!
Неделя, 08 Септември 2024
06
март
 

МЗ регламентира: Разходите за труд са включени в плащанията за трансплантации

Сряда, 06 Март 2019 | 15:51:31


Средствата, които се отчитат от лечебните заведения в разходите за дейности по трансплантация, финансирани от Министерството на здравеопазването, включват и разходите за труд. Това е изрично регламентирано в проекта на Наредба за изменение и допълнение

Средствата, които се отчитат от лечебните заведения в разходите за дейности по трансплантация, финансирани от Министерството на здравеопазването, включват и разходите за труд. Това е изрично регламентирано в проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 21 от 2007 г. за обстоятелствата и данните, които се вписват в регистрите на Изпълнителната агенция по трансплантация, редът за вписване и ползване на информацията, която е публикувана на сайта на МЗ за обществено обсъждане.

С проекта на Наредбата се привеждат подзаконови нормативни актове на министъра на здравеопазването в областта на трансплантацията и асистираната репродукция в съответствие със законовите промени, извършени чрез Закона за бюджета на НЗОК по отношение на закриването на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Разходите за труд и към този момент са включени в средствата, които се отчитат от лечебните заведения, но анализът на прилагането на този принцип показва, че той не се разбира еднозначно от лечебните заведения, се казва в мотивите към проекта.

„Именно с цел създаването на непротиворечиви правни норми, горепосоченият принцип на отчитане на разходите за труд е ясно дефиниран, в резултат на което се очаква точното му прилагане. Това няма да доведе до финансово въздействие нито за публичните финанси, нито за лечебните заведения и работещите в тях, нито за пациентите, тъй като не се променят сега съществуващи принципи, а единствено се поясняват“, се казва още в мотивите.

Промените регламентират още, че Министерството ще заплаща трансплантацията на хемопоетични стволови клетки и няколко допълнителни заболявания сърповидно-клетъчни нарушения (сърповидно-клетъчна анемия с криза и сърповидноклетъчна анемия без криза), пурпура и други хеморагични състояния (качествени дефекти на тромбоцитите), функционални нарушения на полиморфво-ядрените неутрофили, други нарушения на белите кръвни клетки (генетични аномалии на левкоцитите), комбинирани имунодефицитни състояния, имунодефицит, свързан с други значителни дефекти.

„За тези заболявания трансплантацията е утвърден лечебен метод и невключването им в Наредба № 4/2005 г. за определяне на заболяванията, за чието лечение МЗ финансира дейностите по вземане и присаждане на тъкани и клетки, необосновано лишава нуждаещите се пациенти. Тази наредба не е изменяна повече от 10 години, поради което не отчита развитието на медицинската наука по отношение на възможностите за лечение на заболявания чрез трансплантация на хемопоетични стволови клетки“, казва в мотивите към проекта министър Ананиев.

„С предложените промени се цели да се осигури достъп на пациентите до лечение на горепосочените заболявания със средства от държавния бюджет в рамките на утвърдените средства, без да се налагат допълнително такива. В резултат на това болните ще имат оптимален достъп до лечение на тези заболявания. Включването на заболяванията е национално решение“, пише още в мотивите на министъра.

Снимка: Надежда Ненова



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sDjp


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...