Четвъртък, 24 Януари 2019
21
авг
 

С промени в правилника

МЗ предлага решение на проблема с медицинските изделия във фонда за лечение на деца

Родителите ще трябва да са с изрядни здравни права и медицинска застраховка

Понеделник, 21 Август 2017 | 11:20:47


Промени в правилника за работата на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), подготвя Министерство на здравеопазването. Те са публикувани за обществено обсъждане на сайта на ресорното ведомство. Промените са свързани основно с медиц

Промени в правилника за работата на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), подготвя Министерство на здравеопазването. Те са публикувани за обществено обсъждане на сайта на ресорното ведомство.

Промените са свързани основно с медицинските изделия, нужни в хода на лечението на децата. Припомняме, преди месеци стана ясно, че фондът не може да заплаща изделията, ако операциите на децата се извършват в частни болници, поради липса на законово задължение в тях да се провеждат обществени поръчки. Според действащия в момента правилник  ЦФЛД е задължен да плаща медицински изделия, само ако за тях е проведена обществена поръчка в съответното лечебно заведение. Това изискване е определено като проблем, става ясно от мотивите към предлаганите промени от МЗ. С тях се залага и изменение на тази част от правилника.

„С оглед осигуряване на възможност ЦФЛД да подпомага с медицински изделия всички деца, независимо от избраното лечебно заведение, както и с оглед гарантиране на ефективно разходване на публични средства за медицинските изделия, заплащани от Фонда, с проекта се залага медицински изделия да бъдат осигурявани за нуждите на ЦФЛД чрез провеждане на обществена поръчка, обявена от Фонда в качеството му на самостоятелен възложител по смисъла на ЗОП. Договорените медицински изделия следва да бъдат предоставяни на лечебните заведения, в които ще се осъществи лечението на детето, за което от ЦФЛД е издадена заповед за одобрение за подпомагане“, е разписано в мотивите. Допълнително е дадена възможност и лечебните заведения да осигуряват медицински изделия, в случай, че има проведена обществена поръчка и договорената цена е по-ниска от договорената от фонда. С предложените промени се цели да се гарантира възможност ЦФЛД да подпомага закупуването на медицински изделия за всички деца, които след подадено заявление са получили одобрение, посочват от МЗ.

С проекта се залагат и критерии относно медицинските изделия, апарати и уреди за индивидуална употреба, за прилагането на които не се налага хоспитализация на детето в болница. На настоящия етап изискванията към тях са приравнени на тези към останалите медицински изделия, влагани при оперативни интервенции, но на практика те са със специфики, които правят утвърдените изисквания неприложими в много от случаите, отбелязват от ресорното ведомство. Ето защо с проекта се залагат специфични за тази група изделия за индивидуална употреба изисквания към документацията, въз основа на която да може да се прецени целесъобразността и законосъобразността на исканото подпомагане. С проекта се залага и този вид медицински изделия да бъде включен в провежданата от фонда процедура на договаряне по реда на ЗОП.

Част от промените засягат и дейността на Обществения съвет към фонда. Той ще трябва да определени конкретно лице от състава си, което да уведомява регулярно или при нужда обществеността за работата на съвета при спазване на забраната за разгласяване на лични данни съгласно Закона за личните данни. Заложена е и възможност по искане на министъра на здравеопазването член на Обществения съвет да може да бъде освобождаван предсрочно при нерегламентирано предоставяне на информация, както и при системно неподписване на протоколите от заседанията на ОС.

В докладите си по случаите външните експерти ще трябва да посочат дали детето има нужда от лекар-придружител по време на лечението си в чужбина. Припомняме, изпращането на медици заедно с децата зад граница това бе едно от обвиненията към бившия ръководител на фонда Павел Александров.

С проекта се залага и изискване от заявителя да бъде декларирано неговото съгласие, че средствата по дарителската сметка, събрани за подпомагане лечението на детето, ще бъдат използвани за финансиране на съответните дейности, включени в подаденото заявление.

С друга предлагана промяна се разписва ангажимент детето и неговият придружител да имат валидни документи за пътуване в чужбина, както и придружителят да е със здравноосигурителни права или да има осигурена валидна медицинска застраховка за времето на пребиваване в чужбина. С това се цели осигуряване на своевременното и безпроблемно пътуване на детето и неговия придружител в чужбина след получаване на одобрение за подпомагането. Припомняме, липсата на здравни права на баба му бе посочена като един от проблемите, свързани с изпращането в чужбина на малкия Байрям.

Занапред родителите на децата ще трябва да подписват и проект на договор с фонда, става още ясно от измененията в правилника на фонда.

Очакваните резултати от предлаганите промени са да се подобрят условията за работа на Център „Фонд за лечение на деца“, с което да се осигури своевременно и качествено лечение на децата в страната и чужбина, посочват в заключение от МЗ. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6B#c


Още новини
Думите на д-р Дечев за частните болници са обида за две трети от медиците в страната
24.01.2019 12:58:33

Думите на д-р Дечев за частните болници са обида за две трети от медиците в страната

„В изявление пред Българската национална телевизия, управителят на НЗОК, д-р Дечо Дечев наб ...

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения
24.01.2019 12:25:31

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения

„Има открити нарушения при издаването на решения за трайно намалена работоспособност по ред ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...