заеми на фирми и физически лица на ниска и достъпна лихва от 2%. Моля, свържете се с нас по имейл: divinegraceloanfirm (AT) gmail.com Благодаря, Г-жа Елизабет Тейлър

Pitt Rose 18.12.2018 20:22:43

-   Corevest Finance в момента предлага заем на широката общественост at ниска лихва. Няма обезпечение, няма скрити такси. Свържете се с нас сега за повече подробности. За разбирането, Бет О'Брайън. Главен изпълнителен директор. Телефон за връзка: (669) 257-0236. Имейл: Corevest_finance( at )fastservice.com. Мото: Предлагаме най-бързи и надеждни финансови услуги.

MARY MASON 18.12.2018 00:03:39

Sky Wealth заем Firm, ние даваме заеми при лихвен процент 0f 3%. Добър ден, сър. Ние сме частна компания и предлагаме заеми при ниски лихвени проценти при определяне на размера на заема между 100 милиона заемни провизии от 1,000 евро заем за развитие на бизнеса: конкуренция на ръба / бизнес. Ние предлагаме разнообразие от заем * Лични заеми (обезпечени и необезпечени) * Бизнес кредити (обезпечени и необезпечени) * Консолидационен заем    Без предварителни такси. Благодарим ви, че отделихте време да прочетете тази реклама. За повече информация и запитвания изпратете ни електронна поща днес Г-жа Мери Мейсън.

hopkinson lance 11.12.2018 10:52:38

Добър ден, Кандидатствайте тук за заем, за да отпразнувате този празничен период и за всички останали видове заеми, е лесно и бързо, затова ако се интересувате, свържете се с нас чрез имейл чрез hopkinsonloan(at)outlook.com с вашите искания. Благодаря.

Paul Moritz 05.12.2018 08:07:52

Внимание: Предлагаме заеми на частни и търговски дружества с много нисък годишен лихвен процент от 3%, от 1 до 25 години погасяване. Ние отпускаме заеми в диапазона от 5000 до 500 000 000. Това е да изкорени нарастващата история на Bad Credit и да донесе стабилна печалба както на нашата компания, така и на нашите клиенти. Загубвате ли сън през нощта, без да се притеснявате как да получите кредит? Връзка: Агенция "Паул Лоран" сега по електронна поща: paulhelpfund(at)yahoo.com или WhatsApp: +91 733 787 3110 Ние предлагаме заем при ниска лихва от 3% и ние предлагаме. * Лични заеми * Кредити за консолидиране на дълга * Рисков капитал * Бизнес кредити * Образователни заеми * Домашни заеми * Кредити по каквато и да е причина За по-неотложна информация се върнете при нас незабавно. paulhelpfund(at)yahoo.com или WhatsApp: +91 733 787 3110 за разбирането Н Пол Мориц

Martin Laura 01.12.2018 04:21:42

Здравейте, Сезонният заем за края на годината е на разположение сега, за да имате бърз, надежден и дълъг кредит по Ваш избор с 2% лихвен процент, без кредитна проверка не се колебайте да подадете молбата си чрез (martinlaurafinancefirmgmailcom) Вашето щастие е надеждно. БЛАГОДАРЯ!!! Whatsapp: +19312082814

Фредрик Падоин Мансън 28.11.2018 09:24:50

Незабавна оферта за заем, кандидатствайте сега, защото тази оферта е оригинална и няма да продължи дълго. Предлагам всички видове заем с лихвен процент от 3% и предлагам кредити на хора по целия свят. Кандидатствайте сега и получете кредита си в рамките на 3 работни дни. Свържете се с нас днес чрез нашия имейл: fpadoin(at)yahoo.com или WhatsApp: +2349051442970 Очаквам вашето заявление С Най-Добри Пожелания Фредрик Падоин Мансън

