Събота, 15 Декември 2018
10
ноем
 

МЗ осигури парите за двамата пациенти, одобрени за белодробна трансплантация във Виена

От пациентски организации „Заедно с теб“ поискаха оставка на председателя на КЛЧ д-р Ивелина Георгиева

Четвъртък, 10 Ноември 2016 | 15:08:25 Полина Тодорова, Надежда Ненова


Финансирането на лечението на двамата пациенти, одобрени за белодробна трансплант

Финансирането на лечението на двамата пациенти, одобрени за белодробна трансплантация в чужбина, е осигурено. Toва съобщават от Министерство на здравеопазването във връзка с информацията за проблем с трансплантациите на български пациенти във Виена, заради което за днес беше планиран и протест на техни близки пред ресорното ведомство.

„Министър Петър Москов е подписал двата формуляра S2, гарантиращи пред лечебното заведение във Виена, че държавата ще финансира лечението на двамата български пациенти, още на 12 октомври. Пациентите вече са подписали и договорите си с Министерство на здравеопазването“, заявяват от МЗ. От там допълват, че от началото на годината през бюджета на МЗ, след решение на Комисията за лечение в чужбина, е осигурено финансиране на 20 пациенти с обща стойност на лечението им 1 867 049 лв.

Съобщението от МЗ идва след призива за помощ, отправен от сестрата на един от болните – Нина Маврова. Преди дни тя разказа в социалните мрежи, че брат й Виктор Мавров, както и друг пациент - Георги Хрисимов, се нуждаят от животоспасяваща белодробна трансплантация.

„Вчера подписахме договор с Министерството, което е най-важното. Заповедта на министъра е от 8 ноември за сключване на договор с пациентите, би трябвало в петък да ги преведат. Увериха ни, че освен че ще преведат парите, ще ни покажат и документа за превода, но се страхувам, че за пореден път ни лъжат. На 29.10 ми се обадиха от Министерството и ми казаха, че до два дена министърът ще подпише заповедта и ще бъдем извикани да подпишем договора. Вместо това обаче те изпратиха обратно писмо, с което за пореден път питаха за какво ще бъдат използвани парите. Съответно това разгневи лекарите във Виена и вчера е отказан първичен преглед на български пациент, който е бил там“, каза пред Zdrave.net майката на Виктор – Марияна Маврова. (В 13 часа Zdrave.net получи информация, че 30 000 евро вече са преведени и сега се чака решението на клиниката във Виена, от което да стане ясно кога ще приемат Виктор - б.р.)

Самата оферта за трансплантация на бял дроб е за 120 000 евро. Възможностите са или да се преведе цялата сума, или да се изпрати формуляр S2, който покрива 90 000 евро, а допълнително да се преведат 30 000 евро, в които влизат парите за транспорт с медицински самолет, таксата за включване в Евротрансплант и хонорарите на лекарите във Виена.

„Министерството изпрати във Виена S2 без да бъдат подписани тези 30 000 евро, а два пъти изпращаха писмо за да питат за какво ще бъдат употребени тези пари, въпреки че в офертата от клиниката беше точно упоменато. Фактически излиза, че са пратени във Виена някакви пари, които не е ясно за какво са, след като не е платена таксата да бъдеш включен в списъка на чакащите към Евротрансплант“, допълни Мариана Маврова.

Конкретното заболяване на Виктор е муковисцидоза. Поради влошаване на състоянието му се налага спешна трансплантация. Тя обаче трябва да се извърши във Виена, защото у нас подобен операции все още не се правят. Според близките на 30-годишния Виктор обаче Комисията за лечение в чужбина месеци наред спъва лечението му. В специално създадената в подкрепа на Виктор група във Фейсбук майката на момчето разказа как на няколко пъти от КЛЧ са искали различни оферти за лечението на Виктор, обяснение за какво ще бъдат похарчени средствата, ако те бъдат отпуснати, и като цяло с поведението са излагали на риск живота на сина й.

В крайна сметка обявеният за днес протест беше отменен. От протестната акция се оттеглиха и от пациентски организации „Заедно с теб“, които първоначално бяха заявили участие. От там обаче се обявиха за оставка на председателя на КЛЧ д-р Ивелина Георгиева, подобряване на работата на комисията, както и промяна на нормативната база, свързана с лечението на български пациенти в чужбина чрез фиксиране на срокове, оптимизиране на начина за получаване на офертите и други.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uPK7


Още новини
„Лозенец” благодари на Борисов за позицията му за запазване на болницата
14.12.2018 17:48:20

„Лозенец” благодари на Борисов за позицията му за запазване на болницата

„Ръководството и целият екип на Университетска болница „Лозенец“, преподаватели ...

Липса на кворум прекъсна днешното заседание на Събора на БЛС
14.12.2018 15:59:08 Надежда Ненова

Липса на кворум прекъсна днешното заседание на Събора на БЛС

Липса на кворум прекъсна днешното заседание на 69-ия извънреден Събор на БЛС след приемането на А ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...