Понеделник, 24 Февруари 2020
10
ноем
 

МЗ осигури парите за двамата пациенти, одобрени за белодробна трансплантация във Виена

От пациентски организации „Заедно с теб“ поискаха оставка на председателя на КЛЧ д-р Ивелина Георгиева

Четвъртък, 10 Ноември 2016 | 15:08:25 Полина Тодорова, Надежда Ненова


Финансирането на лечението на двамата пациенти, одобрени за белодробна трансплант

Финансирането на лечението на двамата пациенти, одобрени за белодробна трансплантация в чужбина, е осигурено. Toва съобщават от Министерство на здравеопазването във връзка с информацията за проблем с трансплантациите на български пациенти във Виена, заради което за днес беше планиран и протест на техни близки пред ресорното ведомство.

„Министър Петър Москов е подписал двата формуляра S2, гарантиращи пред лечебното заведение във Виена, че държавата ще финансира лечението на двамата български пациенти, още на 12 октомври. Пациентите вече са подписали и договорите си с Министерство на здравеопазването“, заявяват от МЗ. От там допълват, че от началото на годината през бюджета на МЗ, след решение на Комисията за лечение в чужбина, е осигурено финансиране на 20 пациенти с обща стойност на лечението им 1 867 049 лв.

Съобщението от МЗ идва след призива за помощ, отправен от сестрата на един от болните – Нина Маврова. Преди дни тя разказа в социалните мрежи, че брат й Виктор Мавров, както и друг пациент - Георги Хрисимов, се нуждаят от животоспасяваща белодробна трансплантация.

„Вчера подписахме договор с Министерството, което е най-важното. Заповедта на министъра е от 8 ноември за сключване на договор с пациентите, би трябвало в петък да ги преведат. Увериха ни, че освен че ще преведат парите, ще ни покажат и документа за превода, но се страхувам, че за пореден път ни лъжат. На 29.10 ми се обадиха от Министерството и ми казаха, че до два дена министърът ще подпише заповедта и ще бъдем извикани да подпишем договора. Вместо това обаче те изпратиха обратно писмо, с което за пореден път питаха за какво ще бъдат използвани парите. Съответно това разгневи лекарите във Виена и вчера е отказан първичен преглед на български пациент, който е бил там“, каза пред Zdrave.net майката на Виктор – Марияна Маврова. (В 13 часа Zdrave.net получи информация, че 30 000 евро вече са преведени и сега се чака решението на клиниката във Виена, от което да стане ясно кога ще приемат Виктор - б.р.)

Самата оферта за трансплантация на бял дроб е за 120 000 евро. Възможностите са или да се преведе цялата сума, или да се изпрати формуляр S2, който покрива 90 000 евро, а допълнително да се преведат 30 000 евро, в които влизат парите за транспорт с медицински самолет, таксата за включване в Евротрансплант и хонорарите на лекарите във Виена.

„Министерството изпрати във Виена S2 без да бъдат подписани тези 30 000 евро, а два пъти изпращаха писмо за да питат за какво ще бъдат употребени тези пари, въпреки че в офертата от клиниката беше точно упоменато. Фактически излиза, че са пратени във Виена някакви пари, които не е ясно за какво са, след като не е платена таксата да бъдеш включен в списъка на чакащите към Евротрансплант“, допълни Мариана Маврова.

Конкретното заболяване на Виктор е муковисцидоза. Поради влошаване на състоянието му се налага спешна трансплантация. Тя обаче трябва да се извърши във Виена, защото у нас подобен операции все още не се правят. Според близките на 30-годишния Виктор обаче Комисията за лечение в чужбина месеци наред спъва лечението му. В специално създадената в подкрепа на Виктор група във Фейсбук майката на момчето разказа как на няколко пъти от КЛЧ са искали различни оферти за лечението на Виктор, обяснение за какво ще бъдат похарчени средствата, ако те бъдат отпуснати, и като цяло с поведението са излагали на риск живота на сина й.

В крайна сметка обявеният за днес протест беше отменен. От протестната акция се оттеглиха и от пациентски организации „Заедно с теб“, които първоначално бяха заявили участие. От там обаче се обявиха за оставка на председателя на КЛЧ д-р Ивелина Георгиева, подобряване на работата на комисията, както и промяна на нормативната база, свързана с лечението на български пациенти в чужбина чрез фиксиране на срокове, оптимизиране на начина за получаване на офертите и други.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UwHf


Още новини
Външно министерство повиши индекса на риска за пътувания до Китай до най-високото Ниво 5
24.02.2020 13:08:48

Външно министерство повиши индекса на риска за пътувания до Китай до най-високото Ниво 5

Във връзка с развитието на епидемията на  коронавирус 2019-nCoV, Министерството на външните ...

Сложна УНГ-операция извършиха в УСБАЛО
24.02.2020 12:26:51

Сложна УНГ-операция извършиха в УСБАЛО

Мултидисциплинарен екип, ръководен от доц. Кирил Попов – началник на Клиниката по УНГ болес ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...