Susan Benson 27.11.2018 00:22:30

Здравейте и добре дошли в Sunshine Financial Group Inc. Ние сме сертифицирана, авторитетна, легитимна и акредитирана кредитна компания. Ние предоставяме финансова помощ на всички, които спешно се нуждаят от заем. Ние предлагаме всички видове заеми, лични заеми или търговски заеми и можем да ви предоставим и заем за стартиране на проект или за закупуване на дом или кола. КЛЮЧОВИ ПРЕДИМСТВА: - Прилагане по всяко време, навсякъде. - Получаване на пари в брой за по-малко от 24 часа - Заеми до 50 милиона евро - Няма скрити такси. - Нисък лихвен процент от 3% - Имате шанс да изберете датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1 до 30 години. - Силно защитени Ако имате нужда от спешен заем в рамките на 24 часа, моля да ни пишете за повече информация чрез имейл адреса по-долу. Имейл: (sunshine_fginc(a)outlook.com) Имейл: (sunshinefinancialgroupinc(a)gmail.com) WhatsApp: +447903159998 Благодаря ти

GREG OWEN 16.11.2018 09:09:01

Получаването на легален заем винаги е било огромен проблем за клиентите, които имат финансови проблеми и се нуждаят от решение за това. Въпросът за кредита и обезпечението е нещо, за което винаги се притесняват клиентите, когато търсят заем от легитимен заемодател. Но ние направихме тази разлика в кредитната индустрия. Можем да осигурим заем от 5 000 евро. до 500 000 000 евро на 3% лихва Моля, отговорете незабавно на този имейл: Услугите ни включват следното: 1) Консолидация на дълга 2) Втори ипотечен кредит 3) Бизнес кредити 4) Лични заеми 5) Международни заеми 6) Заем за всякакъв вид 7) Семеен заем E.T.C Няма социална осигуровка и кредитна проверка, 100% гаранция. Всичко, което трябва да направите, е да ни уведомите точно какво искате и със сигурност ще направите вашата мечта реалност. GREG OWEN LOAN FIRM1 казва ДА, когато банките ви казват НЕ. И накрая, финансираме малък кредитен посредник, посредници, малки финансови институции, защото имаме неограничен капитал. За повече подробности, за да получите за заем, свържете се с нас, Моля, отговорете незабавно. Информация за връзка с фирмата

Abraham Ledsley 15.11.2018 11:03:15

ОГРАНИЧЕНА И ГАРАНТИРАНА ОФЕРТА ЗА ОГРАНИЧЕНА ЗАЕМИТЕ СЕ ПРИЛАГА СЕГА. Добър ден, Уважаеми кандидати за заем, Поздрави от фирмата за заем на Абрахам Лидзли. Ние сме сертифициран заем заемодател, който предлага заеми на хора, които са в нуждата от заеми. Даваме заеми за проекти, бизнес, данъци, сметки, и много други причини, които оперираме при 3% лихвен процент повече, за да спечелите, като получите заем от нашата компания, така че се нуждаете от заем? Имате ли дълг? Искате ли заем, за да започнете хубав бизнес и имате нужда от капитал? Имате ли нужда от заем за финансиране по някаква причина? Вашата помощ е накрая тук, като даваме заеми на всички в евтини и достъпен лихвен процент от само 3%, ако се интересувате любезно контакт ни днес на: (abrahamledsley22@gmail.com) и да получат заемите си днес. За повече информация относно нашите услуги, моля оставете да знаете размера на необходимия заем и продължителността на заема. ние ще вземем следващия: * Лични заеми (сигурни и необезпечени) * Бизнес кредити (сигурни и необезпечени) * Консолидационен заем и много други. Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични. Ако се интересувате, моля свържете се с нас на адрес: abrahamledsley22@gmail.com Късмет, Поддръжка на клиенти. Абрахам Ландсли.

loan 31.08.2018 00:44:48

Здравейте ... моето име е DUNN и съм много щастлив днес, защото имам ипотека от този добър човек, затова споделям това послание с всички търсещи ипотеки по целия свят. ако имате нужда от ипотека и са били настроени от банката и частната компания и дори измамници след това не се притеснявайте и се свържете с тази легитимна компания, собственост на човек с добро начинание, свържете се с тях сега на alenxanderwalkerloanfirm@outlook.com и също така в WHATASP НОМЕР ON +17316174576 БОГ ДА ТЕ БЛАГОСЛОВИ

