Понеделник, 21 Януари 2019
18
юли
 

Проф. Николай Петров: Е-здравеопазването ще струва 15 млн. лв.

МЗ подготвя единен стандарт за управление на болниците

Аз не държа да бъда командир на НЗОК, но искам работа в синхрон, категоричен здравният министър

Вторник, 18 Юли 2017 | 10:51:47
13

Единен модел за управление на болниците с държавно и общинско участие подготвя здравният министър проф. Николай Петров, стана ясно от интервюто му пред bTV. „До края на годината аз трябва да съм готов, тоест да въведем унифициран модел

Единен модел за управление на болниците с държавно и общинско участие подготвя здравният министър проф. Николай Петров, стана ясно от интервюто му пред bTV.
„До края на годината аз трябва да съм готов, тоест да въведем унифициран модел за ефективно управление на лечебни заведения – университетски, областни, общински”, заяви проф. Петров в коментар за проблеми в определени болници у нас. Той посочи, че те имат право на подпомагане по методиката за субсидиране. „Другата помощ евентуално ще бъде по линия на така наречената Стратегия за управление на лечебните заведения, която ми беше задача, вменена от парламента“, допълни здравният министър.

Tой потвърди, че предстоят санкции за тези, които са допуснали нарушение. „Естествено всеки, който е престъпил закона, е клиент на една друга структура на държавата“, категоричен бе проф. Петров.

Здравният министър коментира и агресията над представители на съсловието, която стана и повод за среща вчера при главния прокурор Сотир Цацаров. По думите му нещата са излезли от приемливите. „Започваме да се излагаме като общество“, заяви той. В тази връзка проф. Петров съобщи, че в близките месец ще бъде пусната обществена поръчка за осигуряване на паник бутони във всички линейки, както и възможност за гласова връзка с охраняващите екипите структури.

Здравният министър призна, че той самият дълго време е работил на място, където се съобщават „лошите новини“ и посъветва колегите си да бъдат внимателни, дипломатични, професионалисти и да не влизат в тона на агресивните спрямо тях лица. „Най-лесно е да слезеш на нивото на простака срещу теб, най-лесно е да понесеш негативизма от близките, когато им съобщиш лошата новина. Това коства много, но за обществото е нещо нормално“, коментира той.

На въпрос какво е заварил в Министерство на здравеопазването, поемайки ръководството му, проф. Петров посочи, че е попаднал на „доста бъркотия“, но отбеляза, че тя не е в резултат на мандата на Петър Москов. По думите му той е свършил „доста добри неща“. Като такива той определи опитите му за налагане на Националната здравна карта и за стартиране на проекта за спешна помощ. Що се отнася до отменената система за пръстова идентификация в болниците, здравният министър посочи, че общите разходи за нея възлизат на близо 700-800 000 лв. На въпрос дали тези пари не са буквално хвърлени на вятъра, проф. Петров посочи, че Москов е вървял в посока засилване на контрола и допълни, че той не е имал достатъчно време, за да отчете резултатите от нея.

Здравният министър, който доскоро управляваше и ВМА, съобщи, че дълговете на лечебното заведение са се стопили с още 600 000 лв. Запитан коя е болницата, която се справя най-добре у нас по отношение на финансовите си дела, проф. Петров посочи на първо място УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, както и болницата в Монтана и УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Той потвърди, че е предложил лично проф. Камен Плочев за управител на НЗОК и обясни, че това е станало заради неговия профил, свързан с опита му, научната му дейност, бързина на взимане на решения и други. „Аз не държа да бъда командир на касата. Касата си е отделна институция, тя си има нейната автономия“, заяви той, но подчерта, че държи да работи в синхрон с нея. „Аз отварям всичко от МЗ да го гледа касата и искам същото отсреща“, категоричен бе здравният министър.

