Неделя, 20 Януари 2019
06
окт
3
 

МЗ и НЗОК ще проверяват лекари и болници, издаващи голям брой болнични

Петък, 06 Октомври 2017 | 14:01:21 Полина Тодорова
3

Министерство на здравеопазването и Здравната каса ще работят заедно по проверки и анализ на лекари и лечебни заведения, издаващи голям брой болнични. Това стана ясно от отговора на социалния министър Бисер Петков по време на днешния парламентарен контр

Министерство на здравеопазването и Здравната каса ще работят заедно по проверки и анализ на лекари и лечебни заведения, издаващи голям брой болнични. Това стана ясно от отговора на социалния министър Бисер Петков по време на днешния парламентарен контрол на въпрос на депутата от левицата Георги Гьоков, касаещ контрола при злоупотребите с изплащаните от Националния осигурителен институт обезщетения за временна нетрудоспособност.

„Наистина броят на болничните листове през последните години е висок и нараства“ , посочи Петков. Той даде конкретни данни за издадените болнични през последните две години. За цялата 2016 г. техният брой е над 3,9 милиона, в периода януари-септември 2017 е над 2,3 млн., докато за същия период на предходната година е бил около 2,7 млн.

Социалният министър отбеляза, че част от ръста на болничните се дължи и на повечето болнични за майчинство.

„С оглед на средствата, които се изплащат като парични обезщетения за временна неработоспобност, се извършват анализи, свързани с работодателите, при които се установява значителен брой на служителите, които са представили такива документи, както и на лекарите и лечебните заведения, които са ги издали“, разясни той.

Анализ ще бъде направен и на продължителността на болничните листове, уточни Петков, като обясни, че за целта ще бъде разработен механизъм между Министерство на здравеопазването и НЗОК с цел да се засили контрола върху обезщетенията за временна нетрудоспособност. Той обясни, че ще се проверяват различни аспекти от тях, включително срока за издаването им.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
deBU

един 10.10.2017 11:47:24

Прави ми впечатление ,че вече фиктивни болнични няма ,хората искат да работят ,а не да си стоят в къщи.Хората наистина боледуват .

Коки 06.10.2017 16:14:51

То вие биете съсловието от всякъде без заплати, глоби и санкции какво ли не - физически и психически. После да служат на болния и беден народ. После Хипократова клетва, кой дал, кой еб....! И без туй останали пенсионери в лечебните заведения, лекари с политическо членство за застраховка останалите се оглеждат за коя дистрибуция да поемат щото съвсем ще ги изтребите!

БЛС-Въоръжено Крило 06.10.2017 14:40:20

Тъпаците от МЗ и НЗОК дали си дават сметка ,че в практика където има повече записани хора в трудоспособна възраст и с малки деца ,ще се изадават много повече болнични отколкото с контингенти предимно деца или предимно пенсионери. Плащим ти Петко децата е подходящата поговорка. Да обърнем внимание и че преди елктронното подаване болничните листове към частни фирми осигурители отиваха често в кошчето ,защото управители на частни предприятия не желаеха да ходят при чантаджиите и да си губят времето по една седмица в бумаги. Затова само приемаха за сведение че работникът им е отсътвал и си му начилсявха надница все едно е бил на работа. Така до скапаната институция НОИ отиваха доста по-малка част от болничните листове. С електронното подаване обаче вече всички болнични отиват в НОИ , а частния осигурител е принуден да ги придвижи . И кухарите в НОИ изведнъж се изненадали видиш ли ти откъде толкова болнични. Вече друг е въпроса ,че ганьовеца си мисли ,че може да си вземе болничен всеки път със симулации и лъжи, а някои изнудват доктора да им дава болнични щото така са си свикнали от цоциализма да лъжат системно.


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...