George Mason 25.07.2018 01:58:45

BEST AVAILABLE WAY TO FINANCIAL FREEDOM {upstoxfunding@yahoo.com} Are you looking for financial freedom? Are you in debt, you need a loan to start a new business? Or you collapse financially, do you need a loan to buy a car or a house? Have you ever been rejected by your bank in ever finance? You want to improve your financial? You need a loan to pay off your bills pay off? No more looking, we welcome you for an opportunity to get all types of loans at a very affordable 3% interest rate for others. For information, contact us now by email at: {upstoxfunding@yahoo.com} Do you have a bad credit? Do you need money to pay bills? Is it necessary to start a new business? Do you have an unfinished project due to poor funding? Do you need money to invest in any specialty that will benefit you? And you do not know what to do. We offer the following loans;both Personal loans [secure and unsecured], Business loans [secure and unsecured] ,combination loans ,Student loans,Consolidation loans and so many others. Company name: UPSTOX FUNDING Company Email: upstoxfunding@yahoo.com Text/Call :(302) 273-5794.

Ryan 18.06.2018 11:48:12

Здравейте ! Имате ли нужда от легитимна и бърза услуга за заем? В момента предлагаме 3% заеми от всякакъв вид, бизнес кредити, лични заеми, автомобилни заеми, заеми за селското стопанство или финансиране на проекти? Предлагаме заеми на фирми и физически лица по целия свят, консолидиране на дълга, въпреки че имате нисък кредитен рейтинг и ви е трудно да получите заеми от местните си банки или от финансови институции? , и сега имате трудно време да се занимавате с банката си или с други финансови институции? Имате ли нужда от спешен заем, ако не? (ryanloaninvestment001@outlook.com) ние даваме всички видове заеми. Кандидатствайте сега и спешно спечелете пари! * Заеми между $ 5,000 и $ 50,000,000 * Изберете между 1 и 30 години, за да изплатите. * Гъвкави условия за заем. Всички тези планове и още, свържете се с нас сега. свържете се с нас по имейл: за кредитната компания, която ми помогна тук, е техните координати за контакт (ryanloaninvestment001@outlook.com) за разбирането Мениджмънт.

Гост 12.06.2018 17:41:18

Здравейте ! Имате ли нужда от легитимна и бърза услуга за заем? В момента предлагаме 3% заеми от всякакъв вид, бизнес кредити, лични заеми, автомобилни заеми, заеми за селското стопанство или финансиране на проекти? Предлагаме заеми на фирми и физически лица по целия свят, консолидиране на дълга, въпреки че имате нисък кредитен рейтинг и ви е трудно да получите заеми от местните си банки или от финансови институции? , и сега имате трудно време да се занимавате с банката си или с други финансови институции? Имате ли нужда от спешен заем, ако не? (ryanloaninvestment001@outlook.com) ние даваме всички видове заеми. Кандидатствайте сега и спешно спечелете пари! * Заеми между 10 000 и 50 000 000 * Изберете между 1 и 30 години, за да изплатите. * Гъвкави условия за заем. Всички тези планове и още, свържете се с нас сега. свържете се с нас по имейл: за кредитната компания, която ми помогна тук, е техните координати за контакт (ryanloaninvestment001@outlook.com) за разбирането Мениджмънт.

Световна оферта за най-добра кредитна компания .. 06.06.2018 07:02:28

Здравейте... Уважаеми кандидат, аз съм Mr.Favour Мелодия Световната най-добра компания за предоставяне на заем ООД .. Ние сме международна фирма за заем. Това е финансова възможност на вашата стъпка Ние предлагаме бизнес и лични заеми и т.н., стига да се отнася до финансова помощ .. Кандидатствайте днес и ще получите заем от нас. Кандидатствайте сега за много нисък лихвен процент от 2% заем! * Предлагаме заем в евро и долар * Заеми между 5000USD и 50,000,000.00USD * Изберете между 1 и 35 години за погасяване. * Гъвкави условия за заем. * Това е свят на щастие, който ни връща тази радост, като кандидатствате за заем с нас днес ... Всички тези планове и повече, свържете се с нас сега по имейл за повече информация .. ( favourworldbest990@outlook.com ) ИЛИ SMS US NOW +1518 621 2700 Изпратете ни имейл сега: favourworldbest990@outlook.com Даването на смисъл на вашия свят. За разбирането. Световна оферта за най-добра кредитна компания ..

