!
Неделя, 08 Септември 2024
03
окт
4
 

МЗ не е отпускало средства за ремонти на вилата на управителя на Белодробната болница във Велинград

Вторник, 03 Октомври 2023 | 17:45:41 Надежда Ненова
4

Министерството на здравеопазването не е отпускало финансови средства за ремонтните дейности на вилата на управителя на СБПЛРПФЗ „Света Петка Българска“ във Велинград. Това заявява министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков в отговор

Министерството на здравеопазването не е отпускало финансови средства за ремонтните дейности на вилата на управителя на СБПЛРПФЗ „Света Петка Българска“ във Велинград. Това заявява министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Проф. Хинков уточнява, че според писмото на управителя, с което се иска разрешение за продажбата на сградата, се касае за построена през 1938 г. двуетажна масивна вила с площ по нотариален акт 117 кв.м. Ремонтирана е само покривната конструкция, външно измазана, със сменена дограма, но вътре в етажите състоянието на сградата е било крайно незадоволително (съгласно приложен снимков материал). В писмото на управителя не се посочва кога са извършвани ремонтните дейности. В доклада на независимия оценител обаче е посочено, че тези дейности са извършени през 2012 г.

„Управителят на лечебното заведение посочва, че имотът не се ползва за дейността на дружеството и е с отпаднала необходимост за лечебното заведение, като същевременно генерира разходи, поради което ръководството на лечебното заведение е заявило желание за освобождаване от сградата чрез продажба. Копие от сключеният договор за наем, (за който не са предоставени данни за наличието му към преписката за продажбата на имота) е предоставен на служителите на M3, извършили проверката на 19 септември 2023 г.“, казва още министърът.

Той посочва, че за имота е изготвена пазарна оценка на стойност 40 900 лв. без ДДС от фирма „Прификс“ ООД- Пловдив. „Към оценката е изпратен и снимков материал, от който е видно, че сградата е в лошо техническо състояние. Това обстоятелство е посочено и от оценителя“, допълва проф. Хинков.

Той подчертава, че след преглед на представените документи е изготвен доклад и проект на Решение на Министерски съвет, след което МС дава съгласие за продажба. Като следващ етап от процедурата е издаден протокол на едноличния собственик на капитала за даване на разрешение за извършване на продажбата, при начална цена не по-ниска от определената от лицензирания независим оценител.

„Обявен е търг на електронната платформа за продажба на имота, по реда на Наредбата за електронната платформа за продажба на имоти – частна държавна собственост и на имоти – държавна собственост. На 18 септември 2023 г. в публикации в медиите се появи информация, че фактическото състояние на имота не отговаря на това, с която M3 разполага, във връзка с посочената по-горе процедура. От извършена веднага проверка на място на 19 септември е установено, че сградата е във видимо добро състояние и същото е различно от това, което е представеното в материалите по процедурата. Най-съществено е разминаването в снимковия материал на вътрешната част на сградата. За проверката е съставен и констативен протокол“, казва министър Хинков.

Той веднага е издал заповед, с която управителят на Белодробната болница е прекратил процедурата по провеждането на електронен търг, а за констатираното несъответствие е сезиран и главния прокурор.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x%4m

A$$EN 03.10.2023 20:43:06

Мавров ме накара!

Асенка 03.10.2023 20:06:32

Миджъдурко що не казва нищо по въпроса???

Възмутен 03.10.2023 19:46:11

Само покривът на къщата ми на село тази година излезе материали+труд 40 000 лв ! Само за покрива . Дограмата я махнах, догодина ще я сменям, че свърших парите. Разбира се, вътре няма нищо. Къщата ке става за живеене все още. Тук виждаме, че покривът е сменен, дограмата-също. И всичко се продава за 50 К лв ?! Що не ми я предложихте да мен, бе Вашата М….. корумпирана ?!

запознат 03.10.2023 18:10:24

Защо ли фирмата "оценител" е от Пловдив...


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...