Проф. Петров не изключи срещу него да има атаки, но се въздържа да коментира откъде биха могли да дойдат те. „Моята философия е "върши си работата, върши я прозрачно“, заяви той, допълвайки, че от неговата работа трябва да има полза. Като основни приоритети в работата си проф. Петров определи електронното здравеопазване, което се очаква да струва между 12-15 млн. лв., налагането на стандарта за управление на лечебните заведения и като цяло грижата за хората в сектора. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Nemr

gost 19.07.2017 08:31:50

Единен стандарт ли ? Ми то си има нормативна база,сега какво пак на ново нови упражнения.Нещата са ясни ,просто трябва дупе за тая работа, а дупе имаше само Иван Костов.

Гост 18.07.2017 20:20:35

Та значи лицето от снимката трърди, че Москов е вървял в правилната посока, като пръстовия идентификатор е полезен инструмент за контрол, но за съжаление не му стигнало времето да отчете ефекта от него. Язък, жалко за контрола. Но този страхотен инструмент за контрол бе обявен на всички инстанции на съда като ПРОТИВОЗАКОНЕН. Следователно лицето от снимката смята, че с противозаконни средства може да се прави контрол на лечебните заведения, стига да стигне времето за доказване на тяхната евентуална ефективност. Ами докторчета, халал да ви е министърчето.

ники 19.07.2017 09:03:17

ей ти от областна каса стига плюва срамно е.

БЛС-Въоръжено Крило 18.07.2017 15:03:00

Индивид , който не осъзнава идиотщините извършени от Московеца, нищожността на пръстовия идентификатор като средство за контрол и го подкрепя не може да направи никакви реформи и е недостоен за поста. Защото е или прост, или лицемерен или на IQ нивото да направи същите золуми без да осъзнава грешките. Егати зелените чорапи. Баце избира УМИШЛЕНО удобни нищоправци КОИТО гарантирано няма да направят никакви светни реформи. Нов стандарт за управление на болниците. Това е като 'новая политика в здровоохранением 1921 г болшевшка Русия Ние я знаем - безплатна експлоатация на лекаря.

Гост 18.07.2017 14:47:07

Стандартът е ясен - 100% компетентност и 0% алчност. Мисия невъзможна.

БЛС-Въоръжено Крило 18.07.2017 15:06:49

Може, ако плащаш 100% според европейските стандарти за лекарски хонорари. Иначе 100% безплатно при 100% компетентност -друг път .Който иска нещо на този свят безплатно - да си го свърши сам, тоест прегледайте се сами вместо да ходите при лекар.

до БЛС - въоръжено Крило 18.07.2017 15:33:29

Неправилно търкуване на горното изречение. Става въпрос за управляващите лечебните заведения. Вижте колко болници са без дългове. Мениджъри няма. Директорите са хора на властта, не се гледат мениджърските им качества.

Atakata 18.07.2017 13:23:23

Зелените чорапи срещу законите. Тоя си го търси марша на скок. И се опитва да реабилитира Москов. Ужас

полицай 18.07.2017 12:38:49

Браво такава заплата да получавате е срамно никаква работа не вършите, а в предаването лице в лице министъра на МВР се чуди от къде да качи нашите заплати ето от къде взима от НЗОК и ги дава на нас. Вие които по цял ден се занимавате с клюки и интриги.

Пенсионер от НЗОК 18.07.2017 11:58:32

Бавят ни се третите - за тази година - премии от по една заплатка. А аз ги чакам че има да излизам в отпуска. Все пак имам натрупани доста дни отпуска. Някъде към 60 дни. Трябват ми пари за да си ги ползвам. Само заплатата ми от 2000 не стига.

ИАМО 18.07.2017 18:58:36

Ние пък си ги похарчхме вече, а и са от по две заплати.

пак ИАМО 18.07.2017 19:30:28

Мама Злати ни е обещала и трета заплата, ако я слушкаме.

Гост 18.07.2017 11:36:43

хората в сектора да не бързат - ще има грижа за тях , голяма грижа , съвсем веднага


Още новини
Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща
21.01.2019 16:28:01

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща

„От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравява ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...