http://leoequityservices.com 03.05.2018 12:58:12

Имате ли нужда от финансова помощ? Вие сте във всяка финансова криза или имате нужда от средства за започване на собствен бизнес? Имате ли нужда от средства, за да уредите дълга си или да платите сметките си или да започнете добър бизнес? Имате ли нисък кредитен рейтинг и за вас е трудно да получите капиталови услуги от местни банки и други финансови институции? Тук е вашият шанс да получите финансови услуги от нашата компания. Предлагаме следното финансиране на физически лица - * Търговски финанси *Лични финанси *Бизнес Финанси * Финансиране на строителството * Бизнес финанси и много други: и много повече при 3% лихвен процент; Свържете се с нас по имейл: info@leoequityservices.com Mobile / Whatsapp: +15187197514 уебсайт: http://leoequityservices.com

Vanessa Cowen 08.03.2018 00:35:46

God Bless Edward Jones Loans for Helping Me In Time Of Need {Jonesloanfinance@yahoo.com} Good Day I am Vanessa Cowen from California and i have a broken up business, until i found this company who help me to gain a loan for business, and now i want to used this short medium to congratulate the company for the fast and safe funds they loan to me without any form of delay, i loan 180,000.00USD from the company at a very low interest rate of 2% to save my business and lots more. i first saw their mail on the internet, everyone always give testimony for what they did, so i quickly contacted them and they all did everything for me without stress and my funds was sent to my account within 24hrs, i was surprise and feel glad, now i now have a standard business control agent who help me, now i will advice those who need urgent loan to contact them now via email : {jonesloanfinance@yahoo.com} OR Text him +1(307) 217-5388..

Дон Балон 23.08.2017 13:46:12

Ще има ли в анализа колко от дадена група се плаща за скъпи оригинали и колко за генерици? и докога народеца ще доплаща като за световно при положние ,чеот същата група има по евтини аналози? Май не - важно е да се правят анализи! Иначе смче тотален парадокс - единствената страна в ЕС с най-нисък стандарт р най-ниски цени на лекарствата и най-високо доплащане!

МАФИЯТА 22.08.2017 19:33:49

ТАЯ МАФИОТКА С ФИРМИТЕ КАКВИ ГИ ВЪРШИ И КАКВО ПРИБИРА! ТРЯБВА ДА Я ИЗКАРАТЕ С БЕЛЕЗНИЦИ ОТ МЗ!

Запознат 21.08.2017 14:19:52

Преди 10 г МЗ правеше обществени поръчки за безплатните лекарства. Бяха около 80 млн. сега всеки лекар изписва безконтролно безплатно лечение за милиони, без Обществени поръчки и лекарствата достигнаха 1 милиард. Как се нарича това явление в нашата нещастна държава????

Лекар 21.08.2017 14:12:24

Нищо ново под слънцето - керванът си върви , кучетата си лаят а фармамафията си прави каквото си поиска. най бедната държава лекува с най скъпите медикаменти. тежка ситуация в държавата. крадеца вика дръжте крадеца

Лидия Нейчева 19.08.2017 11:52:28

Госпожа Нейчева ще бъде ли възобновен отново вноса на Ривотрил Rivotril ?

Отчаян 18.08.2017 20:01:34

Какви са тези анализи ,след като нямаме реална цена на медицинските услуги. Празни дрънканици ПАРИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЕ СТИГАТ, стига сте лъгали бедните хорица ,че някой ги краде

Болтаджиев 18.08.2017 13:49:17

Такива с 40 легла не са болници а отделения крадливи на частни структури

Гост 18.08.2017 17:55:34

Но са собственост на мастити и крадливи бизнесменчета, окопали се и във властта.

Гост 18.08.2017 14:05:04

Глупости. На Запад ще ти се смеят бе, тиквеник. Така сте си свикнали в колхоза- стаи с 8 легла, дори 8 родилки в стая може да бъде видяно в някои от държавните и общински кочини

Гост 18.08.2017 14:28:23

Ти май си от партията на бостана Интересно какво се лекува и и с кого и с какво и как

Червен боклук 20.08.2017 09:35:17

Крадете яко на нивото на врачки и баячки сте

Гост 18.08.2017 18:38:09

Не, ти си някое комуне я от бостана на Тиквата, я от ватенките на Нинова. по това си приличате комунягите - да плюете по частната инициатива ,която дава 95% от БВП на тази държава. Ама затова е тоя плач -щото губите обещаното безплатно здравеопазване и трябва да си плащате. За това е този рев срещу частните здравни заведения, нали червени боклуци ?


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...